Plaisir d’amour cu Angela Gheorghiu şi Alexandra Dariescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Gheorghiu

O apariţie discografică ce suscită imediat interesul: albumul “Plaisir d’amour” apărut pe 15 noiembrie 2019 la casa britanică Decca, una dintre cele mai importante din lume. Pe copertă: numele a două românce – celebra soprană Angela Gheorghiu şi pianista de 34 ani, Alexandra Dariescu, cu o frumoasă carieră internaţională.

În 1994, televiziunea BBC îşi întrerupea programul pentru a transmite în direct un spectacol ce a făcut istorie, producţie a Operei Regale Covent Garden din Londra: La Traviata de Giuseppe Verdi cu Angela Gheorghiu în rolul principal. A fost momentul intrării în galeria marilor stele ale teatrului liric pentru soprana Angela Gheorghiu, un moment de graţie. Într-un spectacol condus de regretatul dirijor, legendarul Georg Solti, Angela Gheorghiu nu doar că a întruchipat-o exemplar pe eroina lui Alexandre Dumas-fiul, ci a creat-o pe Violetta Valery pentru secolul XXI: cu o voce splendidă, frumoasă, sensibilă, plină de pasiune, emoţionantă până la lacrimi. Pentru mine, cel puţin, rămâne cea mai bună interpretare a rolului Traviatei, referinţa pentru oricare altele dintre numeroasele interpretări care există pentru acest rol.

Au trecut 25 ani de la acest succes fulminant al Angelei Gheorghiu, iar casa Decca vine cu acest nou proiect, Plaisir d’amour, menit să marcheze chiar această aniversare.

Plaisir d’amour reuneşte 23 de piese pentru voce şi pian, într-o varietate de limbi şi stări, având drept temă comună iubirea: cântece româneşti de George Ştephănescu şi Tiberiu Brediceanu, melodii franceze de Claude Debussy, Gabriel Fauré, Jean Philippe Rameau şi Reynaldo Hahn, arii, cântece şi canzonette italiene de Giovanni Paisiello, Vincenzo Bellini şi Paolo Tosti, lieduri de Richard Strauss, romanţe ruse de Serghei Rahmaninov, cântece semnate de spaniolul Fernando Obradors şi brazilianul Heitor Villa Lobos. Titlul albumului este dat de o piesă făcută celebră de Elvis Presley, Mireille Matthieu şi Nana Moskouri, în fapt, un cântec de Jean Paul Martini, compozitor francez care a trăit între 1741 şi 1816.

Albumul a fost înregistrat în 2018 la Londra, la St Paul’s School; plăcerea de a cânta, inocentă şi molipsitoare, este vizibilă în video-ul care însoţeşte lansarea acestui album.

Într-un interviu acordat pentru Radio România Muzical, pianista Alexandra Dariescu îşi aminteşte: “În urmă cu patru ani, tocmai făcusem un recital la Wigmore Hall şi eram în tren înspre York, unde aveam un alt recital a doua zi. Am primit un telefon, nu ştiam numărul şi mi-era frică pentru că nu era semnal bun... în momentul în care a spus "Alexandra, sunt Angela Gheorghiu!", efectiv mi s-a luminat inima şi mi-era frică, sincer, să nu pice semnalul şi să nu pot vorbi destul. Dar a fost bine şi am vorbit foarte mult... a fost ca şi cum eram prietene de-o viaţă.”

Aşa a început colaborarea dintre Angela Gheorghiu şi Alexandra Dariescu, concretizată în martie 2018 cu un memorabil recital la Opera de Stat din Viena. Şi iată, acum, cu acest disc cu un repertoriu niciodată înregistrat de Angela Gheorghiu până în prezent, foarte divers, cu o largă paletă expresivă, interpretat în stilul binecunoscut al celebrei noastre soprane, pasionat şi pasionant. Alexandra Dariescu se dovedeşte o remarcabilă parteneră, nu doar o acompaniatoare, ci o veritabilă comentatoare a discursului vocii, cu o concepţie proprie plină de miez.

Două românce la o mare casă de discuri şi... un posibil foarte reuşit cadou de Crăciun – Plaisir d’amour cu Angela Gheorghiu şi Alexandra Dariescu.

Discul a fost difuzat de Radio România Muzical şi poate fi reascultat aici. Este disponibil în magazinele de specialitate, pe emag.ro, getmusic.ro în format fizic, precum şi pe platformele de streaming online.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite