Ministrul Cîmpeanu cedează de frica sindicatelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După discuţiile de ieri cu sindicatele din educaţie, ministrul Cîmpeanu pare să-şi fi schimbat opţiunile privind unele prevederi ale proiectelor de legi ale Educaţiei. După ce la alte consultări organizate a bătut cu pumnul în masă şi a închis gura celor care-i criticau proiectele, acum a lăsat-o mai moale.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu FOTO Inquam Photos / Liviu Chirica
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu FOTO Inquam Photos / Liviu Chirica

Este de acord cu schimbări majore în proiectele de legi. Sperăm să urmeze majoritatea propunerilor făcute de specialişti în educaţie neutri politic, pentru a da o şansă trecerii acestor proiecte de legi prin aprobarea parlamentului.

Limba şi literatura română devine probă independentă la Bacalaureat

I-a trebuit mult timp să-şi dea seama că amestecul cu alte discipline, într-o probă de cultură generală, era o prostie sugerată de România Educată. Proba va conţine şi gramatica limbii române, ceea ce este foarte bine. Simultan, gramatica va fi menţinută la liceu, după ani în care nu mai era cerută la liceu. Aşa am ajuns sa văd profesori universitari care făceau greşeli de gramatică!

Sper să se elimine complet proba de cultura generală, cu 6-8 discipline, cerută de la Cotroceni. Liceul, cel puţin clasele a XI-a şi a XII-a, reprezintă o etapă de preprofesionalizare, nu de cultură generală. Elevii ştiu ce carieră doresc să urmeze, şi se pregătesc pentru ea, alegând filiera, profilul şi specializarea care li se potrivesc. Ce să facă în clasa a XII-a, să înveţe „cultura generală” sau să se pregătească pentru admiterea la facultate, pentru viitoarea carieră?

Admiterea în colegii

Logica admiterii în colegii rezultă din riscul ca elevii să-şi aleagă un traseu educaţional care nu se potriveşte talentelor aspiraţiilor şi aşteptărilor lor. Nu vor mai opta, cum se întâmplă acum, pentru filiere şi specializări care nu au nicio legătură cu personalitatea lor, dar mângâie orgoliul părinților.

Toţi elevii vor da Evaluarea Naţională iar apoi, cei care doresc, dau concursuri de admitere în colegii, cu testarea acelor competenţe necesare pentru parcurgerea cursurilor specifice profilului şi specializării alese. Cei care sunt admişi nu mai participă la repartiţia computerizată naţională, ceilalţi participă ca şi până acum la repartiţia care succede concursului în colegii.

Problema meditaţiilor cu profesorii care vor face subiectele de admitere în colegii se rezolvă prin faptul că subiectele vor fi alcătuite de alţi profesori, din alte şcoli. Ar trebui ca şi corectarea lucrărilor de admitere la colegii să fie realizată digitalizat, de către profesori din alte şcoli, cum s-a experimentat asta vară în două judeţe. Şi atunci se elimină suspiciunile de fraudă în interesul elevilor care au făcut meditaţii.

Asumarea filierei la nivel liceal

Ministrul Cîmpeanu a lăsat-o mai moale şi aici. Ministrul spune că pentru filiera profesională s-a agreat titulatura de „Liceu tehnic și profesional”, fără să fie clar dacă se acceptă şi clase în actuala filieră liceală tehnologică. Dar cu liceele economice, ce se întâmplă? Se desființează?

Pentru unitățile de învățământ liceal din zone greu accesibile sau dezavantajate, pentru asigurarea unui acces echitabil la educație al elevilor, vor putea fi justificate și aprobate, prin ordin de ministru, anumite excepții de la această măsură”, spune ministrul. Şi nu e vorba de zone greu accesibile, ci de zone mici urbane şi rurale în care există un singur liceu, cum am arătat aici cazul oraşului Horezu. Nu poţi avea o singură filieră în astfel de licee, fără să condamni elevii care nu au înclinaţii pentru filiera respectivă să treacă în abandon şcolar.

Sunt multe alte articole ale proiectelor de legi ale Educaţiei pe care ministrul Educaţiei trebuie să le modifice. Dacă se apleacă cu răbdare şi acceptarea faptului că nu este posesorul adevărului absolut, nici el și nici preşedintele Iohannis, va găsi soluţii bune şi pentru alte erori importante ale acestor proiecte de legi.

Dacă nu, fără susţinerea, nesimulată, a specialiştilor şi a publicului larg, nu va putea duce la bun sfârşit proiectul „de suflet” al preşedintelui Iohannis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite