Italia și China: Adio, dar rămân cu tine? China la zi

0
0
Publicat:

Cum se raportează Italia la China? În materialul de astăzi „China la zi vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol relevant pentru viziunea chineză, publicat în ziarul Global Times pe data de 4 septembrie 2023, cu privire la vizita ministrului de externe al Italiei, Antonio Tajani, în China, efectuată în perioada 3-5 septembrie 2023, la invitația omologului său Wang Yi, cel mai înalt reprezentant diplomatic al Chinei.

Participarea miniștrilor de externe ai Chinei și ai Italiei
Participarea miniștrilor de externe ai Chinei și ai Italiei

Referitor la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Wenbin, a declarat în timpul conferinței de presă din data de 1 septembrie 2023 că „Italia și China au un parteneriat strategic cuprinzător, iar relațiile dintre cele două țări sunt o parte importantă a relațiilor dintre China și Europa. În ultimii ani, schimburile la nivel înalt între cele două țări au menținut o interacțiune consistentă, cooperarea pragmatică și schimburile interpersonale și culturale au fost în continuare aprofundate, iar relațiile bilaterale au semnalat un impuls pozitiv de dezvoltare. China este dispusă să colaboreze cu Italia, considerând această vizită o oportunitate de a implementa în continuare consensul important la care au ajuns liderii celor două țări, de a consolida încrederea politică reciprocă, cooperarea pragmatică, coordonarea multilaterală, de a promova dezvoltarea sănătoasă și stabilă a relațiilor dintre cele două țări și de a răspunde împreună provocărilor globale.

Purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei, Wang Wenbin
Purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei, Wang Wenbin

Presa occidentală dezbate zilele aceastea intens subiectul unei posibile ieșiri a Italiei din inițiativa chineză Centura și Drumul și consecințele acestui gest. Foreign Policy scrie, pe 4 august 2023, că „ambițiile Chinei în Europa au suferit un eșec major în această săptămână, când Italia a semnalat planurile de a părăsi programul emblematic de politică externă al Beijingului, Inițiativa Belt and Road (BRI), subliniind o schimbare mai largă în Europa, pe măsură ce guvernele devin din ce în ce mai precaute față de dependența lor economică de Beijing”. În timp ce Beijingul a căutat de multă vreme să-și extindă amprenta economică în Europa, inclusiv prin direcționarea banilor în proiecte de infrastructură BRI, „cele mai mari economii europene au refuzat în mare măsură să semneze inițiativa. Acest lucru s-a schimbat în 2019, când Italia s-a îndepărtat de colegii săi și a devenit primul și singurul membru G-7 al BRI, o mișcare care a înfuriat Washingtonul și a reprezentat o victorie politică majoră pentru China”. Autorii cred că va fi o lovitură puternică pentru China, căci „Roma va da o lovitură jenantă Beijingului cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a inițiativei. Retragerea planificată a Italiei reflectă, de asemenea, o evaluare mai largă care depășește Europa, deoarece mulți lideri se îndepărtează de integrarea economică profundă care a definit de ani de zile relația Europa-China. De ani de zile, Europa a rămas în urma abordării confruntatoare a Washingtonului față de China, mai ales când vine vorba de integrare economică sau decuplare. Dar asta pare să se schimbe”.

Nu toată lumea privește însă atât de radical chestiunea. Există și nuanțe care trebuie puse în pagină. Wall Street Journal, de pildă, scrie că „Italia se pregătește să-și anuleze aderarea controversată la inițiativa Chinei privind infrastructura Belt and Road, angajându-se într-un dans diplomatic elaborat pentru a evita enervarea Beijingului și declanșarea represaliilor împotriva afacerilor italiene (subl.n.)”. Ministrul italian de externe Antonio Tajani a purtat discuții la Beijing... „pentru a facilita o ieșire cât mai ușoară posibil din inițiativă, punând în același timp bazele pentru acorduri economice alternative cu China. Nu am obținut rezultate grozave cu Centura și Drumul, dar asta nu contează, a spus Tajani reporterilor la Beijing. Suntem hotărâți să mergem mai departe cu planuri de consolidare a legăturilor noastre comerciale.”

Să vedem cum tratează partea chineză această chestiune.

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:

Vizita ministrului italian de externe în China atrage atenția asupra construcției comune a inițiativei „Centura și Drumul”

Pe data de 3 septembrie, ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a ajuns la Beijing, începându-și vizita oficială în China. În această perioadă, împreună cu Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și ministru de externe, acesta va participa la cea de-a unsprezecea adunare comună a comitetului guvernamental chino-italian.

Antonio Tajani, ministrul italian de Externe
Antonio Tajani, ministrul italian de Externe

Vizita oficială a lui Tajani în China a atras atenția la nivel internațional asupra construirii în comun a inițiativei „Centura și Drumul” și a relațiilor dintre China și Italia. În ultimul an, mass-media occidentală a afirmat în nenumărate rânduri că Italia intenționează să se retragă din inițiativa „Centura și Drumul”, susținând că aceasta nu i-a adus beneficii Italiei.

De fapt, din anul 2019, de când Italia s-a alăturat inițiativei „Centura și Drumul”, China și Italia au înregistrat multe rezultate pragmatice în economie, comerț și cooperare comercială. Potrivit statisticilor COMTRADE ale Națiunilor Unite, volumul total al comerțului dintre China și Italia a crescut de la 51,7 miliarde USD în 2018 la 77,884 miliarde USD în 2022, exporturile Italiei către China crescând, de asemenea, de la 15,5 miliarde USD în 2018 la 18,59 miliarde USD în 2022.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat anterior că Italia a fost succesiv invitatul de onoare la Expoziția Internațională de Import de la Shanghai (*China International Import Expo, abreviat CIIE) și de Produse de Consum din Hainan (*China International Consumer Products Expo, abreviat CICPE)) și că multe produse dintre produsele sale au intrat pe piața chineză. De asemenea, acesta a mai subliniat că cele două țări construiesc împreună nave mari de croazieră, că desfășoară o cooperare de piață cu terți în Africa, Orientul Mijlociu și America Latină și că Italia a devenit cea mai populară destinație turistică din Europa pentru turiștii chinezi, multe dintre expozițiile sale de artă fiind foarte populare în China.

Silvia Menegazzi, profesor la Universitatea Luiss Guido Carli din Italia
Silvia Menegazzi, profesor la Universitatea Luiss Guido Carli din Italia

Într-un interviu acordat site-ului de știri paneuropean, specializat în politicile UE, EURACTIV, Silvia Menegazzi, profesor la Universitatea Luiss Guido Carli din Italia, a declarat că „Mediul internațional a suferit schimbări foarte mari, iar rolul Chinei este, de asemenea, foarte diferit. Retragerea Italiei din inițiativa „Centura și Drumul” nu va face decât să intensifice și mai mult dezbaterea politică.” Aceasta, a subliniat, de asemenea că „a face afaceri cu China este bine pentru toată lumea”.

Ca răspuns la speculațiile despre retragerea Italiei din inițiativa „Centura și Drumul”, declarat Zhang Baolong Bruno, reprezentantul șef al Oficiului de la Beijing al Comisiei Italiene pentru Comerț Exterior și coordonatorul general al Chinei și Mongoliei, a declarat pe data de 3 septembrie la Târgul de servicii din 2023 unui reporter Global Times următoarele: „ Nu dețin informații pe această temă. Este un subiect politic. Însă sunt sigur că guvernul italian va gestiona în cel mai bun mod posibil această chestiune, fără a deteriora relațiile cu China.”

Înainte de a pleca în China, Tajani a menționat în cadrul Forumului Economic European de la Ambos că mesajul Italiei este foarte clar: „Vrem să cooperăm cu China, vrem să avem acces la piața chineză, suntem pregătiți pentru investiții chineze, dar așa cum am spus, este important să avem condiții de concurență echitabile”.

Ambasadorul Chinei în Italia, Jia Guide
Ambasadorul Chinei în Italia, Jia Guide

„China a fost întotdeauna un susținător și un promotor al comerțului liber. În procesul de promovare a modernizării în stil chinezesc, China își va deschide ușa din ce în ce mai mult, mediul va fi din ce în ce mai bun, iar serviciile sale vor fi din ce în ce mai bune.”, a declarat ambasadorul Chinei în Italia, Jia Guide, în timpul unui interviu cu cei de la „Giornale Diplomatico”. China va continua să standardizeze regulile economice și comerciale internaționale la nivel înalt, va extinde în mod constant deschiderea instituțională și va implementa măsuri precum tratamentul național pentru întreprinderile finanțate din străinătate, astfel încât întreprinderile finanțate din străinătate din întreaga lume, inclusiv Italia, să poată împărtăși dividendele instituționale ale nivelului ridicat de deschidere al Chinei. ”

Sursa: aici, septembrie 2023.

*Paula Toma este cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C.Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și coordonatoarea proiectului „China la zi” al Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite