La mulţi ani iubită mamă, Terra!

0
0

Miliarde de ani ai tu mamă şi mai mult de jumătate din viaţă ţi-a trebuit să îţi răceşti scoarţa să poţi lăsa pe tine şi alte vietăţi.

Astăzi este ziua ta şi vreau să-şi urez un sincer „La mulţi ani”! Chiar dacă ziua aniversară a fost inventată, cu siguranţă ai tu una reală, care nu se poate numi o zi, ci o întreagă scară geocronologică. Şi pentru că e foarte greu să stabileşti o zi fixă a creaţiei tale, ţi s-a ales ziua de 22 aprilie.

O zi în care noi, cei care trăim pe spinarea ta şi-ţi culegem ceea ce ne oferi, îţi celebrăm bunătatea pentru că ne suporţi. Mai ales pe noi, oamenii, cei care uităm deseori că te murdărim, că te săpăm până la limita astenosferei, că te decopertăm, că îţi folosim toate resursele pe care le-ai adus din adâncuri în milioane de ani; că îţi distrugem pădurile fără raţionament şi uităm să plantăm înapoi ce am tăiat; că uităm să respirăm aerul curat şi alegem aerul poluat al oraşelor industrializate pentru că acolo ne asigurăm, poate, veniturile supravieţuirii.

Dar tu eşti bună cu noi şi ne laşi să privim cerul. Cerul cu toţi norii pufoşi care vestesc că avem atmosferă şi că nicăieri în galaxia noastră nu plouă din nimbuşi şi că nicăieri în galaxia noastră nu putem fotografia radiaţia difuză printre cumuluşi şi, nicăieri în universul nostru apropiat, nu este alta mai frumoasă decât tine.

La mulţi ani mamă Terra şi iartă-ne că noi, oamenii, avem minte, dar nu avem raţiune. Iartă-ne că suntem egoişti şi nu ne putem gândi prea des la generaţiile viitoare. Oricâte tratate am semna, oricâte acorduri vom parafa, sălbăticia noastră egoistă nu va fi mai puţin de tolerat faţă de cea a unui animal din junglă.

Animalul mânâncă doar când îi este foame şi doar cât îi trebuie, veveriţa nu poate umple scorbura mai mult decât e nevoie să depăşească un sezon hibernal, însă omul nu are limite. Omul modern, mai ales din lumea „civilizată”, acumulează peste limită, nu mai cunoaşte câte cifre au numeroasele conturi bancare. Asigură 7 generaţii de „risipitori”, chiar dacă ştie sigur, încă de la naştere, că în mormânt se duce doar cu hainele pe el.

La mulţi ani mamă Terra şi nu te răzbuna pe noi foarte tare. Noi îţi suntem recunoscători că ne laşi să trăim pe spinarea ta. Scutură-te doar cât să ne aminteşti că nu ai murit, dar nu lovi în sărmanii care nu ţi-au greşit. Învaţă-i doar să te respecte, să nu îşi mai aşeze locuinţele în calea apelor, să nu mai taie pădurile în amonte, să nu mai contamineze solul din care tot ei se hrănesc şi să nu uite că raţiunea de a fi ţi se datorează ţie şi tatălui Soare.

Te-ai aşezat la distanţa potrivită ca noi să primim căldura şi lumina vitală. Să ne lăsăm mângăiaţi de razele solare şi noaptea să putem privi stelele şi luna, poate prea plină pentru noi, dar trebuie să recunoaştem că e un satelit de nădejde.

Îţi mulţumim că ne aperi de radiaţii nocive şi nu ne laşi să ne „prăjim” ca nişte elemente ce nu merităm nimic din partea ta, dar iartă-ne din suflet, te rugăm, pentru că în nimicnicia noastră, sincer... NOI TE IUBIM!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite