Se va ridica Cătălin Drulă la înălţimea aşteptărilor pe care le-a generat? Va reuşi să devină „Maia Sandu” a României?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Drulă Foto Inquam Photos
Cătălin Drulă Foto Inquam Photos

Schimbare majoră pe scena politică românească. Cătălin Drulă ajunge şeful singurului partid de opoziţie din România, şi are şansa să conducă  la schimbări precum cele din Republica Moldova, produse de Maia Sandu şi Natalia Gavriliţă. Exact motivele pentru care s-au schimbat conducerile în Republica Moldova şi Bulgaria sunt şi la noi: corupţia, nepotismul, furtul din bani publici.

Portretul  politic al lui Cătălin Drulă

N-a candidat în octombrie la preşedinţia USR, dar probabil ar fi câştigat-o, dacă ne uităm la numărul de voturi obţinut ca vicepreşedinte. Este o dovadă certă că se bucură de simpatia şi încrederea colegilor.

Reiau un  portret al lui Cătălin Drulă dintr-un articol anterior.

Un scurt portret Cătălin Drulă, 40 de ani. Face parte din categoria de politicieni tineri, gen Maia Sandu, Natalia Gavrilita din Republica Moldova, Kiril Petkov şi Assen Vasilev din Bulgaria. În 1989 avea 8 ani, deci nu are „setări” comuniste, şi nu provine din rândul politicienilor învechiţi în rele. O figură nouă, poate câştiga încrederea alegătorilor, poate deveni „locomotiva” USR.

A studiat la Universitatea din Toronto, Canada, master în Informatică. A urmat la Institutul Naţional Polytechnique de Grenoble un stagiu de cercetare pentru teza de master într-un program de schimb cu Universitatea din Toronto 2004-2005. Nu Bioterra, nu Universitatea Ecologică, nu se laudă cu cărţi care au doar coperţi, ca Grindeanu.

A lucrat în privat, inginer de sistem, pasionat de domeniul Transporturi, fondator şi director executiv la Asociaţia Pro Infrastructura, apoi consilier de stat, deputat, ministrul Transporturilor în guvernul Cîţu. S-a bătut multă vreme pentru infrastructura din România, din partea societăţii civile.

Are trecere la public, vorbeşte uşor şi esenţializat, pe înţelesul tuturor, trece ecranul televizorului.

Potrivit declaraţiei sale de avere de la terminarea mandatului de ministru, Cătălin Drulă are acţiuni în valoare de peste 2,5 milioane de dolari la compania Zipline Internaţional Inc, companie de tehnologie la care a şi lucrat în perioada 2014-2015.  Drulă a şi vândut 20% din acţiunile pe care le deţinea la Zipline, o companie care produce drone, pentru aproximativ 588.000 de dolari.

Evenimente notabile din perioada când a fost ministru al Transporturilor

Ca ministru al Transporturilor, a intrat cu „ranga” în sindicatul lui Rădoi de la Metrou, demonstrând că se poate demola, la propriu, o grupare străină de interesele Metroului şi al bucureştenilor. Nimeni n-a avut curaj până la el. „Rădoi, s-a terminat! Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge”, i-a spus ministrul Drulă lui Rădoi.
Actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, tocmai l-a invitat pe Rădoi la el în birou şi s-au „pupat” de regăsire.

A avut curajul să-i spună premierului, şefului său direct, că este un „zombie” politic. Ceea ce s-a şi adeverit până la urmă, demonstrând că are intuiţie politică!

Drulă inregistra convorbirile din biroul său, predând apoi la DNA pe cele care puteau fi probe în dosare de corupţie. Aşa s-a întâmplat  cu deputatul PNL George Stângă şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, care încercau să îl convingă să îi păstreze în funcţie pe şefii Asociaţiei Române de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare şi Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi. ”Drulă nu e om, e câine (…) Omul e nebun! Nu se înţelege cu nimeni”, spuneau oamenii de afaceri interceptaţi de DNA după ce ministrul Transporturilor a refuzat numirile cerute.

Drulă a avut o echipă care a selectat sute de dosare din ministerul Transporturilor, pe care le-au predat apoi la DNA.

Drulă a numit la conducerea companiilor de stat din subordinea Ministerului Transporturilor oameni de afaceri din mediul privat – UiPath, Siemens şi alte corporaţii.

Ştie, vrea şi poate Cătălin Drulă să ajungă „Maia Sandu” a României?

Vom afla în curând. Beneficiază de împrejurări extrem de favorabile. PNL s-a lăsat sedus şi a intrat în „dormitorul” PSD, împins de la spate şi de preşedintele Iohannis. Se îndreaptă spre irelevanţă politică la alegerile din 2024, pentru că PSD face toate jocurile în actuala guvernare. În PSD se şi vorbeşte de liste electorale comune cu PNL în 2024.

USR rămâne singurul partid de opoziţie, AUR se va „dezumfla” până în 2024 cum s-au dezumflat partidele lui Dan Diaconescu, Tăriceanu, Ponta şi altele asemenea.

Dar trebuie să ştie să profite de această împrejurare extrem de favorabilă. La alegerile europarlamentare din 2019, USR a obţinut 22,4% din voturi, la egalitate cu PNL. Acum este la 10-12% în sondajele de opinie, ceea ce înseamnă că trebuie să refacă valul de simpatie şi încredere pe care stătea în 2019.

Mesajul lui Cătălin Drulă către colegii săi

Într-un mesaj de ultimă oră, Cătălin Drulă îşi precizează liniile de acţiune din mandatul de preşedinte interimar al USR.

-Suntem singurul partid cu adevărat liberal din această ţară şi, în prezent, singurul partid de opoziţie cu soluţii pentru România.

-Cred că e momentul să ne uităm în jur, la colegii noştri. Împreună suntem cei care am muncit la creşterea acestui partid.

-Vreau să facem tot ce ţine de noi să ştergem liniile de separare şi să lucrăm uniţi pentru viitor. E momentul unui RESET.

-Îmi doresc să privim către viitor, să construim încrederea între noi. Şi să dăm încredere României în noi.

Ce urgenţe are de îndeplinit Cătălin Drulă

Să păstreze unitatea partidului. Dacian Cioloş a dat dovadă de colegialitate şi încredere în colegii săi, când a declarat că nu părăseşte USR şi nu are de gand să reînvie partidul PLUS. Rămâne ca Drulă să ştie  să întindă mâna colegilor săi, să-i valorizeze, pentru a păstra USR în actuala structură de partid.

Să ia exemplu de la Maia Sandu. E un bun exemplu de modul cum se face opoziţie şi de modestie. A venit în România şi a urcat pe vârful Moldoveanu fără să afle cineva, cu excepţia serviciilor de securitate. Maia Sandu a convins populaţia că merită să ajungă la conducerea statului, exact ce trebuie să facă şi Cătălin Drulă. Cu lupta împotriva corupţiei, a nepotismului, a furtului din banul public, a politrucilor habarnişti, lucruri care trumatizeaza populaţia ţării.

Monitorizarea actualei guvernări. Este urgent necesară constituirea unui guvern din umbră, cu maximum 10-12 „miniştri”, care să devoaleze gafele, prostiile şi furturile actualei guvernări, dacă va fi cazul. Există deja un ONG condus de Ghinea, care monitorizează îndeplinirea cerinţelor PNRR, unde România riscă să piardă 30 de miliarde euro, pentru că nu face ce s-a angajat să facă.

Elaborarea unui program politic. Oricum este necesar pentru viitorul Congres al USR, dacă Drulă va dori să candideze. Românii trebuie să afle, să înţeleagă şi să ştie la ce să se aştepte dacă votează USR în 2024. Apoi, în 2023, programul de guvernare care  va ghida USR, în cazul că va avea suficiente voturi încât să preia guvernarea în 2024. Dacian Cioloş ar putea colabora la astfel de documente, şi cu ajutor de la Bruxelles.

Comunicarea politică.  Este esenţială, atât comunicarea internă cât şi cea externă.  Degeaba ai idei minunate dacă nu-i poţi face pe alegători să le înţeleagă şi aprecieze. Comunicarea internă este decisivă pentru modul în care filialele USR se vor întări şi vor şti să atragă membri şi simpatizanţi. Este foarte mult de lucru în această direcţie.

Colaborare externă cu Republica Moldova şi Bulgaria. Republica Moldova este  în pericol în faţa agresiunii ruse, dar cele trei ţări, România, Republica Moldova şi Bulgaria pot colabora pentru anihilarea totală a postcomunismului care sugrumă încă Europa de Est. Ar fi un bun şi important exemplu de „cotitură” spre ţările civilizate cu secole de democraţie în spate.

Lucrurile nu sunt de loc complicate. Cu o condiţie. Cătălin Drulă să nu aibă cumva impresia că este cel mai bun şi mai priceput în toate, să ignore ce scrie presa, ce-i spun colegii şi partenerii externi. Are timp până la alegerile din 2024 să facă, aşa cum zice, un RESET al situaţiei şi culturii politice de la noi. Mulţi români îi vom sta aproape şi-l vom ajuta cu sfatul sau critica, dacă va fi cazul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite