Nimic despre expulzări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar în timp ce autorităţile Republicii Moldova încercau să întoarcă în ţară miliardul care s-a volatilizat... expulzând cetăţeni europeni, Uniunea Scriitorilor din România a organizat cea de-a cincea ediţie a Turnirului de Poezie.

Anul acesta, competiţia literară s-a desfăşurat în Bulgaria, la Balcic, şi a prilejuit o colegială confruntare între poeţii din Filiala Arad (laureaţii ediţiei precedente) şi cei din Filiala Chişinău a Uniunii Scriitorilor. Poeţii basarabeni au fost reprezentaţi de o echipă puternică, alcătuită din Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Grigore Chiper, Teo Chiriac, Nicolae Leahu şi Dumitru Crudu: o „selecţionată” reprezentativă atât valoric, cât şi ca generaţii şi orientări poetice.

Ediţia 2015 a Turnirului de Poezie a consemnat, pe de-o parte, „detronarea” echipei arădene, câştigătoare de trei ori la rând, cât şi o premieră. În pofida nivelului foarte ridicat al echipei Filialei Arad a USR (în care figurau poeţi recunoscuţi, ca Romulus Bucur, Traian Ştef, Andrei Mocuţa, Ioan Matiuţ, Felix Nicolau şi Nicolae Szekely), toţi cei trei finalişti ai turnirului au provenit din Chişinău... Câştigător fiind declarat, de către un juriu critic extrem de exigent, Arcadie Suceveanu.

Ca şi la ediţiile precedente, turnirul s-a desfăşurat într-un loc cu o semnificaţie aparte în spiritul românesc. Balcicul Reginei Maria, se ştie, a lăsat urme profunde în cultura noastră interbelică, de la pictură la literatură. Ceremonia de premiere a avut, de altfel, loc în grădinile Cuibului liniştit al reginei noastre, al cărei rol în victoria României în Primul Război Mondial şi în desfăşurarea Marii Uniri a fost crucial.

După cum a spus laureatul Arcadie Suceveanu, în micul său cuvânt omagial, nu a contat, de fapt, nici clasamentul, nici victoria, pe cât a contat comuniunea între poeţi de pe tot cuprinsul culturii române de azi. Cele câteva zile în care scriitori contemporani de primă mărime au citit din creaţiile lor, şi-au împărtăşit idei şi proiecte şi s-au bucurat de prezenţa stimulatoare a colegilor s-au constituit într-o sărbătoare a limbii române.

Şi într-o investiţie de viitor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite