Învaţă să te fereşti de frig şi de umezeală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu frigul nu e de glumit. Printre cele mai frecvente efecte ale sale sunt răceala, hipotermia şi pneumonia. Niciunul nu este de dorit. Putem trece însă mai uşor de sezonul rece fiind atenţi în primul rând la ce purtăm când afară plouă sau ninge.

Am citit mai multe studii şi site-uri de specialitate şi am scris pe blogul personal câteva articole despre cum îţi conservi temperatura corporală când e frig, cum te îmbraci în zilele ploioase pentru a te uda cât mai puţin şi cum recunoşti o persoană cu hipotermie. M-am gândit că aici ar fi un loc bun să subsumez toate acele informaţii având în vedere prognoza următoarelor zile.

Primul lucru şi poate cel mai important pe care l-am înţeles din materialele citite este că trebuie să învăţăm să ne îmbrăcăm adecvat: în straturi şi cu încălţări şi haine rezistente la vânt şi ploaie ori zăpadă. Simt nevoia să explic acest ”în straturi” care pare o traducere destul de mot-a-mot, dar care spune cel mai bine ce avem de făcut. Prin urmare, începem cu un rând de haine de corp, acelea care vin direct pe piele şi nu sunt neapărat cele mai groase (maiou, izmene, bluze cu mânecă lungă). Peste acest prim strat vin hainele de stradă (cămăşi, pulovere, pantaloni etc.). Pentru a ne asigura că apa nu ne udă hainele sau, mai rău, nu ne ajunge la piele, e bine să purtăm haine şi încălţări impermeabile.

Un alt aspect important este protecţia extremităţilor. Adică să ne acoperim bine capul, mâinile şi picioarele. O căciulă, un fular, mănuşi şi şosete groase fac iarna să fie mai suportabilă.

Aici am scris mai multe despre cum ne uscăm hainele, pantofii şi gadget-urile afectate de umezeală.

Dacă poţi purta un termos cu tine, fă-o. Un ceai cald îţi va ridica rapid temperatura corporală. Hipotermia este unul dintre cele mai mari riscuri al zilelor reci. Alcoolul nu te ajută să te încălzeşti, ba dimpotrivă. Aşa spun studiile!

În cazul în care participi la un eveniment în aer liber într-o zi în care ninge sau plouă evită să te aşezi pe jos, pentru că pavajul ori solul nu fac altceva decât să ne fure din căldură. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite