Marea Adunare Naţională: Bucureşti, Chişinău, Kiev

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu recunosc niciun tribunal în afara Marii Adunări Naţionale - spunea Ceauşescu înainte să fie mitraliat. Astăzi, cu provocări geopolitice care ne bat la uşă, putem să ne întrebăm dacă în Parlamentul de la Bucureşti avem nişte oameni politici responsabili sau o mare adunătură pestiţă.

Cei 588 de parlamentari ai României, răriţi de  tăişul DNA, pot lăsa în urma lor o moştenire sumbră, la finalul celor 4 ani de mandat. Fără rezultate notabile, ferindu-se de poziţii clare şi tranşante, din ce în ce mai mulţi oameni ajung să îi compare cu Marea Adunare Naţională de pe vremea lui Ceauşescu.


 Marea Adunare Naţională a fost organismul legislativ unicameral al Republicii Populare Romîne şi al Republicii Socialiste România în perioada 1948-1989. De la legislatură la legislatură, rolul parlamentarilor din epoca post-comunistă devine tot mai decorativ şi rezultatul muncii lor nu se vede, parţial din cauza mass-mediei, mai mult datorită calităţii îndoielnice a unora dintre ei. Ce ne facem, însă, când războiul ne bate la uşă şi avem nevoie de persoane puternice care să ne scoată din viitorul conflict geo-politic?

image
Art. 25. Marea Adunare Naţională este aleasă de către oamenii muncii, cetăţeni ai Republicii Populare Române, pe circumscripţii electorale, câte un deputat la 40.000 locuitori. Marea Adunare Naţională se alege pe timp de 4 ani.

Răzbelul şi Rada Ucrainiană

Un context mondial similar cu cel dinainte de 1918 se întâmplă în aceşti ani. Prea concentraţi pe scandalurile interne de corupţie, care momentan nu fac decât să slăbească orice formă de rezistenţă la atacuri externe, şi a cărui capăt nu se vede, uităm că LA GRANIŢA ROMÂNIEI au loc mişcări separatiste care pot reprezenta sămânţa începerii unui conflict. Nu mai departe de regiunea Odessa(peste gard de Galaţi) s-a înfiinţat cu rol de Adunare Naţională, Rada Populară a Ucrainei, care  îşi propune să protejeze „interesele comunităţilor naţionale ale Basarabiei’’, a anunţat presa ucraineană.

Dar să mergem mai departe în istorie, şi să ne aducem aminte că pe 1 decembrie 1918 am avut  Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, care a proclamat dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre. Au venit 1228 de delegaţi oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti, apoi episcopii, delegaţii consilierilor, ai societăţilor culturale româneşti, ai şcolilor medii şi institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriaşi, ai Partidului Social-Democrat Român, ai organizaţiilor militare şi ai tinerimii universitare. Şi au făcut istorie:

image

Cedăm iar Basarabia fără luptă?

În prag de 28 iunie, la 75 de ani de la cedarea Basarabiei în 1940, Chişinăul cere  iarăşi atenţie şi se zbate în disperarea ameninţărilor curente şi în pragul falimentului statului ciuntit de trupele ruseşti de ocupaţie din regiunea transnistreană.

Numele lor merită să fie înscrise cu litere de aur în cartea demnităţii româneşti: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu.  

- Regele Carol II despre membrii Consiliului de Coroană care au votat împotriva cedării Basarabiei

Perioada Marilor Adunări Naţionale de la Chişinău din 1989, 1990, 1991 a adus independenţa faţă de Uniunea Sovietică, limba română şi suveranitatea. Pasul următor planificat, Unirea cu Ţara, a fost amânat până în prezent... O întreagă generaţie de intelectuali nu şi-a văzut opera dusă până la capăt, în ciuda voinţei a sute de mii de oameni ieşiţi în stradă în acei ani, anii Podurilor de Flori:

image

Pe 5 iulie 2015, Tinerii Moldovei au convocat iarăşi o Mare Adunare Naţională cu scopul de a coagula mişcarea unionistă de la Chişinău, din ce în ce mai substanţială ca şi număr. Se va uita Bucureştiul în altă parte sau va susţine mişcarea civică de peste Prut? Vom vedea în nici două săptămâni!

image

Ce vor face oficialii români? Vor merge la Chişinău, pentru a le vorbi celor care îşi doresc Unirea cu Ţara? Vor saluta prin declaraţii voinţa unui număr consistent din populaţia Republicii Moldova?

Ce vor face parlamentarii, vor dona 100 de euro pentru a susţine un basarabean din cei 10 000 care vin vara asta în România pentru a-şi vedea Ţara?

Vor fi Marea Adunare de la Alba Iulia sau Marea Adunare a lui Ceauşescu?

Este şansa unora din generaţia noastră să scrie istorie, să rămână în posteritate cu ceva. Eu fiind în incapacitate de a mă deplasa la Chişinău, promit să descriu realist vremurile şi oamenii...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite