După Kursk, Ucraina ar putea să ocupe Crimeea. Depinde de Occident să înţeleagă oportunitatea momentului

0
Publicat:

Reiau ideea profesorului Valentin Naumescu,  să încercăm să înţelegem semnificaţia  ocupării regiunii Kursk de către Ucraina.

Două sunt semnalele clare după ce au trecut 18 zile de la ocuparea regiunii Kursk de către forţele militare ale Ucrainei. Rusia nu a fost în stare să se opună acestei „invazii” a propriului teritoriu, şi nici să reacţioneze pentru eliberarea lui.

FOTO Igor Kutsak
FOTO Igor Kutsak

Al doilea semnal,  ameninţările Rusiei că va folosi armele nucleare când îi va fi ameninţat existenţial teritoriul, a fost şi este un bluff. Ocuparea a peste 1000 km pătraţi din teritoriul său, o regiune importantă economic, nu este o ameninţare existenţială? Care alta ar fi?

Adevărul este că armata Rusiei este departe de ce se credea a fi, inclusiv în ochii şefilor Rusiei. Toate resursele militare au fost concentrate în Donbas, cu scopul de a ocupa Odesa şi apoi Transnistria şi Republica Moldova. Armata Rusiei nu mai există în alte regiuni ale ţării să apere teritoriul Rusiei.

Ucraina, folosind armamentul sofisticat primit de la ţări NATO, a dat lovituri importante obiectivelor militare din adâncul teritoriului rus, aerodromuri, rezervoare  de petrol, nave militare din Marea Neagră. În felul acesta forţa militară a Rusiei a fost mult diminuată, dacă acum  nu este în stare să-şi apere propriul teritoriu.

Situaţia din Crimeea

Crimeea a fost teritoriu ucrainian până în 2014 când a fost preluat de ruşi, profitând de o slabă reacţie a Ucrainei şi occidentului.

Acum situaţia este alta. Ucraina a distrus majoritatea navelor militare ruseşti din porturile peninsulei Crimeea, în special de la Sevastopol, şi Rusia a trebuit să renunţe la flota militară de la Marea Neagră şi s-o mute în alte zone, de exemplu în Marea de Azov.

Profitând de distanţa mică dintre Ucraina şi Crimeea, armata ucrainiana a bombardat şi sabotat bazele militare ale ruşilor din Crimeea, staţiile radar şi baze de lansare a rachetelor, a lovit chiar şi podul Kerci fără să-l distrugă. Folosind rachete puternice americane de mare precizie este de aşteptat ca Ucraina să distrugă podul Kerci în curând, lipsind Rusia de o importantă cale de legătură dintre teritoriul rus şi peninsula Crimeea.

Cert este că peninsula Crimeea pare la fel de lipsită de apărarea Rusiei precum este regiunea Kursk. Va încerca armata Ucrainei să o ocupe? O întrebare cu răspuns în perioada imediat următoare.

Ce ar trebui să facă occidentul şi ţările NATO

Nimeni din occident n-a ştiut de intenţia Ucrainei de a ocupa regiune Kursk, pentru ca Ucraina s-a „fript” în trecut. Multe dintre secretele împărtăşite cu ţări din NATO au ajuns în presă sau direct la „urechile” Rusiei. Aşa că înanite de ocuparea regiunii Kursk a păstrat un secret absolut. Doar o mână de oameni de cea mai înaltă încredere au ştiut de acest plan.

Dacă experţii militari occidentali ajung și ei la concluzia că este oportună ocuparea Crimeei, ar trebui să încurajeze Ucraina să o facă, ieşind din obsesia „să nu escaladăm” conflictul militar. S-a văzut că a fost exagerată această prudenţă. Este clar că în discuţiile informale reprezentanţii NATO au transmis Rusiei că dacă îndrăzneşte să folosească arme nucleară va fi imediat anihilată de rachetele şi aviaţia NATO.

Acum occidentul ar trebui să permită explicit Ucrainei să folosească tot armamentul primit de la NATO pentru a reveni în peninsula Crimeea. Aşa cum regiunea Kursk, importantă economic pentru Rusia, stă de 18 zile sub ocupaţie ucrainiana, este de presupus că şi Crimeea este slab apărată de armata rusă. Nu e clar dacă Ucraina are suficiente trupe pentru a opera o a doua „ocupare” a unui teritoriu, de data aceasta care i-a aparţinut, peninsula Crimeea.

Înalte oficialităţi plasate de Rusia în fruntea administraţiei din Crimeea au părăsit cu alte ocazii peninsula, crezând că Ucraina va trece la ocuparea unui teritoriu care i-a aparţinut până în 2014.

Occidentul poate contribui decisiv la revenirea  Crimeei la Ucraina prin informaţii despre forţele militare ruseşti din peninsulă, şi cu contribuţii de armament alocat urgent Ucrainei.

Este posibil, totuşi, ca Ucraina să nu dispună de trupe suficiente pentru această operaţie militară importantă.

Preluarea Crimeei de către Ucraina ar fi o lovitură devastatoare pentru Putin

Mai mult,  ar putea duce la încetarea războiului. Populaţia Rusiei este deja agitată că „celebra” armată a Rusiei, care urma să se bată cu tot occidentul, nu este în stare să protejeze regiunea Kursk, şi nici să o elibereze după ce a fost ocupată.

Putin joacă prosteşte totul pe o carte, ocuparea Donbasului, a Odesei apoi a Republicii Moldova.

Dacă ar pierde şi Crimeea, ar fi o dovadă clară pentru elitele politice şi militare ale Rusiei că visele imperiale ale lui Putin nu au suport real în armata şi economia Rusiei.

Deja pierderile de 600.000 de cetăţeni ruşi, jumătate din echipamentele militare, afectarea drastică a economiei Rusiei prin sancţiunile comerciale şi financiare occidentale au scăzut încrederea elitelor Rusiei ca Putin îi duce spre victorie.

Dacă experţii militari ai NATO, împreună cu conducerea Ucrainei, ajung la concluzia că Ucraina poate ocupa Crimeea, ar fi un pas decisiv pentru debarcarea lui Putin şi închiderea războiului, cu Ucraina în granitele anterioare anului 2014.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite