De la europarlamentare la o nou─â guvernare

0
0
Vot ├«n diaspora - alegeri europarlamentare referendum scrutin 26 mai 2019 ├«n Munchen Germania Sursa Rare┼č Curatu

Am asistat ieri la unele dintre cele mai surpinz─âtoare alegeri din Rom├ónia post 1989. Poate pentru prima dat─â ├«n istoria recent─â c├ónd nicio agen┼úie de sondare, niciun lider politic ┼či niciun cet─â┼úean rom├ón nu putea spune cu o minim─â exactitate care vor fi rezultatele p├ón─â ├«n momentul depunerii ultimului proces verbal.

Un scrutin imprevizibil de la ├«nceput p├ón─â la sf├ór┼čit. Cu toate acestea am avut o serie de date care ne d─âdeau posibilitatea s─â facem c├óteva previziuni c├ót mai aproape de adev─âr. ┼×i aici a┼č vrea s─â amintesc urm─âtoarele aspecte:

 • Starea social─â din Rom├ónia a avut ├«n centru o antipatie general─â fa┼ú─â de coali┼úia de guvernare PSD-ALDE, reac┼úie survenit─â ca urmare a luptei ├«mpotriva justi┼úiei pe care cele dou─â partide au purtat-o mai bine de 2 ani, f─âr─â s─â se ascund─â deloc. Aceste dou─â partide au ignorat toate semnalele trase de c─âtre cet─â┼úeni ├«n pia┼úa public─â plus toate semnalele transmise de c─âtre oficialii de la Bruxelles indiferent dac─â ace┼čtia erau competitori politici sau chiar alia┼úi. O asemenea reac┼úie extrem dur─â ┼či generalizat─â la adresa unor partide politice nu a mai existat ├«n Rom├ónia postdecembrist─â.  
 • Liviu Dragnea a fost inamicul public num─ârul unu. Este principalul vinovat at├ót pentru tensiunile sociale create ├«n societatea rom├óneasc─â c├ót ┼či pentru scorul dezastruos al PSD. Dragnea nu a ├«n┼úeles nicio clip─â c─â Rom├ónia din 2019 nu mai seam─ân─â deloc cu Rom├ónia din 2000. Politicienii nu MAI pot fi mai presus de lege, mai presus de institu┼úii ┼či cu at├ót mai pu┼úin mai presus de cet─â┼úeni. Ignor├ónd toate semnalele, Liviu Dragnea ┼či-a continuat sfid─âtor drumul c─âtre ÔÇ×victoriaÔÇŁ ├«mpotriva statului paralel ┼či a tuturor institu┼úiilor democratice de factur─â european─â.  
 • Am asistat la una dintre cele mai dinamice campanii de ie┼čit la vot. Pre┼čedintele Rom├óniei, politicieni, arti┼čti, l─âutari, companii private, posturi de televiziune, comedian┼úi, simpli cet─â┼úeni. To┼úi au avut un singur lucru ├«n comun: au ├«ncercat s─â ├«i conving─â pe rom├óni c─â votul este cea mai puternic─â arm─â ├«mpotriva coali┼úiei de guvernare.  
 • Referendumul convocat de c─âtre Pre┼čedintele Klaus Iohannis va avea un rol decisiv pentru conturarea scenei politice ├«n urm─âtorii doi ani. Indiferent de rezultat, acest referendum va avea un impact foarte mare asupra viitoarelor configur─âri ale clasei politice.  
 • Pe surse, foarte mul┼úi membri PSD se preg─âteau s─â ├«i fac─â felul lui Liviu Dragnea. Cearta cu Tudose ┼či Grindeanu, sus┼úinerea Vioric─âi D─âncil─â ┼či a tuturor incompeten┼úilor din Guvern a generat automat o stare de frustrare ├«n interiorul PSD. Mai mult, ura pe care a st├órnit-o Liviu Dragnea a ├«nceput s─â se r─âsfr├óng─â asupra tuturor membrilor partidului, indiferent de aripa din care f─âceau partea.  
 • At├ót PSD c├ót ┼či ALDE ┼či-au pierdut sus┼úinerea de la Bruxelles. Atunci c├ónd e┼čti complet izolat intern ┼či extern, cel mai probabil vei ├«nregistra o ├«nfr├óngere politic─â.

Plecând de la datele de mai sus, puteam estima o serie de rezultate:

 • Vom avea prezen┼ú─â mare la vot. C├ónd afirmam acest lucru, cu to┼úii ne g├óndeam c─â prezen┼úa va fi peste cea de la ultimele europarlamentare ┼či poate apropiat─â de cea de la alegerile generale. Nimeni nu credea vreodat─â c─â prezen┼úa la vot va fi comparabil─â cu cea de la alegerile preziden┼úiale din 2014.  
 • PSD va pierde alegerile. Toat─â scena politic─â vorbea despre momentul ├«n care PSD va pierde alegerile, dar nimeni nu se g├óndea c─â va cobor├« sub 25%.  
 • USR+ va avea un scor peste a┼čtept─âri. ┼óin├ónd cont de electoratul acestei alian┼úe, nimeni nu putea aprecia cu exactitate scorul USR+. ├Än toate dezbaterile acesta varia ├«ntre 15% ┼či 25%. Totul depindea de prezen┼úa la vot.  
 • Referendumul va scoate oamenii din cas─â, iar o prezen┼ú─â masiv─â la vot ├«nsemna automat sc─âderea scorului PSD-ALDE ┼či cre┼čterea ├«n preferin┼úele electoratului a partidelor din opozi┼úie.  
 • De asemenea, puteam estima un scor bun al partidelor proeuropene. Sentimentul proeuropean domin─â societatea rom├óneasc─â indiferent de c├ót de mult au ├«ncercat anumite partide cu leg─âturi str├ónse la Moscova s─â dinamiteze acest lucru.

Am ajuns ├«n ziua votului. Iar datele au ├«nceput s─â se complice considerabil ├«n momentul ├«n care au ap─ârut primele cozi la sec┼úiile de vot. Cozile au crescut, iar odat─â cu ele, automat, ┼či prezen┼úa. ├Än jurul pr├ónzului se ┼čtia c─â referendumul se va valida ┼či de asemenea c─â PSD va avea un scor sc─âzut. ├Äns─â ├«n continuare nu se putea pronun┼úa nimeni la adresa scorului PNL, USR+, ALDE, PMP, Pro Rom├ónia sau UDMR. Zvonurile care ap─âreau erau c├ót se poate de diverse. Acestei incertitudini i s-a ad─âugat ┼či exit-poll-ul realizat de c─âtre CURS ┼či AVANGARDE, un exit-poll care s-a bazat pe date insuficiente ┼úin├ónd cont de prezen┼úa foarte mare la vot ┼či de asemenea un exist-poll care a ├«nt├ómpinat o spiral─â a t─âcerii atipic─â pentru societatea rom├óneasc─â. Dup─â cum afirmau ┼či reprezenta┼úii celor dou─â agen┼úii, aleg─âtorii PSD-ALDE din urbanul mare refuzau s─â recunoasc─â c─â au votat cu aceste forma┼úiuni, iar ├«n mediul rural aleg─âtorii USR+ refuzau s─â discute despre op┼úiunea lor politic─â de frica primarilor PSD.

Rezultatele au fost pe deoparte previzibile, iar pe de alt─â parte total surpinz─âtoare. Era de a┼čteptat ca PMP ┼či UDMR s─â fac─â pragul electoral. Bazinul lor electoral este unul foarte solid, av├ónd capacitatea s─â mobilizeze num─ârul necesar de voturi indiferent de prezen┼ú─â. De asemenea, era de a┼čteptat ca Pro Rom├ónia s─â ob┼úin─â un scor mai mare dec├ót cele dou─â forma┼úiuni amintite anterior. Nu ├«n ultimul r├ónd, era de a┼čteptat ca PNL s─â c├ó┼čtige alegerile. Pe de o parte partidul s-a consolidat dup─â fuziune, iar pe de alt─â parte a transmis un suflu t├ón─âr care a atras un num─âr ├«nsemnat de oameni noi care au f─âcut diferen┼úa.

Nu se a┼čtepta nimeni ca ALDE s─â nu fac─â pragul electoral. T─âriceanu le-a promis tuturor c─â partidul va ob┼úine un scor cu dou─â cifre. ├Äns─â rezultatul i-a n─âruit toate promisiunile. De asemenea nu se a┼čtepta nimeni ca PSD s─â coboare sub 25%. Scorul ob┼úinut este ┼či dovada vie c─â o parte ├«nsemnat─â din structurile partidului l-au boicotat pe Liviu Dragnea. Nu ├«n ultimul r├ónd, nu erau mul┼úi aceia care prevedeau un scor al USR+ cu 2 ├«n fa┼ú─â.

Rezultatele au st├órnit deja primele reac┼úii ├«n PSD, Marian Opri┼čan cer├óndu-i public demisa liderului PSD. De asemenea, aceste rezultate probabil au dat de p─âm├ónt cu toate speran┼úele lui C─âlin Popescu T─âriceanu de a c├ó┼čtiga ├«n viitorul apropiat alegerile preziden┼úiale. ├Äns─â, din punctul meu de vedere, mai important este s─â vorbim despre ce vor face partidele din opozi┼úie ┼či cum vor ar─âta alegerile urm─âtoare pentru PNL ┼či USR+. Pentru a putea prelua guvernarea, aceste dou─â partide trebuie s─â ├«┼či consolideze scorurile ob┼úinut la aceste alegeri europarlamentare. ├Äns─â nu va fi u┼čor.

PNL a c├ó┼čtigat alegerile ├«n urbanul mic ┼či ├«n multe locuri din mediul rural, USR+ impun├óndu-se categoric ├«n urbanul mare. Odat─â cu dezastrul survenit ├«n ALDE ┼či PSD, PNL ├«┼či va consolida aceste voturi ca urmare a lipsei concrete de op┼úiuni pentru primarii ├«n func┼úie nemul┼úumi┼úi de actuala conducere. De asemenea, dup─â aceste rezultate Partidul Na┼úional Liberal ├«┼či va asuma pozi┼úia de viitoare for┼ú─â dominant─â pe scena politic─â rom├óneasc─â. Fuziunea s-a ├«ncheiat, iar puterea central─â s-a consolidat. Aceste aspecte nu fac altceva dec├ót s─â preg─âteasc─â terenul pentru noile for┼úe din partid, gata s─â preia puterea ├«n Rom├ónia. Nu ├«n ultimul r├ónd, PNL va trebui s─â ├«┼či rezolve problemele ├«n unele ora┼če mari acolo unde la aceste alegeri s-au ├«nregistrat ├«nfr├óngeri ustur─âtoare, cel mai elocvent caz fiind municipiul Bucure┼čti.

De cealalt─â parte USR+ trebuie s─â ├«nceap─â construc┼úia intern─â sub forma unui partid politic. Au ob┼úinut un scor bun pe un val care nu se repet─â la fiecare scrutin. Dac─â organizarea intern─â va r─âm├óne precar─â, ┼čansele ca USR+ s─â r─âm├ón─â o forma┼úiune puternic─â capabil─â s─â preia guvernarea vor fi foarte mici. De asemenea, ├«n interiorul alian┼úei vor urma multe decizii la nivel de v├órf. S─â nu uit─âm c─â USR ┼či PLUS sunt dou─â forma┼úiuni care fiecare vor revendica victoria din cadrul acestor alegeri. Cum se va rezolva aceast─â dezbatere este definitoriu pentru parcursul acestor partide. Vor fuziona, ├«┼či vor continua parcursul separat, nu se ┼čtie. ├Änc─â un aspect definitoriu pentru alegerile care vor urma, ┼či aici m─â refer exclusiv la cele locale ┼či parlamentare, este faptul c─â USR+ nu va mai beneficia de avantajul circumscrip┼úiei na┼úionale. Bun─â parte din scorul ob┼úinut ast─âzi este dat─â de suma voturilor ├«nregistrate pe listele suplimentare. Aceste liste vor disp─ârea la cele dou─â scrutine din 2020. Va reu┼či acest partid s─â ├«┼či consolideze o baz─â de votan┼úi pe care s─â ├«i mobilizeze la vot pentru propunerile, valorile ┼či ideile oferite? Pentru c─â acest vot ÔÇ×antiÔÇŁ nu va func┼úiona la nesf├ór┼čit.

Nu ├«n ultimul r├ónd, trebuie urm─ârit─â evolu┼úia partidului lui Victor Ponta. Pro Rom├ónia poate fi partidul care s─â consolideze o viitoare coali┼úie de guvernare. ├Äns─â acest lucru nu se ┼čtie dac─â va fi tolerat nici de USR+ nici de PNL dec├ót dac─â Ponta demonstreaz─â c─â noul partid s-a debarasat complet de vechile metehne PSD-iste.

Am avut parte de ni┼čte alegeri care ne-au aruncat ├«n lumina reflectoarelor la nivel european. Un lucru care m─â bucur─â extrem de mult. Rom├ónia trebuie s─â r─âm├ón─â pe drumul integr─ârii europene pentru c─â acesta este singurul drum agreat de rom├óni, dovad─â st─â rezultatul votului de ieri, ┼či de asemenea este singurul drum generator de prosperitate pentru ├«ntreaga ┼úar─â. Ce va urma? Ni┼čte alegeri preziden┼úiale care deocamdat─â ├«l au ├«n centrul aten┼úiei doar pe Pre┼čedintele Klaus Iohannis ┼či un an 2020 care poate reprezenta schimbarea mult a┼čteptat─â. Totul depinde acum de un singur lucru: ┼či-au ├«nv─â┼úat rom├ónii lec┼úia de democra┼úie? Vor continua s─â ├«┼či exercite votul cu aceea┼či fervoare indiferent de emo┼úia generat─â de c─âtre sistem?

P.S. ├Än timp ce scriu acest articol primesc vestea c─â Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la o sentin┼ú─â de 3 ani ┼či 6 luni cu executare. Rom├ónia ast─âzi a primit cam tot ce ┼či-a dorit.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite