Discuri nominalizate la premiile ICMA 2022 (I)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cvartetul Arcadia pe coperta albumului Weinberg - vol. 1
Cvartetul Arcadia pe coperta albumului Weinberg - vol. 1

În 16 noiembrie au fost anunţate nominalizările la premiile International Classical Music Awards (ICMA) ediţia 2022

Este vorba despre unele dintre cele mai prestigioase premii ale industriei discografice europene, având ca notă distinctivă că premiile sunt acordate de un juriu complet independent de industria discografică, alcătuit din jurnalişti specializaţi în muzica clasică, reprezentând 20 de publicaţii/site-uri/posturi de radio din întreaga Europă. Fac parte din acest juriu, reprezentând Radio România Muzical, din 2019.

Pentru ediţia 2022, au fost supuse jurizării apariţii între 1 noiembrie 2020 şi 31 octombrie 2021. Un disc care are votul a cel puţin doi membri ai juriului (care lucrează complet independent unii de alţii), se consideră a fi nominalizat la premiile ICMA. Pentru ediţia 2022, 377 producţii au fost nominalizate, la cele 16 categorii ale competiţii – 14 rezervate discurilor şi două, DVD-urilor cu producţii video.

Printre aceste nominalizări, apar numele unor artişti şi compozitori români: Cvartetul Arcadia, dirijorul Cristian Măcelaru, Corul Madrigal, pianista Raluca Ştirbăţ, violistul Adrian Stanciu (alături de Trio Lontano), precum şi lucrări de George Enescu interpretate de violonistul francez David Grimal şi pianistul german Alexander Krichel.

Cvartete de Mieczysław Weinberg cu Cvartetul Arcadia

În 8 ianuarie 2021, casa britanică Chandos a publicat primul volum al integralei cvartetelor de Mieczysław Weinberg, în interpretarea cvartetului românesc Arcadia, ai cărui membri, violoniştii Ana Torok şi Răzvan Dumitru, violistul Traian Boală şi violoncelistul Zsolt Torok, sunt muzicieni din Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Cvartetul Arcadia fiind ansamblu în rezidenţă al Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română” din Bucureşti.

Cvartetul Arcadia este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale româneşti, la nivel internaţional. Înfiinţat în 2006 la Cluj, pe când cei patru membri ai săi erau studenţi ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, a cucerit premii la importante concursuri de mare calibru şi şi-a construit o discografie apreciată laudativ de critica internaţională. Colaborează din 2017 cu casa britanică Chandos, pentru care a înregistrat integrala cvartetelor de Bela Bartok.

Invitaţia de a înregistra integrala cvartetelor de Mieczysław Weinberg a venit din partea casei Chandos şi pot spune că a fost o idee care s-a potrivit mănuşă pentru stilul pasional şi pasionant de interpretare al Cvartetului Arcadia. Primul volum, cuprinzând Cvartetele cu numerele 2, 5 şi 8, a fost înregistrat în martie 2020, chiar în perioada când pandemia COVID19 începea să închidă sălile de concerte, viaţa, în general.

Interesul publicului, în general, pentru muzica lui Mieczysław Weinberg este de dată recentă. Compozitorul a trăit între anii 1919 şi 1996, mai curând marginalizat, lovit din plin de vicisitudinile istoriei. S-a născut la Varşovia într-o familie evreiască în care tatăl locuise până în 1916 la Chişinău şi care, mai mult ca sigur, cunoştea şi vorbea limba română. În timpul celui de al doilea război mondial, nu a plecat spre vest, ci spre est, refugiindu-se în Ucraina, apoi, rămânând pe teritoriul Uniunii Sovietice până la finalul vieţii. A fost unul dintre apropiaţii lui Dmitri Şostakovici, cu care a împărţit şi anumite asemănări stilistice, şi prigoana stalinistă. Lucrările lui Mieczysław Weinberg au rămas uitate până spre anii 2000, când publicul Europei a reînceput să redescopere muzica sa, ce a oferit surpriza unui compozitor extrem de talentat, cu un limbaj în mare parte accesibil, fără a fi însă simplist, un soi de puzzle stilistic, “un fel de colaj de stiluri şi de influenţe, dar felul în care colajul este realizat este unul atât de personal şi atât de bine conturat, încât devine propriul lui limbaj, cumva.”, după cum îl descria violistul Traian Boală, membru al Cvartetului Arcadia.

Găsim, de fapt, în muzica lui Weinberg, atmosfera Uniunii Sovietice, aşa cum a văzut-o Mieczysław Weinberg, o lume a contrastelor, a viselor şi morţii, o lume în care sensibilitatea şi ororile unui regim criminal se împletesc.

Cvartetul Arcadia a ales să pună accentul pe oniric, mai curând decât pe concreteţea  acestei lumi.  Discursul lor este atent construit şi te poartă într-o călătorie pasionantă într-un univers pe care românii îl înţeleg, poate, mai bine, decât un ascultător din Europa vestică.

BBC Music Magazine a acordat în februarie 2021 cinci stele primului volum al seriei, iar acum, albumul a primit şi o nominalizare la premiile ICMA – recunoaştere a unei valori certe. În prezent, Cvartetul Arcadia înregistrează în Marea Britanie al doilea album al integralei Mieczysław Weinberg.

Puteţi asculta albumul, însoţit de un interviu cu Traian Boală, aici. 

The Art of life cu pianistul Daniil Trifonov

De asemenea cu o nominalizare la premiile ICMA 2002 este şi albumul “Bach – The Art of life”, semnat de pianistul rus Daniil Trifonov pentru casa Deutsche Grammophon; lansarea discului a avut loc pe 8 octombrie 2021.

Este unul dintre discurile care cred că merită ascultate de cei care iubesc jocul inteligent al muzicii. Pentru că avem un joc inteligent între lucrările marelui Johann Sebastian şi cele ale fiilor săi, Johann Christian, Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel, Johann Christoph Friedrich. Dar şi un joc între piesele poate mai frivole din albumul pentru Anna Magdalena Bach şi monumentala “Artă a fugii”, lucrarea emblematică ce încheie catalogul opusurilor lui Johann Sebastian Bach.

Arta vieţii este arta iubirii pentru Daniil Trifonov care declară: “acest album vorbeşte, în multe feluri, despre dragoste: cea romantică dintre Johann Sebastian şi prima şi a doua lui soţie, cea familială, dintre părinţi şi copiii lor; şi apoi, despre dragostea pentru Creator".

Specializat mai curând în muzica marilor romantici, Daniil Trifonov abordează cu curaj şi repertoriul transparent şi, de fapt, foarte solicitant, al stilului baroc. La două zile după lansarea albumului Bach, Trifonov primea la Berlin un premiu Echo Klassik pentru “Silver age”, discul său apărut în noiembrie 2020: o mare distanţă între muzica lui Prokofiev , Skriabin, Stravinski, şi etericul Bach!

Pe primul disc al albumului “Bach – The Art of life” avem ocazia să descoperim piese rar cântate astăzi, semnate de fii lui Bach, printre care şi Variaţiunile pe tema “Ah, vous dirai-je, maman” de Johann Christoph Friedrich Bach, aceeaşi temă pe care şi-a scris mult mai cunoscutele sale variaţiuni Wolfgang Amadeus Mozart. Îl simţim şi parcă-l vedem pe Trifonov jucându-se în această muzică senină şi transparentă, pe care o redă cu simplitate şi eleganţă.

Fără îndoială, centrul de greutate al albumului este Arta fugii de Johann Sebastian Bach, lucrarea lăsată neterminată de autor, într-o versiune finalizată chiar de Trifonov pe acest disc. Mă gândesc că fără preambulul lucrărilor “mai uşoare” de pe primul disc, exista riscul ca albumul să nu fie atât de uşor vandabil.

Poate că, într-adevăr, astăzi, e un efort să asculţi şi să înţelegi această capodoperă de aproximativ 70 minute în care Bach experimentează tot ceea ce muzica a fost şi va fi după el. O fugă, acele voci care se împletesc într-un discurs în care par să se caute, să-şi răspundă, poate părea astăzi extrem de austeră – închipuiţi-vă 14 asemenea construcţii înlănţuite, fiecare respectând şi regula secţiunii de aur, şi mai mult decât atât, transmiţând o emoţie subtilă, care ridică ascultătorul către o lume în care contează mai mult spiritul decât concreteţea acestei lumi.

Unii comentatori internaţionali au notat că Trifonov propune o soluţie nonconformistă pentru interpretarea Artei fugii. Nu aş spune acelaşi lucru: Trifonov este nonconformist în măsura în care el doreşte să dea sens Artei fugii pentru oamenii de astăzi, punând multă emoţie şi inteligenţă în discursul său, mult mai multă decât austeritate. Da, o versiune care merita măcar o nominalizare la un premiu important şi o ocazie pentru toţi, măcar acum, în prag de Crăciun, de reflecţie asupra divinului din noi, în acordurile muzicii lui Bach.

Arta fugii de pe acest album poate fi ascultată aici. 

Ambele discuri sunt disponibile pentru audiţie pentru platformele de streaming online, iar albumul “Bach – The Art of life” este disponibil în România şi în format fizic în magazinele de specialitate sau online, de exemplu, pe www.emag.ro, atât ca CD, cât şi ca vinyl.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite