Domnu' Dan, coşmarul lui Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Diaconescu s-a ţinut de cuvânt şi i-a luat urma lui Victor Ponta.

Candidează în acelaşi colegiu. La o privire superficială s-ar putea spune ce mare lucru, Ponta câştigă sigur, ia peste 50 de procente şi devine deputat. Judeţul Gorj e un fief PSD şi sunt puţine şanse ca „domnu' Dan" să-l poată încurca. Dar aşa pare doar la o privire superficială. Pornind chiar de la premisa că actualul premier are mari şanse să securizeze peste jumătate din voturile din Colegiul 6, Târgu-Jiu, acum, după ce are un candidat puternic, Ponta va trebui să muncească pentru fiecare vot. Va fi obligat să se ducă acolo, să se mute acolo, să bată din poartă în poartă, să cheltuie bani, să strângă mâini, să răspundă la întrebări incomode, să se streseze. Acesta e primul test electoral adevărat din viaţa politică a lui Victor Ponta. Până acum a fost protejat de mai marii PSD. Reprezenta viitorul. Între timp, viitorul a devenit prezent şi pentru prima dată e singur în propriul labirint. A venit momentul să demonstreze că poate ieşi învingător.

În cazul în care nu ia 50 la sută din voturi, cariera politică a domnului Ponta ajunge pe tobogan. Chiar dacă iese deputat, ascendentul său asupra perechii Dragnea-Crin, cu şanse mari de a fi câştigători detaşaţi în judeţul Teleorman, controlat la milimetru de baronul PSD, se va diminua, iar poziţia sa de lider va putea fi uşor contestată după alegeri. Iar în cazul nefericit în care va pierde locul de deputat la redistribuire, domnul Ponta va ieşi din viaţa politică, făcându-i loc lui Liviu Dragnea la şefia partidului.

Urmează zile grele pentru actualul premier, iar dom' profesor Voiculescu, când spune că Traian Băsescu deliberat nu-l va numi pe Ponta prim-ministru, se referă la faptul că sunt şanse să nu aibă pe cine numi. De fapt, luni seara, Dan Voiculescu făcea apel la suspendarea lui Băsescu pentru că e singura temă care mai poate menţine unitatea USL. În lipsa acesteia, alianţa struţo-cămilă se atomizează. PSD se îndreaptă în viteză spre un partid al baronilor cu suficente resurse pentru a nu mai avea nevoie de direcţie politică de la centru, iar PNL şi-a irosit electoratul de centru-dreapta. Banii lor pot, de unii singuri, să genereze o ierarhie şi obiective politice proprii care nu au legătură cu bunăstarea alegătorilor, ci cu profitul. Dom' profesor Voiculescu se teme, dar temerea lui are mai degrabă legătură cu un USL pe care nu-l mai controlează decât cu reacţiile lui Traian Băsescu. În această cheie ar trebui citită intervenţia domniei sale la propria televiziune de ştiri.

Aşa că până la alegeri nu va avea loc nicio suspendare, iar introducerea lui Traian Băsescu în discursul electoral nu e decât o încercare de a menţine unitatea de granit a USL.

Emilian Isailă este jurnalist

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite