Precipitaţii record şi inundaţii în Phoenix, Arizona

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Phoenix din Arizona nu a mai trăit asemenea precipitaţii însoţite de inundaţii din 1931. Acest record poate deveni unul pentru cărţile de istorie mai ales că zona Phoenix-ului este una cu climat semi-deşertic.

Sezonul musonilor combinat cu rămăşiţele uraganului Norbert, dezvoltat în sudul Californiei, au creeat premizele unei nopţi de duminică spre luni (şi luni dimineaţă) de pomină. 

 Nivelul precipitaţiilor s-a situat la valoarea de 3.29 inch (83.5 mm) spulberând recordul din 1931 care a fost de 2.91 inch (73.9 mm).  

 Ca să va faceţi o idee, în câteva ore precipitaţiile au atins nivelul celor care în mod normal se abat asupra oraşului în timpul sezonului musonilor din Iulie, August şi Septembrie combinate (potrivit serviciului meteorologic naţional). 

  

 Situaţia este atât de gravă încât guvernatorul statului, Jan Brewer, cât şi primarul oraşului Phoenix, Greg Stanton, au declarat stare de urgenţă în oraş. 

Foto: necunoscut

image

  

Foto: David KadlubowskI/The Republic

image

Pentru ca infrastructura oraşului nu a fost construită să se descurce cu un asemenea debit de apă (e o zonă semi-deşertică, să ne reamintim) multe străzi şi câteva porţiuni de autostrăzi (porţiuni din US-60, I-10 şi I-17) au fost inundate complet, paralizând parţial oraşul. 

Foto: necunoscut

image

  

 Umiditatea din atmosferă a atins şi ea un record, peste 70% într-o zonă în care procentajele de obicei nu depăşesc 15-20%. 

 Ironia sorţii face că, în timp ce Arizona este inundată, California să sufere de secetă prelungită iar statul Washington (în nord-vest) să aibă furtuni de nisip (caracteristice Arizonei şi nu statului Washington). 

  

 Serviciile meteorologice au anunţat că e posibil ca săptămâna viitoare să se repete ce s-a întâmplat azi, Luni. 

 Publicaţia Arizona Central acoperă foarte bine evenimentele, laolaltă cu posturile locale de televiziune.

  

 Unii localnici au găsit o nouă distracţie: baie, jetski, surfing, kayaking, waterboarding.

Video: Raff Jaramillo

Foto: Andrei Stoica (locuitor al Phoenix-ului)

image

Foto: Andrei Stoica (locuitor al Phoenix-ului)

image

  

Foto: necunoscut

image

Foto: necunoscut

image

Cât despre mine, locuind in acest oraş, am ieşit să-mi spăl maşina pe dedesubt. Şi mă gândesc serios la cumparatul unei bărci.  Nici deşertul nu mai e ce-a fost odată.

Foto: Mircea Goia

image

Foto: Mircea Goia

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite