Începutul sfârşitului pentru Viktor Orban

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ungariei Viktor Orban FOTO AFP
Premierul Ungariei Viktor Orban FOTO AFP

Opoziţia din Ungaria a reuşit să câştige puncte importante împotriva stăpânului necontestat Viktor Orban la alegerile locale de ieri. Cea mai importantă victorie este cea de la primărie Budapestei, însă merită analizat şi modul în care au fost câştigate alegerile.

În ciuda unei dominaţii aproape complete a mass-media din Ungaria, partenerii lui Viktor Orban nu au reuşit să împiedice apariţia unor dezvăluiri despre corupţia profundă din rândurile FIDESZ, partidul atoatestăpânitor. Cu o săptămână înainte de ziua alegerilor un blog anonim a început să publice imagini şi filmări ale unor orgii însoţite de consum de droguri pe un yacht din Adriatica al căror principal protagonist era Zsolt Borkai primarul oraşului Gyor, cel mai important oraş din nord-vestul Ungariei şi un fief al FIDESZ. Partenerul de distracţii al primarului Borkai pe yacht este Zoltan Rakosfalvy, om de afaceri şi proprietar de cazinouri care a primit de la primarul Gyorului în condiţii dubioase un teren pe care s-a dezvoltat o fabrică Audi. Multe afaceri dubioase ale reprezentanţilor FIDESZ din administraţie au fost investigate de jurnaliştii maghiari de la publicaţii independente, însă majoritatea mass-media controlate de prietenii lui Viktor Orban le trec sub tăcere.

Dezvăluirea orgiilor alimentate cu cocaină la care participa primarul partidului al cărui slogan este ”Dumnezeu, Patria şi Familia” a făcut ca Viktor Orban să îşi scurteze vizita la Paris. În mod paradoxal Zsolt Borkai a câştigat ieri încă un mandat ca primar de Gyor, însă analiştii politici din Ungaria apreciază că i se va cere să demisioneze şi să se retragă din politică pentru a reduce pagubele de imagine şi utilizarea acestui scandal în viitoarele campanii.

Chiar şi aşa, opoziţia de la Budapesta a preluat povestea orgiilor şi scandalurilor de corupţie de la Gyor sub mesajul ”Există un singur FIDESZ” – promovând ideea că toţi liderii partidului condus de Viktor Orban sunt o apă şi-un pământ, fără să existe mari deosebiri faţă de performerul Zsolt Borkai. Cine a reuşit să pună mâna pe filmările de pe yachtul din Adriatica şi să le scurgă în presă? Ziariştii maghiari apropiaţi de subiect susţin că ar fi vorba de oameni de afaceri din jurul FIDESZ care s-au săturat de pumnul de fier - chiar şi învelit în mănuşă de catifea - cu care sunt împărţiţi banii publici, de faptul că deciziile politico-economice sunt strict controlate dintr-o singură direcţie.

Candidatul opoziţiei unite Gergely Karacsony a câştigat primăria Budapestei şi 14 din cele 23 de districte ale capitalei, ceea ce îi asigură o majoritate confortabilă pentru administrarea oraşului. Din cele 23 de oraşe mari ale Ungariei 10 vor fi conduse de opoziţie. Pe de cealaltă parte reprezentanţii FIDESZ consideră alegerile locale de ieri o victorie: au obţinut puţin peste 50% din totalul voturilor exprimate şi jumătate din localităţile cu peste 5.000 de locuitori au primari FIDESZ. Însă faţă de dominaţia aproape totală anterioară, victoria de ieri a FIDESZ seamănă cu o hemoragie profundă.

Continuarea dezvăluirilor despre corupţia profundă a administraţiei FIDESZ cuplată cu demonstraţia de forţă politică a opoziţiei anunţă sfârşitul epocii Viktor Orban la Budapesta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite