Ora Pământului - 60 de minute pentru o planetă unită

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi ora pamântului

Se împlinesc 7 ani de la o iniţiativă frumoasă venită din Australia, cu un scop extraordinar, la care acum întreaga planetă se referă ca la „cea mai mare manifestare ecologistă din lume.” 7 ani de Earth Hour, de Ora Pământului cu o evoluţie impresionantă.

Mă încântă să văd cum ne unim cu toţii să luptăm pentru o cauză ce trebuie să ne preocupe pe fiecare dintre noi şi nu mă surprinde să observ câte ţări au decis să închidă lumina unor mari edificii reprezentative pentru a marca momentul. Timp de o oră, întreaga planetă a fost unită de acelaşi gând: lupta împtriva încălzirii globale, îmbrăţişarea surselor de energie regenerabilă, focalizarea activităţilor noastre în scopul unei dezvoltări sustenabile.

Vă mărturisesc, însă, că nu mă aşteptam ca impactul din România să fie atât de puternic. Dacă anul trecut, numărul oraşelor implicate a fost de 41, anul acesta s-a ajuns la 43, am avut şi o capitală frumoasă pentru acest eveniment. Însă, în promovarea acestui eveniment, am întâlnit şi oameni care nu înţeleg importanţa şi semnificaţia „Orei Pământului”. Pe principiul “ce se poate schimba într-o oră”, am observat că există oameni care au ales să ignore acest moment. Tocmai de aceea, am simţit nevoia să marchez simbolistica sa. Căci indiferent cât de bine a fost mediatizat global acest eveniment, există oameni care încă sunt de părere că nu se rezolvă nimic sau că există probleme mai mari ale umanităţii. Iar această atitudine trebuie schimbată prin perseverenţă, explicaţii, informaţii. Nu rezolvăm problemele omenirii dacă închidem lumina o oră, dar marşăm împreună, uneori cu paşi mici, uneori cu paşi mari, în această direcţie. Şi este abolut minunat să simţi, fie şi pentru 60 de minute, o planetă unită, unde nu contează prejudecăţile, interesele politice, conflictele culturale. Nu contează decât că reuşim să lucrăm împreună.

Pe lângă numeroasele clădiri emblamatice din întreaga lume, să rămânem pe meleaguri naţionale şi să menţionăm participarea la eveniment a Castelului Bran, a Ateneului Român, a Arcului de Triumf, a Muzeului Brukenthal din Sibiu şi multe, multe altele. Aplaud implicarea primăriilor care au intrerupt iluminatul instituţiilor publice, astfel trăgând şi un semnal de alarmă companiilor private pentru o implicare viitoare. Mă bucur de iniţiativa Guvernului şi a Palatului Parlamentului, care au înţeles necesitatea prevenirii schimbărilor climatice şi de la care sperăm să vedem iniţiative legislative în acest sens. Felicitări Timişoarei, capitala Orei Pământului din acest an. Şi să ne auzim la anul cu rezultate şi mai bune.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite