Un ambasador român la Washington cu un destin nefericit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada

Reprezentanţii români la Washington au fost personalităţi remarcabile ale epocii lor, oameni care au promovat cu mândrie imaginea ţării lor în Statele Unite ale Americii.

Amintim aici pe Constantin Angelescu, Prinţul Anton Bibescu, Brutus Coste, Mihail Ralea, Corneliu Bogdan, Mihai Horia Botez şi alţii care au participat la înfiinţarea şi consolidarea Parteneriatului Strategic Româno-American. Fiecare ambasador s-a supus timpului din care a făcut parte. Ambasadorii români de după anul 1989 s-au luptat pentru promovarea unei imagini optime a unei Românii democratice şi în plină evoluţie.

Printre ei se numără un ambasador cu un destin nefericit, un om al cărui istoria l-a păstrat ca unul dintre cei mai longevivi ambasadori ai noştri în Statele Unite ale Americii, Carol ( Citta ) Davila, care a trăit între anii 1888-1963. Carol Davila a fost fiul marelui dramaturg Alexandru Davila şi nepot al marelui medic Carol Davila. Ascendenţa sa şi-a pus amprenta educaţiei sale, un om cult şi plin de rafinament, însă datorită unui anturaj nepotrivit acesta a alunecat spre plăcerile futile ale vieţii. A început să fie pasionat de jocul de cărţi dar şi de petrecerile somptuoase.

Prieten cu regele Carol al-II-lea, Citta Davila, este numit în anul  1928 ambasador al României în Polonia, iar în anul 1929 este numit ambasador în Statele Unite ale Americii, sprijinit de Regenţă şi menţinut de Carol al-II-lea. A fost ambasador al României în Statele Unite ale Americii între 15 iunie 1929- 21 aprilie 1938, 8 ani şi 10 luni, cu o lună mai puţin decât Corneliu Bogdan care a fost ambasador între 19 iulie 1967 şi 3 iunie 1976, 8 ani şi 11 luni. Corneliu Bogdan a fost  cel mai longeviv ambasador al României în Statele Unite ale Americi.

Citta Davila  a fost criticat de mulţi contemporani ca un om care nu avea un comportament adecvat de ambasador fiind pasionat de cărţi, băutură şi lux ducând o viaţă de risipă. Citta Davila a rămas în istorie ca ambasadorul care a cumpărat actuala clădire a ambasadei române din Washington D.C.

Carol Davila a fost destituit din funcţie de către Carol al-II-lea în aprilie 1938 şi  după câteva certuri violente cu regele i-a fost retrasă cetăţenia română, Davila rămând în Statele Unite ale Americii, locuind la New York. Citta Davila pornise o campanie violentă împotriva regelui, a Elenei Lupescu dar şi a camarilei regale.  În exil s-a opus alianţei cu Germania apoi a fost membru al Comitetului Naţional Român care a luptat împotriva instaurării regimului comunist.

Putem afirma că omul Citta Davila a fost un rebel al timpului său, un om în permanenţă nemulţumit de cursul istoriei şi pe alocuri neadaptat.  Davila a fost  o personalitate interesantă a exilului românesc alături de alţi români de marcă care au rămas în Statele Unite ale Americii.

Citta a fost un om foarte cheltuitor toată viaţa lui deşi moştenise o frumoasă avere de la tatăl său. A avut un mariaj presărat cu scandaluri şi violenţe cu Arabella Yarca căreia i-a cheltuit o mare parte din zestre. Pasiunea pentru ruletă a fost mai puternică decât întreaga sa carieră.

Ambasadorul nostru a murit uitat şi sărac într-un spital din New York rămând în istorie ca un om cu un destin interesant cu o tuşă de tragicomedie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite