Despre tinereţe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julia Fischer
Julia Fischer

Ceea ce am ascultat în ultimul timp m-a făcut să mă gândesc la tinereţe şi puterea ei: poate nu întâmplător cu toţii suferim când îmbătrânim – şi nu e doar frica că ne apropiem de un inevitabil final, ci şi deziluzia pierderii unor puteri pe care cândva le aveam.

O tânără de nici 31 ani…

..are deja 5 discuri apărute la o mare casă de discuri internaţională, cântă pe cele mai mari scene, este violonistă, dar şi pianistă; culmea, mai este şi blondă şi foarte frumoasă. În 3 februarie i se lansează cel mai proaspăt disc şi chiar dacă pare, nu este deloc unul dedicat publicului larg – adică, ea, interpreta, este suficient de atractivă, încât îşi permite lucrul acesta.

Pe ea o cheamă Julia Fischer, este o violonistă germană. Iar noul ei disc cuprinde lucrări de Pablo de Sarasate, compozitorul de la naşterea căruia se vor împlini în martie 170 ani. Şi cântă acompaniată (doar) de o pianistă – ucraineana Milana Chernyavska, iar interpretarea ei virtuoză şi sensibilă m-a făcut să mă întreb cum şi-ar fi cântat însuşi Pablo de Sarasate propriile-i lucrări (şi Sarasate a fost un mare violonist, dar al secolului al XIX-lea).

Dacă vreţi o rază de soare în casă, pentru a uita de frigul aspru de afară, puteţi să ascultaţi acest disc care este difuzat în premieră la Radio România Muzical chiar în ziua lansării: 3 februarie, ora 19, şi este inclus şi în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Un tânăr de 29 ani…

…este concert-maestru al reputatei Orchestre Simfonice din Goteborg şi are un disc intitulat „Romanian Journey” la o altă celebră casă de discuri la nivel internaţional. Cântă pe o vioară pe care a cântat cândva şi George Enescu; de altfel este şi laureat al concursului care poartă numele marelui compozitor român.  Da, vorbim despre un violonist român despre care cred că ştim prea puţin, în general, deşi el reprezintă cu atâta mândrie România pe cele mai mari scene ale lumii. Numele lui: Vlad Stănculeasa. Puteţi afla mai multe despre Vlad Stănculeasa chiar de la el: marţi, 4 februarie, de la ora 19.30, este invitatul „Interviurilor Radio România Muzical” – emisiune transmisă în direct la radio, dar şi audio-video pe site-ul romania-muzical.ro. Artistul poate interacţiona cu ascultătorii, prin intermediul Facebook, în timpul emisiunii.

Acestea sunt doar două cazuri…

…dintr-o listă mult, mult mai lungă. Practic toate marile case de discuri promovează mai ales artiştii tineri, chiar foarte tineri, pentru că sunt atât de buni în ceea ce fac, au o indiscutabilă carismă, sunt pe gustul publicului de astăzi. Sigur, asta nu exclude artiştii cu o vârstă mai înaintată, dar care, totuşi, sunt într-un număr mult mai mic prezenţi în cataloagele lansărilor anului 2014.

Adevărul este că odată cu trecerea anilor, este din ce în ce mai greu să ţii pasul. Un violonist de 45 ani – un mare nume la nivel internaţional - îmi spunea că trebuie să studieze de două ori mai mult acum, ca să se menţină la nivelul pe care-l avea cu 15 ani în urmă.

Şi asta trebuie să dea de gândit.

Şi mai mult încă, mă face să mă gândesc care ar trebui să fie momentul ideal al retragerii pentru un om obişnuit cu răsfăţul publicului sau cu funcţiile înalte – să fie lăsat să aleagă singur, să fie impus prin lege? Cu siguranţă, cred că este necesar ca măcar în ultimii ani de activitate, oamenii care au făcut ceva important în viaţa lor să-i înveţe şi pe alţii din experienţa lor, pentru ca alţii să o poată duce mai departe, îmbogăţind-o. Pentru că o societate nu se poate dezvolta pe principiul „După mine, potopul” şi pentru că nimeni nu e veşnic, dar poate deveni veşnic dacă ştie să-şi împărtăşească din experienţă, lăsând-o moştenire şi altora.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite