
Pentru a-şi trece în CV funcţia de prim-ministru, Ciolacu îngroapă PSD la viitoarele alegeri
0Marcel Ciolacu trăieşte în „wishful tinking”. Are impresia că va putea el rezolva situaţia bugetară imposibilă în care se găseşte România, împreună cu cei 1,3 milioane de bugetari ai săi. Teoria lui Ciolacu, că va lua de la bogaţi şi va da la săraci, n-a funcţionat nici în alte ţări, şi nici la noi. ANAF-ul n-a fost în stare să colecteze ce era prevăzut în bugetul de stat, darămite alte taxe şi impozite. Va creşte evaziunea fiscală, sau unii patroni îşi vor muta afacerile în alte ţări. Limitarea preţurilor la unele produse va avea ca efect dispariţia lor din magazine sau staţii de alimentare cu combustibil, cum s-a întâmplat în Ungaria. S-a încercat anul trecut cu preţul lemnelor de încălzit locuinţe, şi rezultatul a fost un fiasco.
Şi PNL se opune creşterii taxelor şi impozitelor, deşi nu a făcut nimic pentru scăderea cheltuielilor bugetare.
Cum stăm în sectorul bugetar
România are acum un deficit bugetar de 32 miliarde de lei, la sfârşit de mai, şi 1,72% din PIB la sfârşitul lui aprilie. Este posibil ca la sfârşitul anului să înregistrăm un deficit de 100 miliarde de lei, pe care nu avem cum să-l acoperim. Guvernul promite creşteri de salarii profesorilor şi altor categorii bugetare, dar nu are banii necesari să le onoreze.
Plata dobânzilor la împrumuturile contractate (trăim din împrumuturi), se ridică la 7 miliarde de euro pe an şi plătim cele mai mari dobânzi din Europa, tocmai pentru că investitorii nu mai au încredere în capacitatea României de a restitui împrumuturile.
Tulburările sociale vor creşte, alte categorii bugetare vor solicita măriri de salarii. Şi toate acestea pentru că inflaţia a erodat puternic puterea de cumpărare a românilor. De unde le măreşte salariile Marcel Ciolacu? Sau are impresia că-i ameţeşte din gură, cum face la el la partid.
Cel mai grav, Ciolacu va deconta pierderea banilor din PNRR, care nu vin dacă nu există sustenabilitatea sectoarelor de pensii şi salarizare bugetară. Ori bugetul pe 2023 este construit şi pe banii din PNRR, şi pierderea lor va da bugetul peste cap.
Contextul extern obligă România să facă investiţii mai mari pentru Apărare şi securitate, aşa că rămân şi mai puţini bani pentru cheltuielile bugetare. Dacă Ciolacu se gândeşte să ia bani de la investiţii, condamnă România la înapoiere şi goneşte investitorii care nu vin în lipsa infrastructurii.
Vom vede programul de guvernare al lui Ciolacu, dar de acum aflăm că vede cai verzi pe pereţi. Ciolacu a anunţat deja obiectivele principale, sub motto-ul „patriotism economic”.
- Creștere economică prin producție și investiții în România
- Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare
- Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.
Toate aceste obiective se realizează în zeci de ani, cu respectarea legislaţiei europene, cu reducerea cheltuielilor statului şi investirea banilor în proiecte de infrastructură. Nu statul creează locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, ci antreprenorii, dacă găsesc în România un mediu de afaceri prietenos şi predictibil. Altfel, investesc în alte ţări, nu la noi.
Urgenţa la noi este dată de inflaţie, deficitul bugetar şi pierderea banilor din PNRR. Aşteptăm programul de guvernare al lui Ciolacu, dar tare mi-e teamă că va conţine lozinci şi basme de adormit copiii. Nu soluţii pentru aceste probleme urgente.
Cum va plăti PSD la alegerile viitoare
Nu mor eu de grija PSD-ului, dar de următoarea perioadă de guvernare depinde evoluţia României în UE, şi nivelul de trai al românilor. La aşa ceva nu poţi fi indiferent.
Dacă Ciolacu va prelua funcţia de premier, de care Ciucă şi PNL vor să scape ca dracul de tămâie, populația, viitorii alegători, aşteaptă de la Ciolacu rezolvarea problemelor enumerate mai sus, probleme imposibil de rezolvat fără reducerea drastică a cheltuielilor bugetare. Dar care înseamnă pierderea clientelei politice, care trăieşte şi se îngraşă din banii bugetului.
Cum nu-l văd pe Ciolacu lovind în clientela politică a PSD, rezultă că nu va rezolva problemele acute ale societăţii. Nerezolvarea acestor probleme, va costa PSD la alegerile din 2024, până la ajungerea unui scor de sub 20%.
Şi toate acestea pentru că Ciolacu vrea să-şi treacă în CV funcţia de prim-ministru. De la covrigarul de Buzău, la prim-ministru, este o distanţă, în adevăr.
Cel mai bine pentru victoria în alegeri a PSD este să refuze funcţia de premier pentru Ciolacu, într-o perioadă aşa de tulbure, şi să treacă în opoziţie. Sigur că actualii miniştri PSD şi cei din eşaloanele inferioare ar rămâne fără funcţii. Dar un eşec catastrofal în alegerile viitoare este un preţ şi mai mare. Condamnă PSD la opoziţie încă patru ani de zile.
Nu ştiu dacă liderii judeţeni, chemaţi la consultări duminică, înţeleg ce-i aşteaptă în cazul în care Ciolacu va ajunge premier.
Din punctul meu de vedere şi a celor care au opinii liberale, de dreapta, este mai bine ca PSD să-şi frângă gâtul la viitoarele alegeri, prin acceptarea acum a guvernării. Dar și costurile pentru societate vor fi imense!
Voi putea spune însă, că am jucat fair şi i-am avertizat!