Rockstart: Focus, viteză şi conexiuni în Europa şi Silicon Valley

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Startup-urile în tehnologie care îşi propun să se dezvolte la nivel internaţional şi să ajungă la următorul nivel pot aplica la programul de accelerare Rockstart din Amsterdam, Olanda. Acesta oferă echipelor finaliste finanţare de tip seed, coaching şi acces la antreprenori cu experienţă, investitori şi experţi din industrie, conexiuni valoroase, spaţiu de birouri, consultanţă juridică şi ajutor în relaţia cu presa.

Pe scurt, programul de accelerare Rockstart ajută companiile cu ambiţii globale să depăşească provocările pe care le întânesc în cale şi să se dezvolte. Mai mult, sunt interesaţi de startup-urile româneşti şi, ca urmare, au ales să fie susţinători ai How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat startup-urilor în tehnologie din Europa Centrală şi de Est care s-a desfăşurat între 2 iunie şi 22 iulie la TechHub Bucharest.

Rockstart se desfăşoară pe durata a 6 luni: 5 luni în Amsterdam şi 1 lună în Silicon Valley, acolo unde startup-urile au ocazia să se familiarizeze cu ritmul de lucru şi ecosistemul antreprenorial. În Statele Unite, echipele lucrează cu un grup de mentori şi vizitează alte startup-uri de succes, dar şi giganţi din domeniul tehnologiei (Google, Facebook, Paypal, Stripe), participă la hackthoane şi evenimente de networking şi pitching.

Programul de accelerare Rockstart se adresează startup-urilor care îşi doresc să devină lideri în industrie. „Astăzi există un program de accelerare potrivit pentru orice startup, indiferent de etapa de dezvoltare în care se află acesta. Pe noi ne diferenţiază faptul că echipele noastre petrec o lună în Silicon Valley şi au astfel ocazia să înveţe cultura de business de acolo şi să se familiarizeze cu ecosistemul. În plus, pe toată durata programului ne concentrăm pe metodologiile lean şi dezvoltarea bazei de date de clienţi, dezvoltarea echipei, strategii de creştere, marketing şi obţinerea de investiţii ulterioare”, explică Rune Theill, Co-Fondator şi Program Director Rockstart.

Pentru a fi admis în program, un criteriu esenţial pe care trebuie să îl îndeplineşti este să ai o echipă puternică. „Există două categorii de companii care ne entuziasmează: echipe puternice care au lucrat împreună o perioadă şi ştiu cum să dezvolte un produs sau antreprenorii care înţeleg cât de important este să ai alături de tine oamenii potriviţi. Bineînţeles că şi ideea este importantă pentru că reflectă modul în care gândesc. Adresează o piaţă suficient de mare? Au un model de business? Există dovezi că astfel de startup-uri pot obţine finanţări? Sunt întrebări la care vrem să vedem că există răspunsuri”, povesteşte Theill. Mai mult decât atât echipele finaliste ale Rockstart au dezvoltat deja un produs, au tracţiune, ceva venituri şi ambiţia de a se dezvolta la nivel global.

Rune Theill (Co-Fondator şi Program Director Rockstart) crede că nu există un moment universal valabil în care un startup este pregătit să intre într-un program de accelerare. „Ca fondator trebuie să cauţi programul de accelerare potrivit pentru afacerea ta, etapa de dezvoltare în care te afli şi ambiţiile pe care le ai. De exemplu, dacă ai doar o idee poţi să te alături Founder Institute, însă ai nevoie de cel puţin un prototip funcţional dacă vrei să aplici la Rockstart”, completează antreprenorul.

Beneficiile pe care le ai participând la un astfel de program se pot rezuma în trei cuvinte, în opinia lui Theill: focus, viteză şi conexiuni. „Focus pentru că într-un program de accelerare fondatori se pot concentra 100% pe dezvoltarea afacerii, iar capitalul iniţial pe care îl primesc şi accesul la spaţiu de lucru îi ajută să facă asta. Viteză pentru că acceleratoarele sunt de scurtă durată şi extrem de intense: obiectivul este să forţezi fondatorii să acţioneze cât de repede posibil înainte de a rămâne fără resurse. Nu în ultimul rând, conexiunile sunt foarte imporante: un accelerator îţi oferă acces la o reţea de mentori, antreprenori de succces, investitori, lideri din industrie şi jurnalişti, o reţea pe care ţi-ar lua ani să o construieşti altfel”, explică Rune Theill.

Primul lucru pe care îl învaţă companiile admise la Rockstart este să îşi formuleze viziunea pentru ei, personal, şi pentru compania pe care o dezvoltă. Astfel, antreprenorii învaţă să articuleze în cuvinte ambiţiile lor globale şi, mai mult decât atât, sunt încurajaţi să rezolve o problemă importantă pentru potenţialii utilizatori / clienţi. Îi învăţăm să îşi pună întrebarea: De ce le pasă oamenilor cu adevărat – de sănătate sau de o aplicaţie de photo sharing? E important să alegi o problemă semnificativă, chiar dacă aceasta este mai greu de rezolvat”, spune Theill.

Rezultatele obţinute până acum arată faptul că această abordare este una câştigătoare: peste 80% din companiile din primul lot Rockstart  au obţinut finanţare, unele dintre acestea descurcându-se excepţional. „Imgzine a deschis un birou în Statele Unite; Peerby a absolvit programul de accelerare Techstars din Londra şi a ridicat o rundă de finanţare; Pastbook a anunţat obţinerea unei noi runde de finanţare; Wecer a primit o investiţie de la Greylock Partners din Statele Unite”, enumeră Theill o parte dintre poveştile de succes ale primului lot de echipe Rockstart.

A învăţat de la startup-urile alături de care a lucrat de-a lungul timpului că e important să nu fii restricţionat de ecosistem şi să gândeşti global de la început. „Dacă vrei să dezvolţi o companie care contează la nivel global, trebuie să ai o idee mare. Echipele excelente vor găsi întotdeauna o problemă importantă pe care oamenii o vor rezolvată”, încheie Theill.

Interesat să afli mai multe despre programele de accelerare din Europa? Citeşte mai multe despre TechStars, TechPeaks, ProSieben, Wayra, Hub:raum, Startup Wise Guys, Eleven, Seedcamp, Startup Sauna, Startup Highway şi Axelspringer Plug and Play.

Acest material este realizat împreună cu How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante startup-uri din Europa Centrală şi de Est dezvoltat în parteneriat cu Microsoft, Romtelecom şi Cosmote cu sprijinul Bitdefender, Raiffeisen Bank, Hub:raum şi TechHub Bucharest.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite