Piramida puterii - un dicţionar despre putere şi istorie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria ţării noastre este un periplu fascinant şi cuprins de un aer de mister. Tumultul anilor nu s-a oprit la noi, el răzbate veacurile noastre. Contemporanii sunt datori să conserve istoria ţării lor. O istorie plină de alianţe, trădări, de momente unice, de înălţare, de laşitate, de realism politic de metafore istorice dar şi de căderi.

A crea un dicţionar despre oamenii care au construit această ţară este un lucru temerar, greu de întreprins. Oameni politici şi de stat, generali şi lideri religioşi sunt personalităţi care au creionat istoria ţării noastre. Nume precum  Călinescu, Arghezi, Ceauşescu, Maurer, Păunescu, Iliescu şi mulţi alţii sunt nume care au rezonat în istoria secolului XX. Toţi oamenii au un numitor comun sunt lideri în domeniile lor, au marcat istoria mediului lor şi al ţării în care s-au născut.

Gheorghe Crişan este un neobosit căutător al acestor oameni care au zidit o cărămidă la marele zid al cetăţii denumite România. Dicţionarul de oameni politici şi de stat, generali şi lideri religioşi din România în perioada 1944-2018, denumit Piramida Puterii,  este o realizare uriaşă în istoriografia noastră. Un dicţionar cu peste 2000 de pagini care cuprinde toate realizările anumitor personalităţi care au reuşit să intre în istorie. Locul în acest dicţionar este un loc sacru, o pagină care intră în istorie. Arhivarul acestor evenimente este Gheorghe Crişan, un om deosebit prin dorinţa sa de cultură şi de înţelegere a fenomenului istoric în ansamblul său. Pagini despre istorie, cultură, artă, ştiinţă, literatură, cuvinte care s-au scris cu sacrificiu şi dăruinţă. Fapte pe care Gheorghe Crişan le-a scris cu un devotament rar întâlnit în istoriografia noastră.

Despre acest dicţionar marele istoric Gheorghe Buzatu a spus că este Who's Who în România. Cu tărie afirm că acest dicţionar este o Enciclopedie de Personalităţi Istorice, este ca o mare Enciclopedie Franceză. Enciclopedia coordonată de Diderot şi D'Alembert a fost o realizare unică în epocă, a fost o rememorare a culturii lumii până în acele timpuri. Dicţionarul lui Gheorghe Crişan este o rememorare a oamenilor care au fost la cârma acestei ţări, o ţară minunată cu o istorie mare şi plină de fior metafizic.

Descoperirea acestui Dicţionar vă va face să realizaţi importanţa muncii titanice ai unui om care şi-a dedicat viaţa în conservarea istoriei şi memoriei României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite