Putin - tătucul naţiunii ruse care poate orice

0
0

Întâlnirea maraton anuală a lui Vladimir Putin cu concetăţenii săi a cuprins şi o serie de mici detalii care dezvăluie modul în care este promovată în continuare imaginea de patriarh atotputernic. În ciuda constituţiei şi legilor care de departe par a fi democratice, la Kremlin tronează în continuare un ţar.

Printre cele 3 milioane de întrebări adresate lui Putin – fără îndoială selectate riguros de cei responsabili de imaginea preşedintelui rus – s-au strecurat şi câteva care ar fi foarte vesele, dacă în realitate nu ar fi extrem de triste. Nevasta unui colonel în retragere i-a cerut lui Putin să facă uz de poziţia sa de comandant suprem al forţelor armate ruse şi să-i ordone soţului să accepte achiziţionarea de către familie a unui câine. Putin a promis că va rezolva problema. Un tânăr rus i-a cerut lui Putin să facă orice, dar s-o convingă pe prietena lui să-i accepte cererea în căsătorie, alţii au trimis înregistrări video în care făceau flotări pentru patrie sau intonau cântece dedicate preşedintelui. La majoritatea solicitărilor de acest gen Putin nu a răspuns, însă ele au fost anunţate în timpul dialogului care a durat patru ceasuri.

Problema este extrem de complexă. Pe de o parte nu există nici o îndoială că Putin este perceput drept atotputernic de marea majoritate a ruşilor. Pe de altă parte această percepţie este permanent încurajată de inginerii de imagine din jurul Kremlinului – lucru dovedit de selecţia întrebărilor care au fost făcute publice. Echipa de imagine a permis adresarea nevestei de colonel, iar Putin a oferit un răspuns. Poate că bietul colonel la pensie este alergic la părul de câine, poate că nu-i place rasa dorită de soţia sa. Faptul că a fost permis binomul întrebare – răspuns pentru o chestiune atât de simplă la un nivel atât de înalt precum comunicarea anuală a lui Putin cu poporul său constituie cea mai limpede dovadă că se doreşte impunerea unei imagini de tătuc al naţiunii.

Dacă Putin poate să-l oblige pe un cetăţean rus să îşi modifice spaţiul privat împotriva voinţei sale, atunci orice este posibil. Chestiunea este ridicolă, însă îngrijorătoare. Nu atât pentru că ne dă dimensiunea adevăratei forţe la îndemâna lui Putin, ci mai ales pentru că atunci când se încheie domnia unui astfel de tătuc atotputernic transferul de putere este extrem de dificil şi de riscant.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite