Moldovenii şi bulgarii au votat partide anticorupţie. La noi, după „concubinajul” politic cu PSD, votanţii PNL vor migra la USR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este acum clar. Popoarele din Europa de Est nu mai suportă corupţia. Aşa se explică instalarea la Chişinău a unui regim condus de două doamne, Maia Sandu şi Natalia Gavriliţă, ambele licenţiate la Harvard şi care au trăit în lumea civilizată occidentală. Recent, bulgarii au urmat exemplul moldovenilor.

Partidul Continuă Schimbarea, fondat cu două luni înainte de alegeri de către omul de afaceri, absolvent de Harvard, Kiril Petkov şi economistul Assen Vassilev, este pe punctul să ia cele mai multe voturi. Cei doi sunt cunoscuţi în Bulgaria pentru lupta anticorupţie, pentru devoalarea furturilor din banii publici.

Maia Sandu ne arată că se poate elimina corupţia

Principalele acţiuni ale regimului politic de la Chişinău sunt îndreptate împotriva corupţiei din Republica Moldova: schimbarea şefilor de parchete, legi drastice care să oblige pe cei îmbogăţiţi fără temei legal să dea statului banii înapoi. Electoratul moldovean a înţeles că nu se mai poate cu politicienii corupţi şi pro Moscova, şi a ales două doamne care să facă ce n-au făcut bărbaţii politicieni moldoveni în zeci de ani. UE a înţeles această direcţie în care merge Republica Moldova şi îi ajută pe moldoveni cât poate şi cât îi permite legislaţia europeană. Cert este că Republica Moldova este acum mult înaintea României în privinţa luptei anticorupţie şi aprecierii UE.

În Bulgaria se întrevede o coaliţie de guvernare formată din partide anticorupţie, cu premier Kiril Petkov, cu studii la Harvard.

În România

Scandalul este în toi, după ce PNL a intrat în „concubinaj” politic cu PSD şi vor să guverneze atraşi de miliardele din PNRR şi din PNDL 3.

Şi Marcel Ciolacu are studii universitare. A terminat nu Harvard, ci Universitatea Ecologică din Bucureşti, în anul 1995, când Universitatea încă nu fusese acreditată.

Despre studiile lui Florin Cîţu s-a tot scris. Ei vor să conducă România.

Şi despre ceilalţi şefi de partide, premieri, miniştri s-a tot vorbit şi scris în presa din România. Unii nu erau în stare să articuleze trei propoziţii în faţa camerelor tv, alţii vorbeau şi scriau agramat. Unii, precum Viorica Dăncilă, au dat naştere unei „legende” negative, privind capacităţile intelectuale şi gramaticale.

PNL s-a combinat cu PSD

Au acelaşi trecut „glorios”, au crescut sub aripa lui Iliescu, Năstase, Tăriceanu, Ponta, Dragnea. Au arătat aceeaşi toleranţă la corupţie, dovadă zecile de dosare penale, unele încheiate cu condamnarea inculpaţilor. Orban i-a acceptat şi susţinut pe Alexe şi Chirica la Iaşi, deşi anchetaţi penal sau trimişi în judecată. La fel şi Florin Cîţu, a dat 80% din miliardul de lei, destinat administraţiei locale, primarilor PNL. În doi ani de zile, regimul PNL-Orban-Cîţu a dus datoria publică de la 35% la 51% din PIB, iar deficitul bugetar la 10% în 2020.

Acum, PNL s-a unit cu PSD, ambele partide atrase de mirajul miliardelor din PNRR, PNDL 3, bugetul de stat şi banii alocaţi de UE. Se pare că acest „concubinaj” a fost năşit chiar de preşedintele Iohannis, încă din septembrie, când ar fi avut loc o întâlnire de taină a preşedintelui cu Ciolacu şi Cîţu.

Şi conducerea PNL a făcut în ultimii doi ani ce-a învăţat să facă de la predecesorii săi. Drept răsplată pentru activitatea de partid, de lipit afişe, a instalat în posturi importante din administraţie politruci habarnişti din clientela politică. Am văzut la Apele Române, vârful aisbergului. Peste tot s-a întâmplat acelaşi lucru: clientela de partid în locul profesioniştilor.

În prezent, nu se poate forma un nou guvern pentru că Florin Cîţu ţine cu dinţii de funcţia de premier. Nu se lasă „dus” de la Palatul Victoria şi pace. Intră în conflict şi cu conducerea PNL şi cu preşedintele Iohannis.

USR, singurul partid care a făcut excepţie de la regulă

În legislatura trecută, USR s-a luptat în parlament cu PSD, mult mai mult decât a făcut-o PNL. A fost dat afară de la guvernare pentru că n-a fost de acord ca cele 50 miliarde de lei din PNDL 3 să fie cheltuite la fel cu sumele din PNDL 1 şi 2. Adică cu 4 euro o panseluţă şi 2000 de euro un bec. A refuzat să fie părtaş la un nou furt de proporţii din banul public, motiv pentru care PNL a preferat PSD ca partener de guvernare.

USR a explicat, dupa scurta experienţă guvernamentală, că toate instituţiile statului sunt „căptuşite” cu pile, amante, rude ale clientelei politice a PNL si PSD, partide ce coexistă, bine mersi, şi în administraţia centrală şi locală.

Până în 2024, USR nu are decât să-şi continue acţiunea de devoalare a furturilor din banii publici. Lucru cu atât mai convenabil cu cât va fi singurul partid de opoziţie. PNL-Orban nu are nicio credibilitate, pentru că a fost zeci de ani părtaş la acte de corupţie, PMP face „proiecte” politice comune cu PNL (s-a vorbit despre fuziunea prin absorbţie cu PNL), iar AUR are idei extremiste, antieuropene şi anti direcţiei pe care merge România.

USR are oameni tineri, şcoliţi la universităţi străine. Dacian Cioloş nu a fost parte la furturile din bugetul de stat al României, a funcţionat la Bruxelles în conducerea CE. Are o experienţă şi credibilitate imense în tot ce înseamnă politicile UE. USR şi PLUS au acum o conducere unică şi formează un singur partid cu acte în regulă. 

Simplu fapt că a părăsit guvernarea, ca să nu fie părtaş la furturile din PNDL 3, spune totul despre orientarea acestui partid.

Este de aşteptat ca în 2024 sau mai devreme, în alegeri anticipate, USR să preia guvernarea României, având un număr suficient de mare de parlamentari.

Votanţii PNL n-au susţinut acest partid ca să intre în „combinăgeală” cu PSD. Ba chiar să-i cedeze funcţia de premier, cum vrea Florin Cîţu. Într-o perioadă în care România se zbate în multiple crize, premierul PSD, Marcel Ciolacu, va avea cuvântul decisiv în politicile şi cheltuirea banilor publici. Va face tot ce a învăţat să facă în ultimii 30 de ani.

Cum să-şi păstreze PNL electoratul, când a dat ţara, economia, partidul, pe mâinile PSD? Majoritatea votanţilor PNL, care au crezut în cinstea şi corectitudinea acestui partid, se vor îndrepta spre USR.

Aşa vom ajunge şi noi, alături de Republica Moldova şi Bulgaria, în rândul ţărilor decise să elimine corupţia şi furtul din banii publici. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite