Revista presei. Jurnal de front, septembrie 2013

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Universităţii, septembrie 2013 - Protest împotriva proiectului de la Roşia Montană FOTO Cătălin Georgescu
Piaţa Universităţii, septembrie 2013 - Protest împotriva proiectului de la Roşia Montană FOTO Cătălin Georgescu

Jurnal tv, 23:10, duminică, 8 septembrie. Pe B1 TV, Banciu şi o fereastră cu un mic direct. Pe Antena 3 e reclamă. După care reîncepe corul de denigrări la adresa manifestanţilor cu Ciuvică în cap de pluton. Pe RTV sunt accidente în serie şi întâmplări cu cetăţeni rromi (televiziune pro RGMC pe faţă şi pe spate, deci ştim poziţia fermă a SRI-ului). Pe TVR1 este film.

Protestarii - de vis. Jandarmii - impecabili. Presa - jalnică. Clasa politică - udă

Pe Realitatea TV direct din Piaţa Universităţii. Se lamentează o fată în direct că nimeni nu vrea să-i explice de ce scrie pe banner: „Presa română!? / Plină de minciună!”. Nimeni nu vrea să vorbească cu ea. Naşul Tv face duplex din Piaţa Revoluţiei cu Monica Macovei, Cartianu şi alţi macovişti. Atmosfera este revoluţionară, secţia Republica din Ploieşti...Daniele Nane din sală pune suflet contra. Cartianu înjură şi dă şpiţuri în fund actualului guvern cu vocea ridicată teatral ca un activist bolşevic dat jos de pe Potemkin. Cuvinte mari: trădare, interes naţional. Caragiale, secţia Pampon, curat/murdar. Antena 3 dă şi ea din Piaţă pentru că toţi ceilalţi o fac.. Badea nu mai înjură manifestanţii. L-au pus pe gânduri. E aproape tandru şi pierit.

De fapt, renaşte Piaţa Universităţii! Nimeni nu scrie asta pe vreo burtieră! Dacă protestul avea loc în Piaţa Crângaşi sau cartierul Manastur, protestul ar fi fost ignorat. Dar este acolo unde cad dictatorii şi guvernele: în Piaţa Universităţii! E în Cluj, e în Timisoara, e în Iasi, e la Paris, e la Bruxelles, e la Barcelona, e pe Himalaya,e în Mongolia, e peste tot! Aceasta nu se mai poate ignora, oricâte clauze ai avea în contractul cu RMGC! Dacă în '89 erau „huligani şi agenturi”, iar în iunie  '90 erau „golanii şi legionarii plătiţi de partidele istorice cu dolari traşi la xerox, zahăr şi ulei" - dar cu folk-balcon şi adeziuni de la academicianul Eugen Ionescu şi ambasadorul României la Paris, Alexandru Paleologu - în iarna lui 2012 au devenit „viermii şi ciumpalacii” care au dat jos Guvernul Boc pentru onoarea românului Arafat şi, în fine, astăzi sunt „hipsteri - ecologişti".

90% dintre cei ce aud acest „concept”, nu ştiu ce-i ăla hipster. Conform unor evaluări de ultimă oră, hipsterul este cel care se vrea alternativul alternativului. E o forma de malagabism vestimentar şi cuminţenie comunicativă. Şi ecologistul este încă un neologism pentru majoritatea dintre noi.
 

protest rosia montana

Grav în presa română a redevenit înjuratura la adresa evenimentului: moderatori cu muşchi de bodigard contractat au suduit câteva zile protestatarii. Presa româno-capitalistă, pentru prima dată după 22 de ani, atacă manifestanţii în editoriale şi ditirambice acuzaţii de toate culorile şi de tot râsu-plânsu. Cum ar veni:

  • „sunt plătiţi de opozanţii proiectului!”
  • „sunt hipsterici”
  • „sunt prea puţini în faţa voinţei populare”
  • „sunt plătiţi de Soros”  

Evenimentul Zilei este cel mai „călduros” militantist pro RMGC din presa scrisă! Apar zvonuri lansate de către rezidenţi ai serviciilor secrete în presă cum că un ONG prezent în Piaţă a fost finanţat cu 70.000 de euro. Şopârle mici securistice, la fel de jalnice ca şi alea din `90 din ziarele Azi, Dimineaţa, Vocea României, România Mare.

În plus, de asta sfătuiesc pe toţi securiştii ăstia mici să sune la FDSC (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile), să întrebe deontologic cum se finanţează ONG-urile, când şi, mai ales, de ce. Nu de altceva, dar în afară de această informaţie sau un călduros „Heil Siktir, trolilor!”, nu pot să-i ajut.

Duminică, hipsterii au venit însă cu părinţii! Iar parinţii erau mai degrabă „golanii” din `90. Pe aceştia nu poţi să-i păcăleşti sau să-i manipulezi. Pur şi simplu nu mai ţine. Asta ţinea cu marile mase muncitoreşti de la IMGB şi APACA, în anii `90, când scăpasem din lagar cu o pufoaică pe noi şi credeam „tot ce s-a spus la televizor”.

De data asta însă, televiziunea a luat bătaie de la Internet. Webcamurile au devenit noile televiziuni de ştiri! Pentru prima dată în istoria manipulării media, televiziunea a înclinat capul în faţa voinţei net-ului. În plus de asta, presa a mai scăzut încă două poziţii în clasamentul ATP al încrederii naţionale. I s-a bătut obrazul live, în direct şi senzaţional. Par egzamplu: ştirea cu deputatul miner Cioată de la PC, o reminsicenţă reziduală a comunismului muncitoresc, a fost dat afară din curtea lui Eugen David - Alburnus Maior. Ştirea a fost prezentată ciuntit de către televiziunea care are în grijă partidul, dar internetul şi-a făcut din nou dreptate:

Unde-i unire pe Facebook este toamna românească, după vara turcească şi primăvara arabă. O spune însuşi CNN, nasul ştampilat pompos pe blazonul aceleiaşi televiziuni care-i înjură pe protestatari de mamă şi de bani de cheltuială. Dar şi prestigiosul The Economist care face ce trebuia să facă presa română economică de fapt.

Onoarea şi imaginea României  începe să se resusciteze şi să se „repereze” la nivel mondial cu ajutorul celor mai neglijate, rebele şi falimentare sectoare ale societăţii: societatea civilă-aripa activistă şi clasa mijlocie! (Iata cum Bloomberg facea, în urmă cu ceva timp, un reper mondial din Piaţa Universităţii cu ocazia verii turceşti - o paralelă între Piaţa Universităţii `90 şi Piaţa Taksim)

Societatea civilă militantistă, această cenuşăreasă care se luptă prin holurile primăriilor cu funcţionarii corupţi, pe străzi, prin adăposturile defavorizaţilor, prin arii protejate, prin azile de bătrâni şi copii, pe malurile apelor României împotriva băieţilor deştepţi care vor să le bage la produs certificate de sănătate verde dar şi prin tribunale pentru a bloca abuzurile administraţiei este de fapt premediatat şi crunt subfinanţată, este curtată doar în campanie electorală şi îndepărtată de la decizie imediat după. Acum are o victorie importantă remarcată  de presa internaţională.
 

Solidaritatea a fost marele clou al victoriei împotriva manipulării media şi a voinţei politice interesate. Din ce în ce mai mulţi oameni au rejectat clasa politică cu tot cu bodigardul.

Anticapitalismul bătrânului naţionalist Octavian Goga: „Munţii noştri aur poartă/ Noi cerşim din poartă-n poartă” se remarcă din nou! Se schimbă nu numai lumea, dar şi România.

Pentru cei care întrebau cu dispreţ - „Care societate civilă!?!”, voila de observaţi! Întâi 2000 - 5000 - 8000 -15000 în Bucureşti. 8000 în Cluj, 5000 în Timişoara, Iaşi, Alba - adică mai mulţi decât au fost în ianuarie 2012 împotriva cuplului Boc/Băse. Şi dacă vin şi studenţii din provincie, oraşul lui Oprescu se va închide. Cea mai pacifistă manifestaţie antiregim de după `89 a învins prin tandreţe şi inteligenţă. Dar mai ales prin tenacitate. Când se bucurau rezidenţii cazoni ai sistemului că „se stinge”, a explodat în faţa tuturor într-o duminică de relaxare şi încredere naţională, după meciul cu Ungaria. Vorba lui Paleologu, ăla micu: „Publicul românesc este imprevizibil”. A început să caute Altceva

Iată „statement-ul” unui hipster uşor jemanfişist despre bucuria protestului său:

„Că-s „hipsteri” sau nu, că-s „anti-capitalişti” au ba, „de stânga” ori „de dreapta”, puţin mă interesează în această „chestiune”. Acum ştiu că doar generaţia mea, care i-a dat în politică pe Ponta, Şova, Udrea, Chiuariu şi alţi comici cleptocraţi din aceeaşi specie are ce învaţa de la această generaţie care se află, azi, în a opta zi de proteste cu o clară orienatare civică”- Şandu Daniel.

.

image


Dispreţul pentru toată clasa politică vine ca o urgie subterană. Studiile sociologice arătau pâlpâind intermitent „o mare masă de nemulţumiţi”, dar dinamica acestei generaţii de „fantome” a fost realmente imprevizibilă. Oameni care s-au văzut mult mai mult prin festivaluri decât şi-au vorbit la un forum, oameni care s-au orientat strălucit în teren, fiind în acelaşi timp foarte prost organizaţi, au făcut o nouă Revoluţie. O lovitură de stradă. Guvernul Ponta a dat înapoi, altfel intră în proximitatea unui protest antiguvernamental mai mare decât orice ar putea strânge opozitia şi presedintele la un loc, vorba unor hipsteriţe antiexploataţioniste: „Bucureştiul nu a fost niciodată mai frumos ca azi. Pentru (aproape) prima dată m-am simţit mândră de o mulţime de mii de oameni” - Irina Ungureanu

Alexandra Dinu, mireasa: „Am fost furată de la nuntă şi adusă la protest. A fost cel mai frumos cadou de nuntă să văd atâţia români frumoşi în stradă pentru ţara noastră. Atâta bun simţ, voinţă şi civilizaţie, am crezut că apar numai în poveşti”.

image
image

FOTO: Cătălin Georgescu

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite