Finanţare şi mentorat pentru startup-uri în programul de accelerare Eleven

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
eleven

Program de accelerare şi fond de investiţii de tip seed situat în Sofia, Bulgaria, Eleven oferă susţinere startup-urilor la început de drum din Europa Centrală şi de Est. Acesta oferă echipelor admise în program o finanţare de până la 50.000 EUR în schimbul a 8-12% din afacere.

Urmează un program de acelerare intensiv care se desfăşoară pe parcursul a 3 luni şi conţine sesiuni de mentorat, workshop-uri şi training-uri care ajută startup-urile să îşi dezvolte mai rapid proiectul. La finalul programului de accelerare, cele mai performante echipe au şansa de a primi o finanţare ulterioară în valoare de până la 200.000 EUR.

„Credem în valoarea colaborării, aşa că pentru noi este important să aducem toate echipele noastre în acelaşi loc pentru o perioadă de trei luni – avem un spaţiu de coworking excelent în Sofia care încurajează cooperarea şi creativitatea. Mai mult, nu foarte multe programe de accelerare oferă finanţări de tip seed care permit companiilor să aibă acces la capitalul necesar pentru a creşte. Nu în ultimul rând, avem o reţea de mentori, parteneri şi absolvenţi de neegalat”, povesteşte Dilyan Dimitrov, Fondator Eleven Startup Acceleration.

Eleven unul dintre cele mai active fonduri de investiţii din Europa, susţinând peste 46 de companii doar în primul an de activitate. Astfel, echipa Eleven a traversat un proces rapid de învăţare şi a ajuns să cunoască foarte bine nevoile startup-urilor la început de drum, precum şi modul în care dezvoltarea acestora poate fi susţinută.

Pentru a fi acceptat în şi a primi o investiţie, un startup trebuie să aibă o echipă talentată, cu abilităţile necesare pentru a duce proiectul la următorul nivel. În plus, fondatorii trebuie să cunoască foarte bine industria în care activează şi să dezvolte un produs scalabil care adresează piaţa globală şi are un avantaj competitiv. Nu în ultimul rând, compatibilitatea cu echipele care fac parte din portofoliul Eleven reprezintă la rândul său un avantaj.

Eleven investeşte în companii la început de drum, indiferent de etapa în care se află acestea. „Dacă vedem o echipă excelentă care are capacitatea de a executa, putem să investim chiar şi într-o idee. Bineînţeles că preferăm echipele care au ceva tracţiune şi cifre care să îi susţină.”, povesteşte Dilyan Dimitrov. În orice situaţie, organizatorii aşteaptă să vadă că echipele admise înregistrează un progres semnificativ pe durata programului.

Principalul beneficiu al startup-urilor admise în Eleven este faptul că acestea se pot concentra 100% pe produsul pe care îl dezvoltă, finanţarea obţinută oferindu-le şansa de a lucra full-time la acesta. În plus, echipele beneficiază de mentorat şi au oportunitatea de a-şi valida ideea cu profesionişti şi experţi în domeniu, dar şi să cunoască oameni care le deschid uşi la care nu ar fi îndrăznit să bată înainte. În plus, acestea învaţă că trebuie să îşi urmărească în permanenţă progresul pentru a se asigura că evoluează în direcţia potrivită. Iar faptul că unele companii din portofoliu au ridicat runde ulterioare de finanţare de până la 1 milion de EUR la mai puţin de 1 an de la lansarea programului arată faptul că lecţiile învăţate îi ajută să meargă mai departe.

Eleven a accelerat până în prezent şi startup-uri româneşti, printre acestea numărându-se KeenSkim, Gameleon sau Parudi (Spot the number). În plus, Study Mentors, echipă finalistă în programul de pre-accelerare MVP Academy, parcurge în prezent procesul de selecţie pentru a fi admisă în următorul lot Eleven.

„Nu există nici o diferenţă între un startup din România, unul din Bulgaria sau unul din UK.”, spune Dilyan Dimitrov. „Echipa şi motivaţia acesteia sunt factorii care fac diferenţa între succes şi eşec, am învăţat asta lucrând cu startup-uri din întreaga lume, şi ne dorim să atragem echipe extraordinare în portofoliul Eleven”, completează antreprenorul.

Cât despre următorul mare domeniu de interes pentru startup-uri, Dimitrov crede că există foarte mult potenţial în zona de hardware (dispozitive conectate, gadget-uri, diferite proiecte Internet of Things). În plus, în opinia antreprenorului, proiectele Software as a Service şi tehnologiile cloud pot fi afaceri cu potenţial având în vedere tendinţele actuale ale pieţei.

„Cred că Europa este un punct de plecare excelent pentru un startup, iar Silicon Valley nu este departe. Important este să fii conectat pe ambele continente”, povesteşte Dimitrov, care a investit deja în mai multe companii româneşti şi îşi doreşte să continue să facă acest lucru şi în viitor.

Programul de accelerare Eleven se desfăşoară de trei ori pe an, iar aplicaţiile se realizează în februarie, mai şi octombrie. Până atunci însă, Eleven se numără printre susţinătorii How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat startup-urilor din Europa Centrală şi de Est, iar cele 14 echipe finaliste vor avea ocazia să îşi prezinte produsele în faţa reprezentanţilor Eleven pe data de 22 iulie, la Demo Day, evenimentul care încheie programul.

Interesat să afli mai multe despre programele de accelerare din Europa? Citeşte mai multe despre TechStars, TechPeaks, ProSieben, Wayra, Hub:raum, Startup Wise Guys şi Seedcamp.

Acest material este realizat împreună cu How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante startup-uri din Europa Centrală şi de Est dezvoltat în parteneriat cu Microsoft, Romtelecom şi Cosmote cu sprijinul Bitdefender, Raiffeisen Bank, Hub:raum şi TechHub Bucharest.

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite