Dicţionar de război. Top 10 cuvinte auzite pe străzile Slavianskului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la mitingul de susţinere a separatiştilor în Slaviansk, estul Ucrainei FOTO Mircea Barbu
Imagini de la mitingul de susţinere a separatiştilor în Slaviansk, estul Ucrainei FOTO Mircea Barbu

Slaviansk nu este nici pe departe locul ideal pentru a învăţa limba rusă. Printre tancuri, filtre de control păzite de indvizi cu cagule şi armament serios, înveţi totuşi destul de repede să comunici în dialectul local. Cuvintele de mai jos sunt un Top 10, un „dicţionar de supravieţuire esenţial“ pentru orice jurnalist aflat în zonă.

Oricare din cuvintele de mai jos pot face diferenţa între o noapte petrecută în arest sau un material extraordinar.

  • Separatist. Cuvântul a fost recent interzis de primarul autoproclamat al Slavianskului. Cine va fi prins folosindu-l, susţin autorităţile, va fi dat afară în şuturi.. Totuşi, în cafenele şi pe la colţuri, acest cuvânt este folosit ca cea mai populară glumă. Dacă cineva face afirmaţii puternice, râzi şi îi spui în faţă că e „separatist”. Reacţie garantată.
  • Block post. Pronunţat „blăck păst”, cu puternic accent rusesc. Echivalentul în rusă pentru „filtru de control”. Sunt atât de comune pe străzile oraşelor din estul Ucrainei încât, destul de curând, vor reduce considerabil rata şomajului.
  • Jargon militar. Orice locuitor din raionul Doneţk îţi poate spune care este diferenţa dintre o blindată militară rusă şi una ucraineană. De la sute de metri distanţă.
  • Komendantski chas“. Echivalentul rusesc pentru „stare de asediu”. Între 12 noaptea şi 6 dimineaţa nimeni nu are voie pe străzile Slavianskului. Dacă eşti prins, rişti să fii împuşcat. Sau mai rău, reţinut.
  • Oaspete. Noul eufemism pentru ostatic. Lipsa balsamului de rufe şi a internetului de mare viteză, printre cele mai comune nemulţumiri ale jurnaliştilor răpiţi în ultimele zile.
  • Junta. Mârâit „hunta” de către localnici. Cu referire la guvernul intermiar de la Kiev.
  • Desantka. Intervenţie militară. Cuvântul cel mai des auzit pe străzile oraşelor din regiunea Doneţk. Pronunţă-l şi sigur vei avea parte de o reacţie aprinsă.
  • Fascist. Orice persoană cu opinii occidentale sau cu valută în portofel, în special dolari.
  • Pravîi Sektor. Orice lucru rău care se întâmplă în Slaviansk, de la atacuri asupra filtrelor de control şi până la vremea mohorâtă din anumite dimineţi, sigur e vina Sectorului de Dreapta.
  • Referendum. Ai să auzi acest cuvânt, dar doar printre rafale de armă.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite