Jurînd pe lumină, acceptînd întunericul - Despre legionari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legionarism - ce înseamnă asta? Ce înseamnă oare să fii legionar? Acestea au fost întrebările la care am încercat să găsesc un răspuns. Desigur, observaţiile mele vizează şi pe cei care protestează împotriva legii antilegionare argumentînd că ”totuşi comuniştii...”, de parcă o enormitate ar fi o scuză pentru alta.

A fi legionar înseamnă să crezi că poporul ales sunt românii şi că pentru ei şi în numele Domnului, fireşte, poţi face orice vrei. Să-l urmezi pe Căpitan în delirele sale milităreşti, să-l asasinezi pe oricine ţi se pare demn de asasinat, să-l renegi pe prietenul tău de origine evreiască în numele unei ideologii.

A fi legionar înseamnă să trăieşti în aburii ortodoxiei. Nu-i vorbă, creştinismul întreg s-a cam şifonat în secolul XX, mari creştini au participat la ororile secolului, mai mult, biserica însăşi a formulat fraze teribile. În acelaşi timp, ortodoxia, cu sărbătorile sale interminabile, cu credinţa oarbă nu numai în Dumnezeu, dar şi în preoţi pare cîteodată o religie şi mai problematică decît celelalte. Care este diferenţa între o exorcizare care se sfîrşeşte cu moartea şi după care enoriaşii îl apără pe călugărul care a impus-o şi cazul tinerilor de la Vaslui vinovaţi de viol pe care-i apără comunitatea? Slavă Domnului, a fi ortodox nu înseamnă instantaneu a fi legionar; spun doar că ortodoxia este o religie mai tolerantă cu laturile întunecate ale fiinţei omeneşti.

A fi legionar înseamnă să fii solidar numai cu cel pe care îl ştii tovarăşul tău — o încălcare flagrantă a tot ceea ce este creştinismul. Noica îl mustra post mortem pe Mircea Vulcănescu deoarece acesta s-a aşezat pe ciment ca o saltea pentru un alt deţinut, şi ca urmare a acestui gest nobil a făcut pneumonie şi a murit. Fiind o minte sclipitoare, n-avea dreptul să se sacrifice. Şi uite-aşa, inteligenţa bate morala, bate creştinismul invocat şi ultrainvocat.

A fi legionar înseamnă să juri pe lumină (lumina românească, lumina Domnului, lumina creierului) şi să accepţi întunericul. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite