Oraşul a fost abandonat. Buzeşti este prioritar!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina Primăriei Municipiului Bucureşti parcată ilegal exact în ziua când „trei patrule de ordine publică şi nouă echipaje de circulaţie“ amendau şoferii care parcau ilegal pe Buzeşti.
Maşina Primăriei Municipiului Bucureşti parcată ilegal exact în ziua când „trei patrule de ordine publică şi nouă echipaje de circulaţie“ amendau şoferii care parcau ilegal pe Buzeşti.

De câteva zile, subiectul predilect al jurnaliştilor este ce se întâmplă pe Buzeşti-Berzei. Ştim regulat ce s-a mai întâmplat în ultimele 24 de ore. Autorităţile nu se lasă mai prejos. Cred că 10% din traficul rutier este asigurat de către maşinile de poliţie. Iar vreo 20% îl reprezintă traficul constructorilor care se străduiesc să finalizeze strada.

Cei mai debusolaţi sunt bucureştenii. Mult trâmbiţata Diametrală i-a invitat să traverseze oraşul cu maşina. Pentru că ăsta a fost mesajul: noi vă facem Diametrale pentru ca voi să traversaţi oraşul mai repede cu maşina. Iar Bucureştenii fac ceea ce sunt învăţati: merg cu maşina pentru că transportul public este la pământ, iar infrastructura pentru biciclete este varză. (alea vechi şi alea noi)

Însă, după ce traversează rapid oraşul, bucureştenii constată că nu au unde parca.

Păi, dacă nu le asiguri oamenilor locuri de parcare, chiar şi cu plată, atunci de ce să-i mai inviti să traverseze oraşul cu maşina? Nu ar fi fost mai simplu şi (mult) mai ieftin să fie eficientizat transportul public, prin crearea de culoare dedicate? Că banda de biciclete de pe Buzeşti este buna doar dacă lucrezi în Piaţa Victoriei şi vrei să mergi cu bicicleta să-ţi iei mâncare de la McDonalds-ul de pe Buzeşti.

Pe 13 ianuarie 2014. a început să se aplice legea: poliţia amendează şoferii care parchează ilegal. Nu în oraşul Bucureşti ci, culmea, pe singura stradă construită ilegal în Capitală!

La 100 de metri de Buzeşti este Titulescu. Maşinile parcate ilegal stau ciorchine. La fel pe Ştefan cel Mare. La fel pe Splaiul Independenţei, în faţa Primăriei.

Este mai mare vina celor care parchează ilegal pe Buzeşti decât vina şefilor din Primărie, care parchează ilegal pe trotuarul şi pe prima bandă din faţa Primăriei? Tot ei sunt cei care blochează parcarea de biciclete din faţa instituţiei.

piste de bicle foto marian ivan

Fotografiile au fost realizate ieri, în faţa primăriei. Sunt doar două dintre maşinile celor din Primaria Generală care parchează ilegal, zi de zi, an de an.

În urmă cu an am sesizat problema şi le-am cerut să intre în legalitate, mai ales că Primaria are câteva sute de locuri de parcare în imediata apropiere a instituţiei. Am precizat atunci faptul că ei, edilii, trebuie să fie un BUN exemplu pentru cetăţenii oraşului.

Reacţia a fost următoarea: staţia RATB să fie mutată, ca să nu le deranjeze parcarea ilegală de pe trotuar şi s-a dispus montarea de stâlpi metalici care să prevină parcarea ilegală pe trotuare. Au trecut lunile şi stâlpii n-au mai apărut. În schimb, staţia RATB a fost mutată, oamenii care veneau la muncă cu RATB-ul fiind astfel obligaţi să meargă mai mult pe jos până la muncă. Iar asta doar pentru ca 20-30 de şefi din Primărie sau diverşi consilieri generali să îşi poată parca ilegal maşinile pe trotuarul din faţa instituţiei.

Apoi, discret, a apărut un indicator care spune că maşinile primăriei pot parca perpendicular pe trotuar. Doar că, trotuarul are doar vreo 2,5 m în timp ce maşinile au vreo 4. Aşadar, în continuare edilii oraşului parchează ilegal în timp ce Bucureştenii de pe Buzeşti, care nu fac altceva decât ce fac şi edilii, sunt loviţi de lungul braţ al legii. (Acum zâmbesc)

Ultimele ştiri de pe Buzeşti...

Gândul.info:

„Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a acţionat cu trei patrule de ordine publică şi nouă echipaje de circulaţie, care folosesc autospeciale dotate cu echipament de monitorizare audio-video."

Adevărul.ro:

„Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a aplicat sancţiuni şi paznicilor unei societăţi comerciale care, pentru a face loc – pe trotuar şi pe pista destinată bicicliştilor – autoturismelor directorilor instituţiei, au distrus stâlpii de delimitare dintre benzi. Alţi conducatori auto au fost sancţionaţi de către agenţii Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti şi pentru că au staţionat direct pe benzile de circulaţie."

Să fie clar... Susţin respectarea legii! Dar autorităţile, în frunte cu primarul, trebuie să reprezinte un bun exemplu. Iar Bucureştiul are mai multe străzi decât Buzeşti şi Berzei. Putem, prin sondaj, să impunem respectarea legii şi pe alte străzi?

De exemplu, astazi aş vrea ca poliţia să trimită „nouă echipaje de circulaţie" care să-i amendeze pe toţi care parchează ilegal în faţa primăriei. Se poate?


Marian Ivan - membru fondator al OPTAR

——————————–

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite