
Mercenari în războiul din Ucraina
0Cine se poate duce să lupte pe bani în Ucraina?

Absolut oricine, ambele părți în conflict înrolând fără probleme pe toți disperații sorții, ucigași atrași strict de bani și de certitudinea că, dacă rămân în viață, pot adăuga o nouă locație de prestigiu pe un CV mai mult sau mai puțin extins pe baza căruia recrutorii acordă un grad și o funcție în grupele de luptă. Asta se petrece acum în Ucraina, urmând aceleași reguli organizatorice pe care le-am văzut funcționând impecabil în state africane, în Siria sau Afganistan, muți dintre „căinii războiului” auzind chemările adresate de birourile de recrutare , acum mai active ca niciodată deoarece se formează unitățile de lupă post-Wagner în tabăra rusă, iar în ce-i privește pe ucraineni, caută să susțină un efort militar extrem de costisitor în vieți umane și care este departe să dea semne de finalizare.

Cine sunt cei care luptă de partea rușilor?
Exact prietenii de odinioară din Africa, voluntarii cubanezi care transformaseră Angola într-o rezervă care părea nesfârșită în alimentarea cu specialiști militari pentru antrenamentul trupelor din diverse țări africane, contribuind în multe cazuri la schimbări de regim și lovituri de stat militare extrem de frecvente și spectaculoase. Știri despre luptători cubanezi care luptă alături de ruși în războiul din Ucraina circulă mai demult, cu relatări publicate de mai multe surse de presă care vorbeau despre rapoartele unor servicii de informații militare profesioniste. Dar, totuși, rămâneau relatări de presă pe care le-aș fi citat destul de greu ca sursă oficială până zilele trecute când am primit textul unei scrisori oficiale adresate de parlamentarii ucraineni colegilor și prietenilor lor din Adunarea Parlamentară a Rezistenței Cubaneze (cu sediul în Florida) care condamnă participarea forțelor alcătuite din militari și mercenari cubanezi fideli regimului de la Havana la invadarea teritoriului ucrainean.



Condițiile oferite mercenarilor cubanezi sunt cele standard: contracte pe unul, trei sau cinci ani, , cu salarii în funcție de pregătirea și competențele lor. Primesc o plată inițială, în bloc, de 195.000 ruble și salarii lunare cuprinse între 2390 și 4 160 USD. În plus, lucru foarte important pentru orice mercenar din lume, în contract sunt specificate ajutoarele și compensațiile pentru rănire sau deces în luptă: în funcție de gradul de dizabilitate rezultat, se poate ajunge la o compensare de până la 5 milioane de ruble (suma maximă trimisă familiei în caz de deces). Mult mai multe detalii, inclusiv asupra sistemului operativ din teren, puteți obține aici.
Exact ca în Siria, au apărut, în afara cecenilor, și obișnuitele trupe de mercenari provenind din Kazahstan și Uzbekistan așa cum notează serviciul de informații britanic pe 3 septembrie:
Cine se angajează să lupte alături de ucraineni?
Un prim răspuns îl aveți aici, cu o prezentare a Legiunii Internaționale din țara vecină și prietenă și unde vi se explică motivația care-i face pe străini să lupte pentru Ucraina., fotografia aceasta, după cum vedeți, figurează pe sursa citată, chiar în deschiderea ei. Cred că poate fi un motiv de mândrie pentru ai noștri, în frunte https://t.me/intlegionua/128?singlecu Președintele Iohannis, cu ministerul apărării care caută fragmente de drone pe care le găsesc cu greu și, desigur, dacă ar avea timp, ministerul de externe, fără să mai punem pe listă și sutele noștri de parlamentari din dotare.

Dacă pe cineva interesează prezentare subiectului, iată aici o prezentare care mi se pare cea mai completă și cu toate indicațiile de care nevoie un tânăr care vrea să înceapă aici meseria nobilă de mercenar, cu absolut toate adresele de contact de care ar avea nevoie.
Cât de relevant este și, mai ales, poate deveni în viitor acest fenomen considerat, de obicei, mai ales după cel de-al Doilea Război Mondial, drept specific statelor imprevizibile și instabile din spațiul subdezvoltării? Se pare că devine din ce în ce mai prezent, înciuda prevederilor demult uitate ale ONU care – preluând termenii Convențiilor de la Geneva – îi scot totalmente pe mercenari în afara legii și protecției internaționale. Dar, acum, în caz de nevoie, cine oare să-și mai aducă aminte că a negociat, semnat și ratificat Convenția Internațională împotriva recrutării, folosirii, finanțării și pregătirii mercenarilor. Un document de care nimeni nu mai ține seamă, de care nimeni nu mai are nevoie și care va fi, eventual, scos de la naftalină în următoarea perioadă de pace când va reveni la modă demagogia despre pace, umanism și idealuri înalte. Până atunci, chiar lângă noi, capătă din nou viață tradiția folosirii mercenarilor pe scară largă în conflictele armate. Este un alt tip de internaționalizare a conflictelor bazată pe convingerea deplină că, la caz de mare primejdie, așa cum au făcut și domnitorii români, cei mai de încredere sunt cei bine plătiți, fără convingeri sau patimi politice. Dacă tot la acest stadiu al evoluției societăților de-am întors, atunci chiar ar merita să ne întrebăm cum va arăta viitorul.