Nicolae Ciucă, groparul PNL. Fie-i ţărâna uşoară!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Este inexplicabilă ignoranţa „echipei câştigătoare”, care după ce s-a „sinucis” cu Florin Cîţu, repetă acum istoria cu Nicolae Ciucă. La indigo. Un şef de partid trebuie să aibă multe calităţi, pe care nici Cîţu nici Ciucă nu le au. Simplul fapt că au fost impuşi de Iohannis nu este nici pe departe suficient. Iar „echipa câştigătoare” a închis ochii la Cîţu, îi închide şi acum la Ciucă.

Circumstanţa agravantă este dată de alegerile din 2024. Mai sunt doi ani în care PNL, vioara a doua în guvernarea alături de PSD, trebuie să demonstreze electoratului că a realizat ceva pentru ţară şi societate. Dacă nici această perspectivă nu face „echipa câştigătoare” să judece corect pe ultima sută de metri, atunci îşi merită soarta. PNL va ajunge la „cimitirul” partidelor.

Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat şi de hărţuirea ziaristei Emilia Şercan

Se va repeta istoria care l-a scos pe Ponta din viaţa politică. Episodul cu scurgerea de informaţii din reclamaţia Emiliei Şercan la poliţie, precum şi tentativele lui Ciucă de a bloca în justiţie analiza tezei de doctorat de către CNATDCU, vor ţine capul de afiş în timpul rămas până la alegeri.

Dacă se ştia cu conştiinţa împăcată, privind teza sa de doctorat, de ce a blocat Ciucă analiza tezei de către organismul competent, CNATDCU?

Mai grav, au trecut săptămâni şi nu aflăm cine se face vinovat de scurgerea de documente din dosarul întocmit la Poliţie, la reclamaţia Emiliei Şercan. Este aşa de neimportantă această faptă, încât să fie băgată sub preş? Sau este vorba de interese „superioare, de partid şi de stat”?

Reacţia guvernului, exprimată de purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru a fost:

„Guvernul României susţine total libertatea presei. România este o ţară democratică, în care dreptul la informare şi libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităţilor competente ca orice formă de intimidare a jurnaliştilor să fie investigată, iar vinovaţii traşi la răspundere”.

Şi nu s-a întâmplat nimic. Autorităţile „competente” îl apără pe Ciucă, şi nu iau nicio măsură împotriva celor care au scurs dovezi din dosarul întocmit la reclamaţia Emiliei Şercan.

Crede „echipa câştigătoare” că va fi uitat acest episod? Că nu va fi tocat pe toate feţele în campania electorală? Că va primi voturi de la cetăţenii care văd că şeful PNL, Nicolae Ciucă, a obstrucţionat aflarea adevărului privind teza sa de doctorat şi o persecută şi şantajează pe Emilia Şercan?

Viitorul şef al PNL habar nu are de problemele economico-financiare ale ţării

România va trece printr-o perioadă economică grea. Deficite bugetare, inflaţie, creşterea datoriei publice (a trecut de 50% din PIB), scăderea PIB-ului, incapacitatea de a se împrumuta. Am trecut de la presiunea pusă pe economie de pandemie, la una şi mai puternică, pusă de războiul ruso-ucrainian.

Asocierea la guvernare cu PSD face şi mai dificilă soluţionarea dezechilibrelor macroeconomice care grevează starea economiei româneşti.

Pachetul economico-financiar pentru sprijinirea populaţiei şi companiilor. Luni urmează să fie adoptat acest pachet în varianta propusă de PSD, in valoare de 17,5 miliarde de lei. Şi la care Nicolae Ciucă nu are nicio obiecţie pentru că nu se pricepe.

Ca de obicei, PSD dă pomeni electorale populaţiei, şi nu-şi pune problema costurilor şi cine le suportă. Nu este încă limpede ce va conţine acest pachet, dar Florin Cîţu, care se mai pricepe la finanţe, şi nu mai este acum prizonierul populismului guvernamental, scrie pe Facebook:

Economia României va avea o creştere economică aproape de zero anul acesta. Bugetul este construit pe o creştere economică de 4.6%. Cu o probabilitate destul de mare vom intra într-o criză economică severă. Această prăbuşire a economiei nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu”.

De unde bani la buget, dacă a fost construit pe o creştere economică de 4,6% iar creşterea va fi aproape de zero? Vor fi sacrificate, ca de obicei, investiţiile? Deşi de la ele vine creşterea economică şi alimentarea cu bani a bugetului de stat. Echipa Ciolacu-Ciucă nu-şi bate capul cu aceste probleme. Mizează, ca de obicei, pe populism şi pomeni electorale.

Ciolacu spune ca banii europeni vor sta la baza pachetului social. Minte. Banii europeni sunt pentru investitii, nu pentru ajutoare sociale.

Nici banii din PNRR nu pot fi folosiţi in pachete sociale. Mai mult, cu toate ca premierul Ciucă se laudă că a bifat jaloanele şi ţintele asociate PNRR până la 31 martie, nu e suficient. Pentru a onora o cerere de plată, bazată pe unul sau mai multe jaloane atinse, CE evaluează ea pozitiv, sau nu, îndeplinirea jaloanelor. Dacă CE constată că o ţară a făcut cerere de plată pe un jalon bifat drept îndeplinit într-un mod nesatisfăcător, ţara are şase luni la dispoziţie să îl „repare”, altfel trebuie să dea banii înapoi. Adică, nu e suficient sa dai HG-uri, să se considere îndeplinite jaloanele. O fi ştiind dl Ciucă toate aceste lucruri?

Luni va fi avansat, posibil prin OUG, pachetul minune. Şi dacă acest pachet va face mai mult rău decât bine? Ce vor zice alegătorii?

Ce zice Agenţia Fitch. Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investiţii), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Agenţia Fitch menţionează în România „un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor ţări, cu performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, şi o poziţie de debitor extern net relativ ridicată”. „Perspectiva negativă reflectă incertitudinile continue privind implementarea politicilor care să vizeze combaterea dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu şi impactul războiului din Ucraina şi al crizei din energie asupra performanţei economice, fiscale şi externe a României”.

Urmează categoria „junk”, când nimeni nu va mai împrumuta România.

Se vede acest lucru şi pe piaţa de credit. România s-a împrumutat cu o dobândă de 6,48%, cea mai mare din UE şi din istoria recentă a României. Doar în 2010 eram în această situaţie, şi ştim cum s-a încheiat.

Singura ieşire din impasul economic care ne aşteaptă ar fi reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului. Dar statul angajează bugetari, în loc să îi dea afară pe cei care nu fac nimic, ard gazul degeaba. Circa 30% sunt în situaţia aceasta.

Se gândeşte echipa Ciolacu-Ciucă la toate aceste lucruri? Nu cred.

Ciucă nu cunoaşte partidul, filialele şi oamenii de bază ai PNL

Nici nu avea de unde, e de puţin timp în partid şi nu are reflexe de tip Orban, de a sta, asculta şi discuta cu conducerile locale ale filialelor PNL. Cum va conduce partidul în astfel de condiţii, foarte greu de imaginat. Este pentru a doua oară când PNL ascultă de Iohannis, iar preţul îl va plăti în 2024.

Ciucă ajunge şef la PNL pentru că aşa vrea Iohannis şi pentru că este premier şi împarte banii bugetului. Alt motiv nu există. Nu pentru măsuri de perspectivă în vederea dezvoltării economice a României, pentru evoluţia pozitivă a învăţământului, a sănătăţii, pentru construcţia infrastructurii şi a spitalelor. N-o să vedem mai nimic până în 2024.

Să vezi scandal mare la împărţirea banilor, care de fapt nu prea există!

Ciucă este un comunicator foarte slab

Citeşte din foi, poticnit, idei pe care le scriu alţii. Nu leagă doua fraze coerente, la întrebările jurnaliştilor răspunde monosilabic vom analiza, vom studia, vom face. Nu are propria filosofie de guvernare, de gestionare a crizei economice, de unde bani pentru toate măsurile sociale pe care i le dictează PSD.

Concluzie

Să pui un general, om limitat la problematica armatei, şef de guvern şi apoi de partid, este o greşeală imensă, pe care şi-o va suma Iohannis, iar de plătit vom plăti cu toţii. În aceste funcţii este nevoie de oameni de cu totul altă factură, economişti, buni politicieni, cu background în administraţia curentă a ţării.

De ce s-a ajuns la asemenea soluţie care va duce PNL la irelevanţă în 2024? Ne vor explica „echipa câştigătoare” şi preşedintele Iohannis, după anunţarea rezultatelor alegerilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite