Monstruoasa lege Gorghiu: copiii plătesc cu sănătatea, poate chiar cu viaţa, greşelile părinţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL trimite ţara la colonoscopie, în loc să gândească un plan de măsuri pentru creşterea bunăstării, monoalimentaţia specifică sărăciei, care afectează 40% din populaţie, fiind asociată apariţiei cancerului colorectal, al doilea ca mortalitate. Liberalii n-au aflat nici că educaţia e cel mai eficient mijloc de prevenţie, cea pentru sănătate nefiind introdusă nici anul acesta ca disciplină şcolară.

Legea privind prevenţia în sănătate iniţiată de Gorghiu& Nicolaescu este extrem de ambiguă în privina efectelor asupra populaţiei, dar foarte clară în construcţia unui nou monstru clientelar.

"În cazul în care persoana refuză participarea la acţiunile de prevenţie de la art. 8, alin (1) litera a) şi respectiv b) aceasta poate suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale, conform normelor de aplicare a prezentei legi precum şi a Contractului-cadru. (...) În cazul minorilor sau a persoanelor care nu au capacitatea de exerciţiu, părintele, respectiv tutorele legal au obligaţia de a exprima în scris refuzul de a participa la programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie.”

Acestea sunt prevederile cele mai controversate, dar şi cele mai neclare. Legea nu precizează dacă e vorba despre costul servicilor medicale în integralitatea lor sau pentru afecţiunea pentru care sunt decontate servicii de screening şi imunizare, ori pentru ce perioadă de timp. De asemenea proiectul nu spune nimic despre cei care nu refuză în scris, dar nici nu participă la aceste activităţi şi care vor fi cei mai mulţi, pentru că aproape jumătate din populaţie nu are acces real la servicii de sănătate. În cazul copiilor, legea nu spune dacă acela pentru care se suportă costurile tratamentului, în cazul refuzului, este copilul, beneficiarul logic, sau adultul care a semnat.

Practic ce este mai important în lege din perspectiva cetăţenilor este lăsat la decizia unui ministru, proiectul făcând trimitere la norme ulterioare şi la Contractul Cadru. Este şocant cum 128 de parlamentari din toate partidele au semnat această iniţiativă legislativă care se joacă cu sănătatea oamenilor în numele unui scop nobil şi necesar: prevenţia.

Copilul suportă consecinţele

Să presupunem, pe cale logică, că sancţiunea, respectiv plata parţială sau integrală a tratamentului se referă la boala pentru care există asigurat un program de screening sau un vaccin. Dacă refuzi vaccinul antigripal şi faci viroză atunci îţi plăteşti tratamentul. Există însă şi vaccinul anti-HPV care previne apariţia cancerului de col uterin şi care se administrează fetiţelor începând cu vârsta de 10 ani.

Dacă tutorii unei fetiţe refuză în scris, astăzi, administrarea vaccinului anti-HPV, iar peste 30 de ani femeia adultă dezvoltă un cancer de col uterin, ea va trebui să achite diagnosticul şi tratamentul în valoare poate de zeci de mii de euro, practic o condamnare la moarte, pentru o decizie care nu-i aparţine!

Rata de acceptare pentru vaccinul anti- HPV este în jur de 5% din populaţia vizată. Acesta este doar un exemplu, prentru că există şi alte vaccinuri care previn apariţia unor boli ce pot fi fatale, cum este vaccinul pneumococic.

Cum poate fi o acţiune de prevenţie reuşită atunci când expui, cu bună ştiinţă şi cu premeditare, copiii unor riscuri pentru că părinţii lor au luat hotărâri greşite!

Cine e sancţionat: jumătate de ţară sau nimeni

Legea nu spune nimic despre persoanele care nu refuză în scris, dar nici nu participă la programele de prevenţie şi care, probabil, vor fi cele mai multe. Unii pentru că nu sunt educaţi, alţii, cei mai mulţi, pentru că pur şi simplu nu au un medic căruia să i se adreseze.  Copiii din mediul rural ştiu cum arată un doctor de la televizor, iar adulţii din ce-şi aduc aminte. 

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică în Sănătate la nivelul anului 2013 (ultimele date agregate) în mediul rural, acolo unde şi mortalitatea este mai mare, nu exista nicio policlinică privată (faţă de 288 în mediul urban) şi niciuna de stat (10 în mediul urban). Numărul de medici de familie era de 4594 faţă de 8142 la suta de mii de locuitori, practic la jumătate. Diferenţa este şocantă în privinţa medicilor specialişti, doar 981 în mediul rural faţă de 40 460 la suta de mii de locuitori în mediul urban!

Dacă legea nu prevede nicio sancţiune pentru această categorie de persoane care nu refuză, dar nici nu participă la programele de prevenţie, atunci ea nu-şi atinge scopul. 

Dacă va avea în vedere sancţiuni, atunci persoanele din mediul rural, aflate şi în cea mai proastă stare de sănătate, vor plăti din buzunar (dar nu vor plăti, pentru ca nu-şi permit) cinismul politicienilor care menţin în deplină cunoştinţă de cauză, în precaritate, sistemul de sănătate.



O strălucită campanie de prevenţie derulată de liberalul Eugen Nicolaescu

image

Amintirea Mihaelei Rădulescu. Cine câştigă

Legea Gorghiu&Nicolaescu este însă foarte limpede în prevederile privind organizarea şi atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Prevenţie în sănătate, ceea ce sugerează că nu nobilul scop ale prevenţiei era obiectivul (aşa cum am şi demonstrat mai sus), ci crearea unor noi sinecuri şi posibilităţi de fraudare a bugetului de stat.

Bugetul Agenţiei va fi asigurat din fonduri publice si va fi de aproape 1 miliard de euro! iar instituţia va fi condusă de un consiliu format din 11 persoane care au responsabilitatea "să urmărească cu atenţie şi să evite conflictul de interese". Dure criterii de integritate pentru o Agenţie care va gestiona aproape 1 miliard de euro si se va ocupa, printre altele,  de achiziţionarea tuturor vaccinurilor, domeniu în care industria Pharma e dispusă să ofere comisioane substanţiale.

În căteva rânduri proiectul de referă la campanii de marketing pentru că, nu-i aşa, educarea se face prin comunicare. Unul dintre iniţiatorii acestei legi, Eugen Nicolăescu, este autorul unei strălucite campanbii anti-fumat în care a dat aproape un milion de euro lui Elan Schwartzenberg ca să-şi pună soţia pe atunci, pe Mihaela Rădulescu, aproape goală, pe afişe. Dacă legea va trece, publicitarii vor avea o viaţă de huzur.

Mai există o categorie care câştigă din această lege, populaţia sănătoasă care participă şi la competiţii sportive, adică tinerii urbani cu venituri peste medie care ar urma să primească bonusuri în nişte conturi speciale personale pe care le pot transforma în pensii, adică nucleul dur al electoratului PNL.

Legea pentru prevenţia în sănătate  iniţiată de Gorghiu&Nicolăescu pare că are şi un scop electoral, dar pe termen lung: urmăreşte să menţină nucleul PNL în viaţă ca să voteze partidul până la adânci bătrâneţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite