Idealul olimpic n-a prevăzut nici terorismul sinucigaş, dar nici abuzurile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocurile Olimpice de la Soci încep sub imperiul acuzaţiilor de încălcare flagrantă a drepturilor omului de către Federaţia Rusă.

Fără zăpadă şi fără oficialităţi...


Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci par să atragă din ce în ce mai multă atenţie mediatică, şi nu doar din cauza zăpezii insuficiente. Însă, dacă chestiunea zăpezii poate fi rezolvată, aşa cum a dat asigurări în ultimele zile Aleksandr Jukov, preşedintele Comitetului Olimpic Rus, nu acelaşi lucru poate fi spus despre personalităţile politice care şi-au anunţat deja absenţa de la Jocuri.

Videpreşedintele Comisie Europene, Viviane Reding a anunţat încă din decembrie că nu va partipa la Jocurile de Iarnă ca protest faţă de maniera în care legislaţia federală tratează minorităţile. Preşedintele Germaniei Joachim Gauck a dat un comunicat de presă în care a arătat că nu va participa nici el la JO, păstrând astfel tradiţia predecesorilor săi. Criticii (Europarlamentarul  Daniel Cohn Bendit) arată că un astfel de boicot nu va face decât să sublinieze măreţia lui Vladimir Putin. Preşedintele francez Francois Hollande şi nicio delegaţie oficială franceză nu va participa la JO, la fel şi prim-ministrul britanic, David Cameron, iar printre oficialii americani prezenţi la Soci nu se vor număra nici preşedintele Obama, nici vice-preşedintele Biden. Cu excepţia lui Reding care a motivat clar absenţa, toţi ceilalţi au insistat că nu este vorba despre un boicot, sau mai rău, despre o formă de protest faţă de majorele încălcări ale drepturilor omului săvârşite de Rusia în ultimul an.

Cu sau fără homosexuali la JO

Însă, apelurile lansate de Occident încă din vară la boicotarea Jocurilor par să contrazică această atitudine diplomatică. În luna iunie a anului trecut, Vladimir Putin a promulgat o lege care prevede pedepse drastice pentru propaganda homosexuală în faţa minorilor. Având în vedere că Rusia pare să nu înţeleagă conceptul de „respectare” a drepturilor omului, mai ales ale drepturilor minorităţilor, asociaţiile de profil au demarat o campanie amplă îndemnând la boicotarea Jocurilor şi adresându-se chiar Comitetului Olimpic Internaţional în vederea unei „intervenţii”. Argumentele acestor asociaţii subliniau că orice formă de discriminare, fie că este pe baza orientării sexuale sau a orientării de gen, încalcă flagrant drepturile omului şi angajamentul olimpic asumat de Rusia, odată cu organizarea Jocurilor de Iarnă.  În ciuda asigurărilor date de Comitetul Olimpic de a fi mediat situaţia cu autorităţile ruse, preşedintele Putin loveşte din nou cu un mesaj pentru vizitatorii de orientare homosexuală, care „sunt bineveniţi, dar să ne lase copiii în pace”.

Şi abuzurile nu se opresc aici...

Terorismul creează noi încălcări

În urma unor ameninţări teroriste primite din partea unor grupări islamiste din Caucaz, au fost luate măsuri sporite de securitate înainte de deschiderea jocurilor pe 7 ianuarie. Drone, elicoptere, camere de luat vederi cu circuit închis şi zeci de mii de agenţi de securitate au fost mobilizaţi pe teren pentru a asigura desfăşurarea fără incidente a Jocurilor. Însă, toată această armată de oameni şi utilaje nu poate  fi eficientă în absenţa unui adevărat control al comunicaţiilor. Astfel, autorităţile ruse au arătat că, în vederea securităţii desfăşurării Jocurilor, şi în baza legislaţiei federale, toate comunicaţiile ce vor tranzita  reţelele ruse, fie ele de socializare sau mobile vor fi monitorizate, fără mandat judiciar în acest sens, informaţie confirmată şi de Departamentul de Stat american. 

Paranoia, încălcare a dreptului la viaţă privată sau simplă măsură de precauţie?

Preşedintele Putin a dat nenumărate asigurări că atleţii participanţi la Jocuri vor beneficia de condiţii de maximă siguranţă, în condiţiile în care autorităţile ruse au primit numeroase ameninţări, în special din partea unei grupări teroriste considerată responsabilă de atacurile sinucigaşe de la Volgograd, din luna decembrie a anului trecut. Criticii regimului Putin, printre care se află şi membrele grupării „Pussy Riot”, recent eliberate din închisoare, susţin că acesta este doar un motiv pentru a încălca dreptul la viaţă privată nu doar al cetăţenilor ruşi, dar şi al străinilor care vor participa ca spectatori la Jocuri pe toată durata lor, şi că încălcările vor continua sub conducerea lui Putin, fost agent al FSB  (fostul KGB).

Micuţa staţiune Soci a fost transformată într-o adevărată fortăreaţă, în care accesul se face numai după un control vigilent al celor aproximativ 37.000 de forţe de ordine care au fost aduse în zonă special pentru acest eveniment. Numărul este unul considerabil, însă, nu atât de dramatic, având în vedere că la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, aproximativ 40.000 de militari, forţe de ordine şi voluntari s-au ocupat de menţinerea ordinii şi securităţii în capitala britanică.

Însă, paranoia nu este doar de partea rusă. Pentru a evita orice incidente, uniformele atleţilor americani participanţi la JO au fost confecţionate în Statele Unite, iar Departamentul de Stat a anunţat că va trimite în Marea Neagră câteva nave de război, dar şi avioane de transport, în vederea evacuării cetăţenilor americani în caz de necesitate.

Suprinzător sau nu, Secretarul General al ONU Ban Ki-moon va fi prezent la deschiderea Jocurilor Olimpice, iar mesajul său către ceilalţi participanţi îndeamnă la egalitate şi non-discriminare (Reuters). Şi mai surprinzător este mesajul primarului din Soci care a declarat pentru Reuters că homosexualii nu sunt toleranţi în Soci, dar că orice personă cu această orientare este liberă să participe la JO cu condiţia să respecte legile federale. Aceleaşi legi care au dezincriminat homosexualitatea în 1993.

Oana-Elena Brânda este doctorandă a Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, cu o teză despre securitatea transatlantică după 11 septembrie, visiting researcher la Institutul de Istorie al Academiei Maghiare de Ştiinţe şi stagiară la Foreign Policy România.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite