Putin schimbă foaia în privinţa Ucrainei. Este de acord cu propunerea americană

0
Publicat:

O neaşteptată schimbare de poziţie a lui Putin referitoare la soarta Ucrainei. Dacă săptămâna trecută consilierii lui vorbeau despre o Ucraina complet demilitarizată, denazificată, cu limba rusă  limbă oficială în Ucraina, fără apartenenţa la vreo organizaţie occidentală, acum Putin şi-a îndulcit tonul.

FOTO Kremlin.ru
FOTO Kremlin.ru

Noua poziție a lui Putin

Putin a vorbit în cadrul reuniunii Clubului Valdai, găzduită de staţiunea Soci de la Marea Neagră,   și  a spus că „dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existenţa unor relaţii de bună vecinătate între Rusia şi Ucraina”.

„Suntem hotărâţi să creăm condiţiile pentru o soluţionare pe termen lung, astfel încât Ucraina să fie un stat independent şi suveran, şi nu un instrument în mâinile unor ţări terţe şi care să nu fie folosit în interesele acestora”.

Ucraina să fie un stat independent şi suveran, o poziţie nouă, complet diferită de cele anterioare. Condiţia esenţială pe care o cere Putin este ca Ucraina să nu intre în NATO. 

Despre viitoarele frontiere ale Ucrainei, liderul de la Kremlin a spus:

„Frontierele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu deciziile suverane ale oamenilor care trăiesc în anumite teritorii şi pe care le numim teritoriile noastre istorice”.

Adică Rusia vrea să păstreze teritoriile deja ocupate, menţionând şi faptul că oamenii care trăiesc acolo au luat „decizii suverane”, prin referendumuri organizate de Federaţia Rusă.

Putin a declarat  că dorește să-l felicite oficial pe Trump pentru rezultatul obținut, exprimând o atitudine pozitivă față de o eventuală colaborare diplomatică.

„Dacă cineva vrea să reia contactul, nu mă deranjează. Sunt pregătit”, a declarat Putin în legătură cu Trump.

Președintele Putin a comentat  declarațiile lui Trump despre pacea în Ucraina, menționând că promisiunile lui Trump merită atenție.

Poziția americană referitoare la Ucraina

Viitorii consilieri ai lui Trump au vorbit deja despre amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru cel puțin următorii 20 de ani, ceea ce corespunde cu cerinţa lui Putin. Dar  SUA ar continua livrările de arme pentru Ucraina, pentru a descuraja astfel un viitor atac rusesc, a relatat ziarul american The Wall Street Journal (WSJ), citând trei surse apropiate lui Trump.

Ideea lui Trump că ar opri războiul din Ucraina în 24 de ore se baza, conform unor surse apropiate lui Trump, pe înghețarea războiului pe liniile actuale ale frontului și crearea unei zone demilitarizate în est. Adică ce vrea Putin, ca Rusia să rămână cu teritoriile ucrainiene deja cucerite. În privinţa zonelor demilitarizate, care amintesc acordurile de la Minsk, se va discuta în continuare. Cine şi cum le va asigura „demilitarizarea”? Un consilier al lui Trump a declarat că acesta va cere ţărilor europen să trimită trupe pe linia actuală a frontului în lungime de 1300 km.

Ce căi  de influenţă are Trump, pentru a-şi impune planul? Dacă Ucraina nu acceptă planul de pace al lui Trump, America va înceta ajutoarele militare către Ucraina. Dacă Rusia nu-l va accepta, America va amplifica ajutorul militar către Ucraina, pentru a face faţa viitoarelor atacuri ale Rusiei împotriva ei.

De ce a cedat Putin

Rusia este epuizată economic şi militar, după aproape trei ani de război, şi continuarea războiului ar trimite economia Rusia în colaps.

Rusia a piedut în război circa 700.000 de militari, ucişi sau răniţi, iar populaţia Rusiei se întreabă ce rost are acest război. Forța de muncă din Rusia a scăzut dramatic prin concentrarea de trupe, iar un milion de ruși, bine pregatiți profesional, au părăst Rusia, cu bani cu tot.

Cu excepţia Coreei de Nord, Rusia nu poate miza pe ajutorul altor ţări, China a declarat că trebuie respectate independenţa şi suveranitatea statelor.

Ameninţările cu folosirea armelor nucleare n-a ţinut. NATO are şi ea arme nucleare, şi este de zece ori mai puternică economic şi militar, astfel că un conflict Rusia-NATO ar avea consecinţe dezastruoase pentru Rusia.

Putin vrea să profite de schimbarea de putere din America pentru că nu mai face faţă, economic şi militar, la un război prelungit dincolo de  trei ani. Bugetul Rusiei se duce 50% pe războiul cu Ucraina, obligându-l pe Putin să neglijeze interesele populaţiei Rusiei.

Atitudinea  agresivă a Rusiei, cuplată cu o retragere din Europa a lui Trump, ar provoca o cursă a înarmărilor la care Rusia nu face faţă. Deja liderii europeni se pronunţa pentru Forţele armate ale Europei, rezultând din contribuţiile militare ale statelor din UE. Este clar că Rusia nu poate face faţa unor astfel de forţe militare, şi este tentată să oprească declanşarea acestei curse a înarmărilor.

În concluzie

Rusia acceptă acum un stat, Ucraina, suveran şi independent, cu armată proprie, dar care să nu adere la NATO, pentru a nu reprezenta un pericol pentru Rusia. Faptul că Finlanda şi Suedia au aderat deja la NATO i-a ajuns. Nu mai vrea şi alte ţări vecine cu Rusia în NATO.

Putin ştie:  cu Trump nu te joci. Ori faci ce spune el, ori suferi consecinţele. Aceasta trebuie să fie explicaţia ultimelor poziţii ale lui Putin.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite