Războiul din Ucraina readuce stagiul militar obligatoriu

0
0
Publicat:

Chiar dacă populația tânără nu este entuziasmată, Letonia vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Armata trebuie să devină mai mare și mai puternică, spun responsabilii politici, urmând o tendinţă clară.

Letonia anunță că vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu
Letonia anunță că vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu

Pasionații de skateboard sunt cunoscuți pentru dorința lor de libertate. Iar recenta decizie a Letoniei de a reintroduce serviciul militar obligatoriu nu este bine primită de tinerii adunați cu plăcile lor în centrul capitalei Riga.

"Prefer să mă dau cu skateboardul, vreau să fiu o persoană liberă, nu să trag cu arma", strigă un tânăr de 21 de ani înainte de a începe să coboare pe rampă. Deocamdată este puțin probabil ca el să fie înrolat. 

Cert este că serviciul militar va redeveni în curând obligatoriu în Letonia pentru toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, în timp ce femeilor li se va permite să participe în mod voluntar, după cum a hotărât Parlamentul pe 5 aprilie. Letonia și-a revizuit astfel decizia din 2007, când a abolit serviciul militar obligatoriu.

Denis Smoteks, în vârstă de 28 de ani, este fericit că a trecut de vârsta încorporării
Denis Smoteks, în vârstă de 28 de ani, este fericit că a trecut de vârsta încorporării

Motivul reintroducerii stagiului militar obligatoriu este atacul rusesc asupra Ucrainei. "Ucraina este un exemplu clar despre cât de importantă este o populație civilă rezistentă moral și bine pregătită pentru a respinge orice agresor", a declarat recent ministrul leton al Apărării, Ināra Mūrniece.

Începând din 2024, numărul recruților va creşte continuu. Planul este de a chema anual în cazărmi 7.500 de letoni începând cu 2028, ceea ce va duce la o creștere a armatei de la aproximativ 22.000 de militari la 50.000, incluzând apărarea teritorială și rezerviștii.

Statele baltice mizează pe serviciul militar obligatoriu

În acest fel, Riga urmează exemplul altor țări baltice din NATO care se simt amenințate de Rusia. Lituania, de pildă, a reintrodus stagiul militar obligatoriu cu ani în urmă, în vreme ce Estonia nu a renunţat la el niciodată.

În Letonia, însă, ideea reintroducerii stagiului de pregătire militară nu este întâmpinată doar cu respingere. De pildă, cântărețul de cor Ralf, în vârstă de 18 ani, crede că decizia este bună. "Bărbații sunt din ce în ce mai slabi în zilele noastre, iar disciplina poate fi de mare ajutor", spune el.

Ce se întâmplă dacă va fi chemat în armată? "Cred că m-aș duce, dorindu-mi să devin mai puternic și să cunosc oameni noi", a afirmat  Ralf. În schimb, politica nu joacă un mare rol în preocupările sale cotidiene.

Pregătire da, soldat profesionist nu

Guvernul leton speră să convingă tinerii să urmeze o carieră militară în viitor. "Este o provocare", recunoaște Toms Rostoks, director de cercetare la Academia Națională de Apărare din Letonia. "Unitățile noastre profesionale au dificultăți în recrutarea de soldați".

După invazia Rusiei în Ucraina, numărul oamenilor care s-au înrolat pentru apărarea teritorială a crescut. Aceasta necesită pregătire, dar permite candidaților să urmeze o altă profesie în paralel, spune directorul.

Ralf, cântăreţ în cor: "Cred că m-aș duce"
Ralf, cântăreţ în cor: "Cred că m-aș duce"

În schimb, puțini tineri sunt interesați să devină soldați profesioniști. "Alternativa la reintroducerea stagiului militar obligatoriu ar fi fost creșterea soldelor acordate militarilor profesioniști", spune directorul de cercetare, "dar acest lucru ar fi fost costisitor și nu este limpede în ce măsură ar fi fost de folos".

Ideea reintroducerii stagiului militar obligatoriu devine populară

Un sondaj reprezentativ realizat în mai 2022 a arătat că 45% dintre letoni erau în favoarea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, în timp ce 42% erau împotrivă, scrie Maris Andzans, profesor la Universitatea Riga Stradins, într-un briefing din februarie pentru Center for European Policy Analysis, cu sediul la Washington. Potrivit acestuia, sprijinul a fost mai scăzut în rândul respondenților mai tineri, doar 34% din grupul de vârstă 18-24 de ani susținând ideea.

Subiectul preocupă și alte țări, precum Polonia și Germania. În Polonia, stagiul militar obligatoriu a fost suspendat în 2010, iar în Germania în 2011.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, este unul dintre susținătorii reintroducerii stagiului militar obligatoriu. Potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare de piață și de opinie Ipsos în luna martie a acestui an, 61% dintre respondenți s-au pronunțat în favoarea acestuia, iar 29% au fost împotrivă. În sondajul realizat de institutul de sondare Civey în februarie 2023, rata de aprobare a fost de 58 la sută.

"Nu te lupți cu propriul popor"

În Letonia, însă, există și o parte a populației care are rezerve față de stagiul militar obligatoriu. Unii membri ai minorității rusofone din țară, de exemplu, sunt mai degrabă sceptici în ceea ce privește cursul pro-occidental al țării.

Acesta este și cazul lui Maxim, în vârstă de 18 ani, care tocmai își întrerupe plimbarea pe o trotinetă în parcul din Riga. El face parte din minoritatea rusofonă din Letonia. "Cu siguranță nu vreau să fiu în acea armată", spune tânărul. El mărturisește că vrea să emigreze în Rusia și să devină muzician la Sankt Petersburg. Spune că îi place viața acolo mai mult decât în Letonia.

"Aici suntem oprimați", spune el. Maxim se simte discriminat pentru că nu vorbește limba națională și spune că înrolarea în armata letonă pentru a "lupta împotriva propriului popor" nu intră în discuție pentru el, de aceea i-a și încolțit gândul de a pleca. Faptul că Rusia duce un război în Ucraina nu îl deranjează.

Dar nu  toți rusofonii din Letonia gândesc la fel. "Dacă mă înrolează, așa să fie, atunci voi pleca. Îmi place să trăiesc aici", spune un alt tânăr din minoritatea rusă, care reprezintă aproximativ un sfert din populație.

Ca alternativă la stagiul militar obligatoriu, Letonia permite serviciul civil în instituțiile militare. Însă armata vrea să implice și scepticii. "Sperăm că instructorii vor reuși să-i convingă pe acești oameni că vor dobândi noi competențe și experiență", spune Rostoks, directorul de cercetare.

Grzegorz Szymanowski - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite