Scenariile super-escaladării în Orientul Apropiat: ce este posibil, ce este probabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1. Primul scenariu ar însemna limitarea actualelor operațiuni militare la aria de conflict între Israel și membrii grupării Hamas din Banda Gaza.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Deocamdată despre asta vorbesc oficialii israelieni care promit represalii fără precedent ca răspuns la atacul surpriză care i-a surprins total, eșec fără precedent în istoria serviciilor de informații Mossad și Shin Bet. Este posibil dar destul de puțin probabil în măsura în care armata israeliană este conștientă că pregătirea unui asemenea arac demonstrează existența unor linii de cooperare externe, finanțare și aprovizionare cu arme și echipamente, care, așa cum au demonstrat experiențele trecute, pot fi eventual întrerupte o perioadă dar nu definitiv anihilate. În consecință, logic, vor încerca să extindă aria operațiunilor, să vedem cât de departe, poate nu numai în Cisiordania ci și mai departe dacă vor produce evidențele necesare privind baze de aprovizionare sau de pregătire ale celor din Hamas aflate pe teritoriile altor țări.

2. Al doilea scenariu este o consecință firească a logicii operațiunilor din primul scenariu care s-ar putea extinde printr-o escaladare care să fie motivată de ceea ce, în acel moment, ar însemna intrarea în cea de-a Treia Intifadă, practic războiul total în care Hamas cheamă alături toate categoriile populației într-un război de gherilă total în care țintele să fie, așa cum vedem deja, nu numai militari sau obiective de interes militar, ci și orice civil israelian. Al doilea nivel de operațiuni, super-escaladarea, ar fi începe în momentul în care un lider religios al lansa chemarea la Marele Jihad, emițând o Fatwa în care să proclame că a venit vremea ca toți drept-credincioșii musulmani din toată lumea să înceapă lupta finală pentru recucerirea Moscheii Al Aqsa și împotriva dușmanului suprem, Statul Israel și locuitorii săi.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

3. În acest context, această a treia etapă ar însemna și posibila regionalizare a conflictului, cea mai probabilă variantă fiind intrarea în joc a unor actori non-statali provenind din Liban, primejdioși și cu tradiție îndelungată de participare la conflicte militare în regiune , cu o specializare teribilă în noul tip de conflicte urbane în care excelează teroriștii de ultimă generație. Printre aceștia, iată câteva grupări care, aproape imediat, și-ar putea deplasa efective înspre Israel:

Hebollah care, sâmbătă, a transmis un comunicat în care spunea că „urmărește îndeaproape dezvoltările în teren” și că se află „în contact permanent cu liderii Rezistenței palestiniene, atât din Gaza cât și din străinătate”. Aveți aici comunicatele lor traduse în engleză și reproduse după una dintre sursele oficiale pe care se transmit acum știrile despre război.

Mișcarea AMAL, grupare șiită aliată tradițional cu cei din Hezbollah, nu exclude o posibilă escaladare: „ceea ce se petrece acum reprezintă un eveniment semnificativ care a demonstrat cel mai mare eșec al serviciilor de informații israeliene de la crearea acestora. Nu suntem detașați de ce se petrece acolo.. Rezistența s-ar putea transforma potențial în confruntare totală, dar încă nu am ajuns la acel punct”” -a spus vicepreședintele Martine Najm Koteily

- Walid Joumblatt, fostul lider istoric al Partidului Socialist Progresist, una dintre vocile cele mai influente din Liban a spus Gaza estr un teritoriu înconjurat de Israel și arabi și palestinienii au dreptul de a-și elibera teritoriul și să anuleze mitul invincibilității Israelului”.

Demonstrație pro-Hamas,, ieri, pe străzile din Gaza
Demonstrație pro-Hamas,, ieri, pe străzile din Gaza

4. Super-escaladarea situației ar putea însemna și apariția, în orele și zilele următoare, a unui apel direct d solidaritate și ieșire la luptă adresată de liderii Hamas către populația de origine palestiniană stabilită de mulți ani în state din Europa și în SUA sau Canada, chemând la atacuri împotriva evreilor și proprietăților acestora sau la organizarea unor operațiuni împotriva unor sinagogi sau cimitire evreiești. Toate serviciile de securitate in lumea occidentală au primit alerte în acest sens și oficialii au anunțat măsuri specifice de control și observare intensivă a membrilor comunităților palestiniene. Să sperăm că vor fi eficiente.

5. Super-escaladarea ar putea implica în conflict alte grupări armate și care, până de curând, luptaseră în alte zone de război ca parte a celor două organizații-umbrelă: Al Qaeda și Statul Islamic care, oricând, își pot chema unele dintre echipele afiliate să răspundă unei Fatwa a Marelui Jihad, atât pe teritoriul Israelului cât și în afara lui. Și acesta ar fi, într-adevăr, scenariul cel mai teribil

image

Oricum, din acest moment, Israelul aflat în război, are nevoie pentru supraviețuire, din nou, de sprijinul direct american, iar Casa Albă are acum două fronturi de luptă pe care să angajeze resurse, materiale, echipamente și probabil, chiar sisteme de arme în cazul în care va fi nevoie de asta. Nimeni, în acest moment, nu poate estima costurile politice pe care le implică apariția acestui nou punct major de dezechilibru în relațiile internaționale și, mai ales, care va fi poziționarea ulterioară a țărilor musulmane și, cu deosebire, a celor arabe moderate din momentul în care evenimentele din acest zile au arătat că nu a mai rămas niciun fel de speranță pentru realizarea visului american al unui Orient apropiat cu un Mare Plan de Pace. Dacă acesta se sfărâmă, apare acela care înfricoșează pe toată lumea, adică Noul Orient Apropiat cu noi alianțe după un război nimicitor?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite