Moldova, o poveste de dragoste

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început scrutinul pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, şi se ştiu cam toate datele. Lupta se dă, pe viaţă şi pe moarte, între pro-ruşii comunişti şi alaiul lor de acoliţi, şi coaliţia pro-europeană aflată la guvernare, care doreşte cu dragoste o cerere de aderare la Uniunea Europeană depusă în 2015.

Platoul de joacă al acestei partide de poker nu a fost curat şi nici fair-play, el continuă să rămână periculos, din mai multe puncte de vedere - Comisia Electorală Centrală a decis scoaterea din cursa electorală a partidului Patria, iar figura sa centrală, Renato Usatîi, a fugit la Moscova.

Situaţie complexă şi sinucigaşă: Rusia va profita de ambele situaţii, căci acum pretextul i-a fost oferit pe tavă. Imi spuneau acest lucru, cu regret, regret pentru inconştienţa liderilor de la Chişinău, care au descoperit, culmea, fondurile străine ale partidului doar cu trei zile înainte de scrutin, atât o prietenă dragă, moldoveancă, de la Paris (la un ceai verde în grădina unor tablouri rare din Ucraina...) cât şi Pavel Păduraru, prin scris, într-un articol din Timpul.  O primă pagină explozivă pentru Timpul, o alta, identică, pentru Ziarul naţional.

Cu reflecţii amare din partea unei diaspore importante, un milion de moldoveni peste hotare, dezamăgite de ce se întâmplă în Moldova lor, aproape la fel de coruptă ca geamăna ei de peste Prut, România, o diasporă care nu prea are pentru cine vota. Prim-ministrul Iurie Leancă a dezamăgit luând partea făţişă a prim-ministrului Victor Ponta, în timpul scrutinului prezidenţial din România, iar Vlad Filat, fostul prim-ministru, a fost demis oareşcum din post tot din cauza unor suspiciuni de corupţie.

Faptul că este susţinut clar, la fel de făţiş, de un viitor preşedinte român, Klaus Iohannis, cu care are meritul de a face măcar parte din aceeaşi familie politică a liberalilor, va fi suficient oare pentru a determina moldovenii să-i mai dea o şansă?

Aş spera să. Norii războiului sunt acolo, peste şi lângă Moldova, aşa cum mărturisea, îngrijorat, încă din septembrie 2014, Vitalie Ciobanu (într-un articol publicat pe site-ul europolitics.ro):

De-am scăpa de ce e mai rău, de nişte diversiuni militare, de război, mai pe şleau spus.

Raymond Clarinard, redactorul şel adjunct al anexarea Crimeii nu a fost decât începutul sfârşitului.

Asta este. Rusia ar putea profita de orice rezultat: dacă vor câştiga comuniştii, va profita pentru a pune un picior în Moldova, unul în plus, şi a viola cu dragoste toate sentimentele pro-europene ale moldovenilor. Dacă vor câştiga pro-europenii va afirma că excluderea Patriei a fost ilegală iar cetăţenii pro-ruşi sunt în pericol. Trebuie protejaţi, ca în Crimeea. Tiraspolul va deveni voios recunoscut din senin, peste noapte, chiar de ziua naţională a României, 1 decembrie.

Oricum ar fi în Moldova peste câteva ore se vor decide multe şi este oareşcum păcat că acest scrutin nu este considerat de maximă importanţă. Dar înţeleg de ce.

Povestea României cu Moldova este o poveste de dragoste, iar regizorul Mihai Tarna a simţit acest lucru. Videoclipul cântecului lui Nicu Tarna, fratele lui din Moldova, este edificator:

Moldova este prinsă într-o poveste de dragoste în trei. România a lăsat-o să plece şi i-a preferat Transilvania, după Primul Război Mondial, preferând să se amputeze astfel de o mână. In loc să joace un joc corect pentru întregirea adevărată a ţării.

Dar pe atunci Transilvania, cu cosiţle blonde şi ochii albaştri austro-ungari însemna mai mult decât bruneta din Est. Mai săracă, da, şi mai foarte departe. Iubirea a rămas însă întreagă iar corpul ciopârţit. Cicatricea arde dar nu s-a găsit încă nicio soluţie concretă pentru un implant...natural al sufletului lipsă. Intre timp, Rusia, amantul ideal, frumos, puternic, este acolo şi-şi vrea iubita cu orice preţ. Cine iubeşte mai mult, ochii cui să-i creadă Moldova? Ai iubirii de-o veşnicie, slabe şi temătoare, sau ai amantului puternic care măcar se bate pentru ea?

Ştiu că toate vorbele acestea par...nule, dar priviţi videoclipul, veţi înţelege. O dragoste în trei nu poate dura pe veci. Nici iubirea Moldovei...nici ea. Alegerea poate că se va face mâine. Azi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite