Partidul lui Blaga ca o vacă fără talangă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce este PDL fără Traian Băsescu, altceva decât o vacă fără talangă? Metafora e dintr-un film al lui Pedro Almodovar, "La flor de mi secreto", şi, evident, nu semnifică un partid politic, ci femeia fără soţ în viziunea tradiţională a satului spaniol. Un animal rătăcit, îi explică mama bătrână fiicei ei proaspăt divorţate care-şi caută independenţa într-un oraş cosmopolit.

Comparaţia se potriveşte PDL după anunţul "de film" al lui Traian Băsescu de pe Facebook că se desparte de partidul din care provine pe care l-a condus autoritar în ultimii ani, după cum el însuşi admite senin în înregistrare. Un animal rătăcit din care fiecare încearcă să rupă câte o bucată fie pentru a-şi păstra puterea, fie pentru a şi-o spori. Acesta pare să fie destinul PDL de azi înainte cu un preşedinte fără voce în politică şi prea grăbit să-şi sărbătorească victoria la limită şi contestată.

Sfârşitul de Congres PDL pare că a fost decupat dintr-un film: un copilaş în costum de ciobănaş interpretând vesel cântece populare, deloc contrariat de ceea ce se întâmpla în spatele lui, pe scenă, acolo unde tensiunea dintre cele două tabere devenise materială, şi în sală, unde delegaţii nu ştiau dacă să se bucure că PDL are un preşedinte sau să plângă pentru unitatea pierdută a partidului.  Cu această scenă suprarealistă ar putea intra PDL în istoria marilor finaluri politice.

Semnalul vânătorii de pedelişti a fost dat ieri de toţi cei trei mari jucători politici. Victor Ponta a postat un mesaj pe Facebook că Blaga a pierdut, indiferent cine va fi câştigat alegerile interne, interpretat de un realizator TV ca un semnal de suţinere pentru Elena Udrea. Ponta o iubeşte pe Udrea ca sarea în ochi, nu în bucate, dar şi-a făcut pesemne un calcul simplu. Cu Udrea la conducerea PDL, şansa de succes pentru o moţiune de cenzură împotriva cabinetului Victor Ponta, pe fondul tensiunilor în creştere dintre PSD şi PNL-PC, este zero pentru că Antonescu şi Udrea nu s-ar asocia niciodată. 

Cu Blaga la conducerea PDL, poveste a e alta şi a spus-o chiar Crin Antonescu aseară: " Faptul că o majoritate dintre delegaţii la un congres numeros al PDL s-a despărţit de Traian Băsescu poate să fie începutul unui nou drum, care să ducă la nişte discuţii". Cu PDL-ul lui Blaga alături, PNL şi-ar creşte puterea de negociere în faţa PSD şi a lui Victor Ponta şi ar deveni, din personaj secundar al guvernării, protagonistul. Mai îndrăzneşte PSD să-l dea pe Relu Fenechiu afară din guvern sau să susţină propriul candidat la preşedinţie? Puţin probabil.

PDL-ul lui Blaga e pe cale să fie sfâşiat. Dintr-o parte îl pândesc partidele din USL prinse într-un joc intern de putere. PSD, PNL şi PC asmuţiseră deja hăitaşii asupra fiecărui  parlamentar al PDL, să-l captureze înaintea celuilalt, după cum mărturisea un ales democrat-liberal. Din cealaltă parte, Traian Băsescu îşi devorează mai degrabă creaţia, PDL, decât să o lase liberă, pradă marelui său inamic Crin Antonescu. Să plângem biata vacă fără talangă? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite