Despre călătorii într-o vreme în care nu putem călători

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
seong jin cho

Wanderer – Călătorul, ratacitorul, se intitulează cel mai nou disc semnat de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho, una dintre senzaţiile pianisticii mondiale din ultimii ani. Un titlu ce se lansează la celebra casă Deutsche Grammophon pe 3 aprilie şi poate fi ascultat în premieră românească, luni, 6 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

Într-o vreme când nu mai putem călători, un album cu muzică clasică dedicat ideii de călătorie poate părea fie bizar, fie foarte bine venit. Oricum, în momentul când Seong Jin Cho îşi alegea repertoriul pentru cel de al cincilea disc al său pentru binecunoscuta casă germană, nimeni nu-şi putea închipui carantina pentru o pandemie mondială.

Călătoria pe care ne-o propune Seong Jin Cho are mai multe sensuri. În primul rând, titlul albumului este împrumutat de la una dintre piesele de pe acest disc: Wanderer, Fantezia D 760 în Do major de Franz Schubert. Apoi, călătorul este unul dintre simbolurile romantismului – călător pe un drum iniţiatic, către descoperirea sinelui. Şi nu în ultimul rând, o călătorie muzicală care ne arată cum un singur motiv muzical poate determina o întreagă construcţie muzicală – aşa se întâmplă şi în cazul Fanteziei Wanderer de Franz Schubert, şi în cazul unei alte capodopere romantice prezente pe acest disc, Sonata în si minor de Franz Liszt.

Şi, cred, există şi un sens propriu al cuvântului “călător” care i se potriveşte lui Seong Jin Cho, un tânăr pianist de 25 ani – pentru că toţi marii muzicieni sunt nişte călători, cu recitaluri şi concerte la trei zile în alte colţuri ale Pământului. Sigur, în timpuri normale: acum şi ei sunt acasă sau acolo unde au fost izolaţi de pandemia mondială.

Seong Jin Cho este exemplul perfect al muzicianului asiatic care se bucură astăzi de mare succes. Nu, nu este flamboiantul Lang Lang; este un artist mult mai introvertit, chiar dacă în ţara lui are statutul unui adevărat star. Are doar 25 ani şi nişte rezultate pe care alţii le-au obţinut după decenii de carieră. Are tenacitatea şi tehnicitatea care derivă din moştenirea sa sud-coreeană, însă şi înţelegerea muzicii dobândită la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, student al unui foarte cunoscut pianist şi profesor, Michel Beroff.

Seong Jin Cho a apărut în lumea mare a muzicii după ce a câştigat în 2015 premiul I la Concursul Chopin de la Varşovia, unul dintre cele mai grele şi relevante pentru pianişti, la nivel mondial. Primul său disc pentru Deutsche Grammophon a cuprins chiar înregistrări cu evoluţia sa din Concursul Chopin; au urmat apoi un alt album Chopin (2016), lucrări de Debussy (2017), un album Mozart (2018) şi acum, acest disc mai neobişnuit, cu un repertoriu interesant alcătuit, reunind atât două “hit-uri” ale repertoriului romantic pentru pian - Fantezia Wanderer de Schubert şi Sonata în si minor de Liszt, dar şi mai rar cântata Sonată op. 1 de Alban Berg. O lucrare tot într-o curgere continuă, aşa cum sunt şi opusurile lui Schubert şi Liszt, compusă, se pare, în 1908, în care regăsim un Alban Berg foarte tânăr, cu accente impresioniste, dar şi cu germenii limbajului dodecafonic care l-a consacrat ulterior drept unul dintre cei trei reprezentanţi ai celei de a doua şcoli vieneze.

Am remarcat cu interes şi că evoluţia interpretului în cele trei lucrări de pe disc este alcătuită în trepte, culminând cu o excepţională Sonata în si minor de Liszt. Această lucrare este una dintre cele mai dificile dintre cele şi-aşa atât de dificile ale lui Liszt, care şi-a conceput lucrările pentru pianişti excepţionali, cum a fost el însuşi. Însă avem aici nu doar dificultatea tehnică, acrobatică, pe care o întâlnim şi în studiile lui Liszt, de pildă, ci, mai ales, o dificultate de ordin expresiv. Seong Jin Cho ştie perfect când să respire, cât trebuie să dureze o pauză, când trebuie să fie avântat sau, dimpotrivă, meditativ, păstrând logica unei construcţii impresionante care se derulează pe parcursul unei jumătăţi de oră şi care, la final, te lasă cu lacrimi în ochi.

Foarte bun în Chopin, excepţional în Debussy şi uimitor în această sonată de Liszt – un pianist sud-coreean de 25 ani, Seong Jin Cho, care scrie în prezent istorie. Şi care s-a bucurat, printre altele, şi de îndrumarea marelui pianist român Radu Lupu, poate unul dintre secretele performanţei sale ieşite din comun.

Discul Wanderer poate fi reascultat oricând, începând cu data de 7 aprilie, pe site-ul proiectului Discurile anului 2020 de la www.romania-muzical.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite