
Ne ducem cu bugetul în şanţ. Guvernul nu pare să priceapă această realitate
0Ultima postare pe facebook a dlui ministru Florin Cîţu îmi întăreşte convingerea că aşa se va întâmpla. Dl Cîţu nu înţelege democraţia, la fel ca şi şeful său, Ludovic Orban. Au impresia că pot să facă ce vor ei, doar pentru că se află la guvernare. Total greşit. În democraţie puterea legislativă este la parlament, chiar şi guvernul se află la cheremul parlamentului, care-l poate trânti cu moţiune de cenzură oricând
Ce crede dl Florin Cîţu
„În 2020 jumătate din deficitul bugetar reprezintă costul crizei economice. Să fie mai clar pentru toată lumea, JU MĂ TA TE.
Iar acest cost are două componente, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute (cheltuieli cu sănătatea, asistenţă socială, etc) şi o reducere SEMNIFICATIVĂ a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială.
Aceasta este realitatea pe care socialiştii din Parlamentul României, împreună cu lacheii din jurul lor, vor să o ascundă românilor. Şi plătesc bani grei pentru asta.
Nu se opresc aici şi nici nu se mai ascund. Vor să distrugă România şi nu-i mai interesează nimic. Votează pe bandă rulantă legi fară surse de finanţare DOAR PENTRU CĂ POT.
Nu o să fiu niciodată de acord să arunc ţara în aer pentru că o grupare infracţională vrea să câştige câteva voturi. Niciodată!
Voi administra în continuare cu prudenţă şi responsabiliate finanţele României pentru a reduce cât mai mult din impactul negativ al crizei economice asupra României.
Unde greşeşte dl Cîţu. Atunci când dispreţuieşte, demonizează, ridiculizează majoritatea parlamentară („Vor să distrugă România şi nu-i mai interesează nimic”), de care are absolută nevoie pentru guvernarea în interesul românilor.
Dl Cîţu se înşeală amarnic când spune: „ Voi administra în continuare cu prudenţă şi responsabiliate finanţele României”. Nu înţelege că nu doar de dânsul depinde administrarea finanţelor României. Ci în primul rând de parlament, care dă legi inclusiv în domeniul finanţelor publice. Ce să facă guvernul, să desfiinţeze parlamentul prin OUG? Probabil şi-ar dori, dar nu se poate.
Fiind şi în preajma alegerilor locale şi parlamentare, parlamentul face orice să îngroape în datorii guvernul Orban, pentru a demonstra că nu poate guverna ţara.
Plenul Senatului a respins marţi ordonanţa de urgenţă a guvernului care prevede majorarea cu 20% a alocaţiilor pentru copii începând cu luna august. OUG-ul urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional. Acesta este primul pas. În mod aproape sigur Camera Deputaţilor va proceda la fel, şi guvernul nu mai are cale de întors, va trebui să dubleze alocaţiile copiilor.
Mai gravă este situaţia majorării pensiilor cu 40%, care va urma aceeaşi cale cu majorarea alocaţiilor. În plus, există decizia CCR nr. 872 din 25 iunie 2010 care spune că pensiile obţinute prin lege nu pot fi reduse, fiind un drept deja câştigat. Este foarte posibil ca guvernul să se vadă obligat să majoreze şi pensiile cu 40%, ceea ce va duce bugetul ţării în şanţ.
Unde au greşit preşedintele Iohannis şi guvernul Orban?
Au greşit când au ales să desfiinţeze, să critice, să demonizeze partidele din opoziţia parlamentară, afirmând că sunt dirijate de nişte neisprăviţi. Corect era, în situaţia dramatică în care se află ţara, să se constituie o celulă de criză la care să participe şi să fie ascultate toate forţele politice relevante, în primul rând preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Nu poţi ignora parlamentul, CCR, cum s-a întâmplat cu cele două perioade de vid legislativ din gestionarea pandemiei. Până la urmă vine CCR şi spune că deciziile ei trebuie respectate. Ce facem, desfiinţăm CCR prin OUG?
Consultările din această celulă de criză, soldate cu decizii asumate inclusiv de şefii celor două Camere ale parlamentului, ar fi dus la o gestiune mult mai bună şi mai simplă a pandemiei. Luptele politice, care au şi ele limitele lor, nu aveau ce să caute în gestionarea pandemiei, inclusiv a consecintelor sale în plan financiar, economic, bugetar. Aici trebuiau să prevaleze interesele societăţii, care însemnau şi viaţa sau moartea.
În cazul Legii alocaţiilor şi a pensiilor se putea conveni într-o discuţie loială cu şefii majorităţii parlamentare, explicând situaţia financiar-bugetara proastă în care se află ţara, la modificarea legilor care se referă la alocaţii şi pensii. Aşa, dacă şefii opoziţiei parlamentare nici n-au fost băgaţi în seamă, au fost ignoraţi şi dispreţuiţi, la ce ne-am fi aşteptat de la ei? Exact la ce vedem astăzi.
Măcar să fi funcţionat înţelepciunea populară, „te faci frate cu dracu până treci puntea”. Nici atâta înţelepciune n-au avut cei aflaţi la guvernare.
Ce va urma
Foarte probabil guvernul se va trezi cu cartoful fierbinte în palme, să dubleze alocaţiile şi să mărească pensiile cu 40%. Dacă refuză în primă instanţă, va veni CCR şi va spune că legea şi deciziile sale se aplică fără crâcnire. Şi ce va face atunci guvernul?
Să se împrumute la sume exorbitante nu cred că va putea, sau o va face la costuri uriaşe. Să ceară un împrumut masiv de la FMI, va fi condiţionat de condiţii dureroase, acum în prag de alegeri. S-a aflat câte ceva despre aceste condiţii, tot din postările dlui Forin Cîţu:
Domnul ministru Florin Cîţu bate şaua să priceapă poporul. Ne pregăteşte pentru ce urmează
-reducerea cu 30% a personalului bugetar
- reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor şi cheltuielilor judeţene
- privatizarea CEC şi EXIM BANK, cele două bănci de stat
- privatizarea companiilor din sectorul energetic
- privatizarea parţială a sistemului sanitar
- reducerea arieratelor companiilor de stat
- aplicarea OUG 109 pentru toate companiile de stat şi regiile autonome
- îngheţarea salariilor în sectorul bugetar pentru 2 ani de zile.
-prorogarea creşterii punctului de pensie din septembrie 2020 până în septembrie 2021.
Aşa că indiferent de unde va lua banii, condiţiile de îndeplinit sunt extrem de dificile, mai ales acum când vin alegerile.
Concluzie
Când nu ai cap, şi nu judeci în termeni democratici, vai de bugetul ţării!