E posibilă suprimarea muzicii, a cuvântului, în contextul primei democraţii europeane ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greu de crezut, greu de acceptat! Prima orchestră simfonică a Greciei a fost desfiinţată în urma unui decret guvernamental! Este unul dintre ansamblurile orchestrale cele mai importante ale zonei sud-este europene, una dintre orchestrele reprezentative ale spaţiului cultural al continentului nostru.

Un cataclism naţional?

La Atena, suprimarea Radioului, a Televiziunii publice a echivalat cu un veritabil cataclism la nivelul conştiinţei unei naţiuni. Şi nu numai la acest nivel. Este o tragedie de care sunt conştienţi o parte importantă a naţiunii elene. Săptămâna trecută Orchestra Simfonică Naţională, Ansamblul de Muzică Contemporană şi Corul instituţiei şi-au încetat activitatea. Protestele angajaţilor, ale populaţiei, nu spun totul. Faptul se petrece în Europa, în ţara în care democraţia a înflorit cu peste două mii de ani în urmă, în valorile fundamentale, de asemenea simbolice, ale acesteia. Indiferent care ar fi motivaţiile sau aspectele conjuncturale, suprimarea la Atena a liberei circulaţii a valorilor culturale, a muzicii, a cuvântului, reprezintă un grav prejudiciu adus însăşi ideii de libertate, prejudiciu adus familiei celei mari a Europei, familie pe care o mai considerăm a fi Europa cea unită. Unită? Pentru care valori? Pentru care idealuri?

Au fost puse în pericol fundamentele democraţiei…

Cu peste două mii de ani în urmă, în Agora ateniană, Socrate a fost primul care a vorbit despre libertate drept un atribut esenţial al fiinţei umane.

Infiinţată în primele decenii ale secolului trecut, Orchestra Simfonică Naţională a Greciei a jucat un rol covârşitor în opera de culturalizare a unui important segment al populaţiei elene; a avut un rol important în depăşirea aspectului regional al culturii muzicale a ţării, iar aceasta prin promovarea unor funcţionalităţi moderne, europene, ale instituţiei Radiodifuziunii şi Televiziunii publice.

Colectivul simfonic atenian  – o preţioasă valoare europeană.

Orchestra Simfonică Naţională este un ansamblu orchestral ce dispune de un potenţial enorm, potenţial fructificat de mari personalităţi ale culturii muzicale a ţării cum a fost, spre exemplu marele şef de orchestră Dmitris Mitropoulos. Aici au fost promovate cu consecvenţă marile valori ale culturii muzicale vest-europene, ale muzicii clasice, romantice şi postromantice, ale muzicii secolului trecut cum sunt Nikos Skalkotas sau George Enescu, spre exemplu. Ultimul şef de orchestră din România care a apărut la pupitrul acestui prestigios ansablu în urmă cu numai câteva luni, a fost Cristian Mandeal. Nu poţi să nu aminteşti faptul că ansamblul a fost prezent în toate marile festivaluri muzicale europene şi, evident, în marele Festival de Vară al Athenei, eveniment ce se desfăşoară în celebrul teatru antic de la poalele Acropolei.

Cuvântul muzicienilor orchestrei…

…este unul demn şi cheamă la solidaritate europeană. „Noua instituţie propusă de guvern, instituţie care va lua naştere în viitor, nu include în nici un fel fiinţarea ansamblurilor muzicale”, a declarat domnul Markos Moissidis, directorul artistic al ansamblurilor muzicale. „Insăşi existenţa noastră este pusă la zid. Solicităm ajutor şi solidaritate de orice fel. Este de cea mai mare importanţă să-i facem să înţeleagă de ce Radio-ul şi Televiziunea publică trebuie sa includă grupul formaţiilor muzicale. Decizia unei ţări europene de a desfiinţa mijloacele naţionale media constituie un atentat la adresa democraţiei, a culturii şi se constituie în aspecte care ne privesc pe noi toţi”, încheie declaraţia sa oficialul ansamblurilor muzicale elene.

A fost periclitată însăşi fiinţa naţională.

Amintind o particularitate geografică a locului, insulele din vest-ul arhipelagului elen, cele aflate în vecinătatea teritorială a Turciei, au fost total deconectate de legăturile fireşti cu radio-ul, cu televiziunea naţională!

Greu de spus – şi are puţină relevanţă – dacă hotărârea a fost influenţată de forurile central-europene sau a fost luată chiar la Atena. Important este faptul că s-a petrecut în Europa, în cadrul comunităţii în care sunt clamate marile valori ale democraţiei, ale libertăţii de expresie, ale culturii, ale civilizaţiei.

Primele ecouri. Primele retractări.

În mod firesc, primele ecouri au început să apară, la nivelul televiziunilor europene, la nivelul Uniunii Europene Radio.O revenire spre situaţia de normalitate a avut deja loc. Este de observat în ce condiţii!

O boală a companiilor media etatizate.

O ştim cu toţii, peste tot în lume, de-a lungul timpului, radiodifuziunile şi televiziunile publice, de stat, plătite din banii contribuabililor, sunt depozitare ale unor reziduuri ce provin de la diferitele partide ce se succed la putere.

Este satisfăcută clientele politică. Şi la noi a fost supradimensionată, spre exemplu, televiziunea publică, TVR-ul bucureştean. Măsurile luate relativ recent, în anii din urmă, la noi, au vizat eliminarea excesului de personal. Constituie o altă discuţie felul în care au fost făcute aceste trieri şi eliminări. În plus, amputarea Canalului Cultural al televiziunii publice este şi astăzi resimţită drept o măsură abuzivă, anticulturală, antinaţională, antieuropeană.

În mod cert, guvernul Greciei a reacţionat sub impulsul unei comenzi generale. A reacţionat pripit şi brutal, dorind a-şi manifesta obedienţa faţă de comenzile creditorilor externi.

Revenirea spre normalitate. În ce condiţii?

ÎIn urma presiunilor interne, a celor internaţionale, în aceste zile se încearcă revenirea spre normalitate. Aceasta trebuie făcută cu calm şi înţelepciune. In folosul publicului larg pentru care cultura, muzica, reprezintă hrana spirituală a naţiunii.

Materialul a apărut anterior în revista România Literară.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite