StartupHighway: program de accelerare lituanian pentru antreprenori în online

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi exista la nivelul Europei Centrale si de Est diverse opţiuni de programe de accelerare, nu este uşor ca  un antreprenor în tehnologie să fie acceptat . Dacă este însă determinat şi are o idee cu potenţial exploziv, are mari şanse de suces. Iar dacă idea se referă la un produs web/mobile, atunci StartupHighway este un program de accelerare care ar trebui luat în considerare.

În plus, StartupHighway este susţinător al How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai bune startup-uri în tehnologie din Europa de Sud-Est, şi caută activ echipe din România pe care să le susţină.

StartupHighway este un program de accelerare european adresat celor mai bune idei de business din Europa Centrală şi de Est în online, Business 2 Business (B2B) sau booking (Business 2 Consumer – B2C). Startup-urile admise în program primesc instrumentele, reţeaua şi cunoştinţe necesare pentru a-şi perfecta ideea şi a primi ulterior finanţare de tip angel sau venture capital.

StartupHighway este bazat pe mentorat, inspirat de modelul de succes al TechStars. Programul de accelerare are loc în Vilnius, Lituania. Oferim focus, spaţiu de birouri, mult networking, sfaturi de la un grup de mentori paneuropeni şi finanţare iniţială de 14.000 EUR pentru 7.5% din companie şi 30.000 EUR în obligaţiuni de la fondul de Venture Capital regional Practica Capital”, a declarat  Rokas Tamaosiunas, Co Fondator Startup Highway.

Acest program de accelerare poate ghida antreprenorii încă de la stadiul de idee, iar susţinerea continuă până la 12 luni după absolvire. StartupHighway organizează de-a lungul programului mai multe Demo Days, aducând în faţa echipelor un număr mare de investitori de tip angel care susţin startup-urile early stage, oferind la final investiţii în alb de la Practica Capital.

Ce trebuie să faci pentru a fi admis? Cei care vor să intre în acest program trebuie să vină cu o idee cu potenţial în zona de web/mobile şi să formeze o echipă de bază dedicată, competentă şi supracalificată (a se citi: hackeri, hustleri, growth hackeri, etc.). Nu este obligatoriu ca antreprenorii să fi generat venituri până la momentul aplicaţiei în program, însă acest lucru constituie cu siguranţă un avantaj. Până a intra însă într-un program de accelerare, ar fi bine ca fondatorii să participe la întâlniri ale comunităţii, hackathoane, călătorii şi alte evenimente care îi pot ajuta să câştige experienţă.

Odată intrate în program, echipele învaţă în primul rând cum să utilizeze un program de accelerare în beneficiul lor şi cum să câştige mai mult din discuţiile cu mentorii. În plus, la începutul oricărui business există o tentaţie mare de a munci non-stop pentru ca afacerea să aibă succes. „Te simţi vinovat atunci când faci ceva ce îţi place în afara companiei. Numai după ani de luptă cu aceste nelinişti interioare ajungi să recunoşti că echilibrul  este o artă la fel de importantă ca orice altă abilitate pe care speri să o ai. Începi să apreciezi valoarea creativităţii şi conştientizezi că trebuie să gândeşti diferit nu doar pentru a câştiga ci pentru a vedea marile oportunităţi.... Începi să respecţi raţa. Să înoţi ca ea pe sub apă şi să devii lin şi calm la suprafaţă, acolo unde toţi te pot vedea. Înveţi pe propria ta piele, că dacă îţi pierzi calmul, eşuezi.”, este ceea ce a învăţat şi Rokas la rândul său.

După o experienţă bogată acumulată din lucrul cu startup-urile, Rokas ne mărturiseşte că nu există soluţii miraculoase, ci doar multă muncă, growth-hacking, greşeli pe care le faci rapid şi înveţi din ele şi te întorci la pasul 1. În acelaşi timp crede că antreprenorii care vor adresa industriile de gaming şi consum energetic eficient pot fi câştigători. De asemenea viitorii antreprenori pot miza pe Europa, care reprezintă o piaţă de desfacere uriaşă, a cărei cultură este cunoscută, versus Sillion Valley care este un loc minunat, însă foarte aglomerat. „Majoritatea startup-urilor care se bazează pe generarea de venituri pot începe mai uşor de acasă datorită costurilor operaţionale mai mici. În orice caz, dacă succesul startup-ului tău se bazează pe creşterea rapidă a numărului de utilizatori e preferabil să mergi de cealaltă parte a oceanului.” ,ne spune Rokas.

La final, participarea la StartupHighway te poate ajuta să obţii rezultatele pe care ţi le doreşti, aşa cum o dovedesc Sellfy.com, Inaa.com şi Mobofree.com, o parte dintre poveştile de succes ale programului înregistrate până acum. Primul pas este însă să aplici!

Interesat să afli mai multe despre programele de accelerare din Europa? Citeşte mai multe despre TechStars, TechPeaks, ProSieben, Wayra, Hub:raum, Startup Wise Guys, Eleven, Seedcamp şi Startup Sauna.

Acest material este realizat împreună cu How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante startup-uri din Europa Centrală şi de Est dezvoltat în parteneriat cu Microsoft, Romtelecom şi Cosmote cu sprijinul Bitdefender, Raiffeisen Bank, Hub:raum şi TechHub Bucharest.

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite