„Poţi fi fericit orice s-ar întâmpla“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am primit cu oarecare strângere de inimă provocarea Editurii ACT şi Politon de a vorbi la lansarea cărţii „Poţi fi fericit orice s-ar întâmpla“, scrisă de Richard Carlson, autorul unei celebre serii bestseller New York Times. Unu, pentru că nu mă consider un mare specialist în fericire, iar doi, recunosc, privesc cu un soi de prudenţă genul acesta de cărţi motivaţionale cu tiraje uriaşe.

Dar ceva m-a sedus, poate optimismul titlului, poate faptul că în şirul nesfârşit de crize de tot felul o carte îţi poate spune o poveste bună despre tine, te învaţă că rezolvarea problemelor nu se face dând în cap altcuiva, ci căutând atent în propriul cap.  Autorul cărţii nu-ţi prescrie o reţetă  magică de fericire, o poţiune fermecată sau o mantră secretă, ci o disciplină a minţii în care cel mai important este să nu te laşi bântuit de gândurile rele care apar ca „puricii“ la televizor.

Sigur că sună banal, dar câţi dintre noi mai avem timp astăzi de noi înşine? De sufletul nostru? De mulţumirea noastră sufletească? Alergăm hăituiţi, plini de griji şi din ce în ce mai mulţi dezarmează în faţa greutăţilor, unii apelând chiar la gesturi radicale pe care le-aţi văzut intens mediatizate. Dăm vina pe bună dreptate pe clasa politică, pe sistem, nădăjduim şi deznădăjduim în cicluri electorale, dar nu căutăm soluţiile în noi, în mintea şi în sufletul nostru şi poate şi din cauza faptului că nu avem cultura asta motivaţională. Ne aprindem şi ne stingem ca un foc de paie. Improvizăm şi băgăm hei-rup-uri, iar arareori, când abordăm o strategie o facem prost, sărind paşi sau călcând pe alături.

Cartea lui Richard Carlson asta ne propune, o strategie de viaţă bună, chiar şi în momentele de cumpănă, bazată pe un set de cinci principii: Principiul Gândirii, al Stărilor de Spirit, al Realităţilor Separate, al Sentimentelor şi Principiul Momentului Prezent. „care se împletesc laolaltă ca o frumoasă tapiserie, pentru a explica dinamica mentală a fericirii”.

Principiile au la rândul lor o schemă de aplicare. Pare complicat, dar nu-i deloc aşa. E simplu, ca la americani, pe înţelesul tutoror şi cu exemple de viaţă. Cartea poate fi citită cu uşurinţă în parc, în metrou, în vacanţe şi chiar în pauzele de serviciu, măcar pentru că transmite o linişte atât de necesară în vremurile noastre tulburi.

Răspunsul la întrebarea dacă lectura acestei cărţi m-a făcut mai fericit, cât şi la alte întrebări îl veţi putea afla joi 4 iunie, la ora 18, la Librăria „Mihai Eminescu”, unde vă aştept să ne întălnim, la lansarea apariţiei de la Editura ACT si Politon

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite