Rusia a pierdut războiul cu Ucraina. Este doar o chestiune de timp până când ruşii se vor da bătuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate datele de pe front arată că ruşii nu mai înaintează şi nu mai ocupă alte teritorii ucrainene, ba le pierd şi pe cele deja cucerite. Iarna care se apropie va fi mai dificilă pentru armata rusă, care se află pe teritoriu străin, cu liniile de aprovizionare sub tirul ucrainean. Armamentul primit de Ucraina din occident este net superior celui folosit de armata rusă, care nu controlează nici spaţiul aerian ucrainean.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Putin n-a reuşit să blocheze trimiterea de armament occidental în Ucraina

Nici şantajul nuclear n-a funcţionat, nici cel legat de exportul de hidrocarburi. Occidentul a găsit resurse să-şi rezolve, măcar parţial, problemele legate de diminuarea drastică a exportului de hidrocarburi din Rusia. În schimb Rusia, care trăia cu 50% din PIB din acest export, are perspective sumbre în faţă, dacă exporturile sale nu vor reveni la ce au reprezentat cândva pentru economia Rusiei.

Rusia n-a reuşit să blocheze culoarele prin care vin echipamentele militare occidentale în Ucraina. Sosesc la aeroporturi din Polonia dezasamblate, apoi sunt urcate în trenuri care trec graniţa în Ucraina şi duse în locuri secrete unde se reasamblează. Ce să facă ruşii, să bombardeze toate trenurile care circulă acum în Ucraina? Teritoriul imens al Ucrainei ar face imposibilă o asemenea intenţie.

Sistemele americane HIMARS sunt imbatabile, apărarea aeriană rusă nu le poate opri, nici măcar cu sistemele antiaeriene S-400, considerate de ruşi extrem de eficace.

Starea de spirit a populaţiei ruse se reorientează împotriva războiului

Chiar şi presa pro Kremlin îşi pune public întrebări, la posturile tv, cine este de vină că înaintarea ruşilor a fost blocată. Au fost schimbaţi zeci de generali, găsiţi ţapi ispăşitori. Familiile care şi-au pierdut taţii sau copiii într-un război fără sens se ridică acum împotriva lui Putin.

Pierderile economice, bunurilor de calitate produse de firme occidentale lipsesc acum ruşilor de rând, le afectează viața de zi cu zi.

Conform unor ziarişti de la Meduza, dintr-un sondaj oficial al Kremlinului rezultă că ruşii cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani dezaprobă cu un procent de 43% războiul şi doar 41% susţin continuarea atacurilor.

Pierderile uriaşe în oameni şi echipamente militare ale ruşilor îşi vor spune cuvântul în curând. Militarii ruşi vor îngheţa de frig pe teritoriul ucrainian, sabotaţi şi de partizanii şi populaţia ucraineană încă existentă în teritoriile ocupate, inclusiv cu informaţii preţioase din teren transmise la centrele de informaţii ale armatei Ucrainei.

Ucraina şi armata sa au învăţat în timpul scurs de la începerea ostilităţilor să-şi gestioneze şi managerieze cu grijă atacurile, beneficiind de armament, informaţii şi analize militare occidentale. Lucru pe care Putin n-a fost în stare să-l anticipeze.

Pierderea regiunii Herson, bomboana pe coliva invadării Ucrainei

Circulă tot felul de informaţii contradictorii despre retragerea ruşilor din Herson. Alte ştiri spun că dimpotrivă, îşi aduc întăriri, cu soldaţi proaspăt recrutaţi.

Armata ucrainiana ştie că timpul lucrează împotriva ruşilor, de aceea nu se grăbeşte să atace Herson. Liniile de aprovizionareale ale ruşilor sunt bombardate de ucrainieni, la fel podurile de peste Nipru, făcând extrem de dificilă şi retragerea şi aprovizionarea ruşilor care ocupaseră Herson.

Armata ucraineană aşteaptă îngheţul pentru a putea înainta, dar nu cu coloane de zeci de km de tancuri şi blindate pe o şosea, cum făceau ruşii, expunându-se la blocare prin lovituri în fruntea şi la coada coloanei.

Pierderea Hersonului, singura capitală de regiune ucrainiană cucerită de ruşi, va ridica întrebarea ce sens are războiul acesta, şi cât de incompetentă este „celebra” armată a ruşilor.

Atunci Putin nu va mai avea argumente pentru necesitatea acestui război şi pentru intenţia de a face din Rusia o putere mondială, cu economie şi armata distruse.

Economia Rusiei se îndreaptă spre colaps

Este concluzia a doi experţi americani, Jeffrey Sonnenfeld, profesor de management şi decan asociat la Yale School of Management, împreună cu Steven Ţian, director de cercetare la Institutului de Leadership din cadrul Universității Yale.

Comunicatele economice ale Kremlinului devin din ce în ce mai mult supraapreciate și incomplete, aruncând selectiv datele de măsurare nefavorabile. Cei doi au analizat influenţa sancţiunilor economice, financiare şi comerciale occidentale, împreună cu retragerea marilor companii din Rusia, şi au concluzionat că economia Rusiei se îndreaptă spre colaps. China, India, Turcia şi alte ţări nu pot prelua tot exportul rusesc de hidrocarburi, şi nici nu au ajutat Rusia să reziste sancţiunilor occidentale. Mai mult, au condamnat cu fermitate invazia unei ţări independente şi suverane, şi posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia. Deşi Rusia primeşte armament din Iran, occidentul i-a luat în colimator şi pe iranieni, şi îi ameninţă cu sancţiuni economice.

Exodul masiv al unor specialişti, care au luat cu ei şi importante sume de bani, pentru a scăpa de recrutare, reprezintă iarăşi o lovitură mortală pentru ruşi. Posturi importante din administraţie şi industrie au rămas vacante, fără posibilitate de a fi ocupate de oameni competenţi. Si lipsa pieselor de înaltă tehnicitate care veneau din occident blochează acum industria și uzinele de armament ale Rusiei.

Folosirea armelor nucleare înseamnă declanşarea unor represalii masive împotriva Rusiei

Asta i-au transmis oficiali americani şi din NATO lui Putin. Şi la câte pierderi a suferit armata rusă, un astfel de conflict cu NATO îi mai lipsea. Se pare că Putin a înţeles, pentru că a declarat că Rusia nu are de gând să apeleze la arme nucleare. A mai minţit Putin şi altă dată, dar el depinde şi de un lanţ de decizie în lansarea unor bombe nucleare, care se pare că nu i se mai supune.

Concluzie

Contextul intern şi extern este potrivnic lui Putin, care nu mai are multe zile de condus Rusia de la Kremlin. Când şi-a imaginat că poate lupta cu tot restul lumii a greşit amarnic. Iar acum plăteşte, şi în curând şi poliţa finală.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite