Între „stabilitate” regională şi salvarea a sute de mii de vieţi, America a ales „stabilitatea”!

0
0
Publicat:

Este o alegere greu de făcut! Am văzut ce se întâmplă în Ucraina, unde şi ruşii au pierdut 350.000 de militari, la care se adaugă morţii ucrainieni, civili și militari. America şi NATO n-au intervenit direct, ca să păstreze, cât de cât, un echilibru militar european, prin evitarea unui conflict deschis NATO-Rusia, care putea degenera într-un conflict nuclear. 

Conflictul Israel-Iran

În  Israel, spre deosebire de Ucraina, America, Franţa, Marea Britaniei au intervenit direct, pentru oprirea valului de rachete şi drone trimise de Iran spre teritoriul israelian. Au fost salvaţi astfel sute, poate mii de israelieni, dacă rachetele şi dronele ajungeau să cadă în oraşe sau baze militare israeliene.

Israelul a suferit un atac pe 7 octombrie 2023 din partea unor „proxy” ai Iranului, Hamas, Hezbolah, atac soldat cu 1200 de victime civile israeliene. Acestea sunt organizaţii teroriste finanţate, înarmate şi dirijate de Iran, dar nu a fost o ciocnire directă cu Iranul.

Pe 1 aprilie 2024 Israelul a atacat direct Iranul, mai precis consulatul său de la Damasc, omorând 7 ofiţeri iranieni, dintre care doi de grad înalt. Iranul s-a simţit îndreptăţit să trimită acum 3 zile un val de 300  drone şi rachete împotriva Israelului care, doar prin forţa militară  antiaeriană a Israelului, ajutat de ţări NATO, nu a produs pagube majore şi pierderi de vieţi omeneşti. Nu se ştie dacă un val de acest fel, dar de 1000-2000 de rachete şi drone, ar mai putea fi oprit la graniţele Israelului.

Cum poate fi oprită destabilizarea militară regională sau globală?

Aceasta e marea întrebare care preocupă acum toate cancelariile statelor.

Există acum cel puţin patru state, Rusia, China, Iran, Coreea de Nord, conduse de oameni care nu au nimic în comun cu lumea civilizată, trăiesc cu vise imperiale şi cu dorinţa de a cotropi, impune, ocupa, ţări şi teritorii străine. Rusia este în curs de ocupare a Ucrainei, Iranul vrea să desfiinţeze regimul din Israel, China să ocupe insula Taiwan, iar Coreea de Nord să captureze Coreea de Sud.

Rusia este pe cale de a reuşi, mai ales că susţinătorii lui Trump au blocat sprijinul de 60 miliarde dolari destinaţi Ucrainei, în arme, muniţie, rachete Patriot şi alte echipamente militare. Dacă Trump revine la Casa Albă, Republica Moldova şi alte ţări, printre care si România,  sunt în pericol de a fi ocupate de Rusia, mai ales pentru motivul că au ajutat masiv Ucraina.

Iranul aşteaptă reacţia Israelului la ultimul atac, pentru a reacţiona şi mai violent, eventual cu arme nucleare tactice, despre care nu este sigur că dispune. Eventual obţinute de la Rusia.

China, putere nucleară, abia aşteaptă un moment complicat pentru America, să ocupe Taiwanul.

Coreea de Nord, aşteaptă şi ea un moment prielnic pentru a ataca Corea de Sud, eventual şi Japonia.

Dacă Trump revine la Casa Albă şi decide să retragă America din NATO, să „lase dracului Rusia să facă ce doreşte”, în contextul în care şi ţările europene nu sunt pregătite pentru conflicte militare de anvergură,  să lase Iranul, China şi Coreea de Nord să-şi ducă la îndeplinire planurile imperiale agresive, situaţia securităţii mondiale se complică până la a deveni necontrolabilă.

Ar trebui oprite intenţiile agresive ale acestor ţări, încă din faşă?

Există opinii ale specialiştilor militari şi ale experţilor în geostrategie din care rezultă că aceste patru ţări cu potenţial agresiv trebuie oprite acum, înainte de a decide să acţioneze simultan, în coordonare, pentru obiectivele militare şi politice explicate. Şi înainte de slăbirea NATO şi a Europei prin venirea lui Trump la Casa Albă.

Deocamdată America, dar şi conducători europeni, nu vor acest lucru. Biden şi, mai nou, vicepreşedintele Kamala Harris, cer Ucrainei să nu atace obiective economice din adâncul Rusiei, să nu perturbe preţul mondial al petrolului. Adică ruşii au „dreptul” să distrugă infrastructura energetică a Ucrainei şi să omoare zeci de mii de ucrainieni, dar invers nu. America şi alte ţări NATO n-au sărit să apere teritoriul Ucrainei, cum au făcut-o în apărarea Israelului. Motivele diferenţei de comportament nu sunt clare.

La fel se întâmplă în Israel. America cere acum Israelului să nu atace direct Iranul, deşi doar prin minune atacul de acum 3 zile nu a ajuns să omoare mii de israelini. Tot pentru a nu perturba echilibrul militar din regiune.

Ce se va întâmpla dacă aceste ţări nu sunt oprite acum de la acte agresive, şi în contextul în care Trump retrage America din scenariul echilibrului strategic mondial, nu se ştie exact dar se poate anticipa. Vor profita de faptul că restul lumii nu poate face faţă la acţiuni agresive multiple, în diverse zone ale lumii, şi îşi vor duce la îndeplinire planurile. Eventual folosind şi arme nucleare.

Concluzie

Actualul echilibru de putere, între ţări agresive, motivate de intenţii imperiale, şi lumea civilizată este într-un punct critic. Lumea civilizată nu are resurse militare suficiente şi nu este unitară în deciziile pe care le ia în faţa puterilor agresive. Ce se va întâmpla dacă se rupe echilibrul şi situaţia degenerează, inclusiv în război nuclear? Nimeni nu pare să ştie ce urmează să se întâmple!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite