Oxygen Accelerator: 3 luni în care startup-ul tău devine pregătit pentru a obţine o investiţie
0Unul dintre primele 5 programe de accelerare la nivel european, Oxygen Accelerator, oferă startup-urilor în tehnologie 13 săptămâni intensive sub îndrumarea unui mentor şi o investiţie de €21,000 pentru 8% din capital. Punctul culminant al programului îl reprezintă Demo Day, ziua în care echipele îşi prezintă produsele în faţa unei audienţe atent selecţionate formată din investitori de tip angel, VC şi fonduri de private equity.
Principalul beneficiu al programului este accesul la mentori cu experienţă, care preiau startup-ul alocat de la o etapa incipientă şi, timp de 3 luni, îl pregătesc pentru discuţiile cu investitorii. Echipele admise în program economisesc astfel aproximativ 9 luni din procesul de dezvoltare, iar 71% dintre finalişti obţin runde de finanţare de tip seed (în comparaţie cu 50% dintre echipele care nu fac parte din loturile Oxygen).
Pentru a fi selectate să facă parte din Oxygen Accelerator, startup-urile trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Echipa este şi în cazul Oxygen Accelerator ingredientul cheie pentru a fi acceptat. Astfel cei vor să fie admişi program trebuie să aibă o echipă de minim 2 persoane cu abilităţi şi competenţe complementare, inclusiv abilităţi de programare. Mai mult, produsul pe care îl dezvoltă trebuie să fie cel puţin în stadiul alpha.
De aceea Simon Jenner (Co-Fondator al Oxygen Accelerator) consideră că un startup este pregătit să intre într-un program de accelerare atunci când are toate cele de mai sus, precum şi primii utilizatori. „Aşteptările noastre la finalul programului sunt ca participanţii să lucreze asiduu pe parcursul celor 13 săptămâni şi să ţintească către stele. Vrem să vedem o creştere masivă în ceea ce priveşte numărul de utilizatori ai produsului şi venituri treptate încă din etapele de început ale afacerii.”, explică Simon aşteptările pe care le are de la echipele finaliste ale Oxygen Accelerator.
Prima lecţie pe care startup-urile o învaţă în program este să îşi păstreze viziunea mare şi atenţia la detalii. Din experienţa echipei de la Oxygen Accelerator, principala lecţie învăţată din lucrul cu diversele startup-uri din întreaga lume se referă la faptul că “fiecare are un mod diferit de a juca “piatră, hârtie, foarfecă” , dar talentul este peste tot şi trebuie doar să îl căutăm în toată lumea.“
Unul dintre startup-urile cele mai cunoscute care au absolvit programul de accelerare este Stylect – business care a debutat cu un prototip web şi au ajuns la o aplicaţie IPhone cu 20.000 de descărcări, generatoare de venituri. Dupa absolvire, echipa a obţinut finanţări de peste 500.000 USD şi înregistrează şi în prezent o creştere rapidă.
Simon mizează în continuare pe afacerile în domeniul mobile pe care îl consideră imens şi cu mult potenţial. “Vedem azi cum tehnologia mobile devine o platformă pentru multe dispozitive care utilizează facilităţile de comunicare oferite de aceasta.” Alte domenii de interes sunt orice are legatură cu securitatea, interfeţele de tip “zero touch” şi big data. De asemenea, Simon crede că în următorii 5 ani în Europa se va naşte un nou “Google” sau “Facebook”.
Oxygen accelerator este un suporter al How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat startup-urilor early stage din Europa Centrală şi de Est. Au ales să susţină programul datorită faptului că sunt în căutare de echipe cu potenţial din regiune, şi vor să vadă că finaliştii au o viziune clară asupra produsului pe care îl dezvoltă, înţeleg piaţa pe care o adresează şi ştiu de unde vor veni primii lor 100 de clienţi şi care sunt următorii paşi pe care trebuie să îi parcurgă. În schimb, echipele care corespund criteriilor Oxygen Accelerator vor trece printr-un proces prescurtat de aplicare în program şi vor fi invitate pe 3 şi 4 septembrie la etapa de selecţie a finaliştilor care va avea loc la Londra.
Interesat să afli mai multe despre programele de accelerare din Europa? Citeşte mai multe despre TechStars, TechPeaks, ProSieben, Wayra, Hub:raum, Startup Wise Guys, Eleven, Seedcamp, Startup Sauna, Startup Highway, Axelspringer Plug and Play şi Rockstart.
Acest material este realizat împreună cu How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante startup-uri din Europa Centrală şi de Est dezvoltat în parteneriat cu Microsoft, Romtelecom şi Cosmote cu sprijinul Bitdefender, Raiffeisen Bank, Hub:raum şi TechHub Bucharest.