De ce Guvernul României nu este Woodstock? Ce mai pot salva Bolojan, Tişe şi Motreanu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă Guvern - România Educată - Florin Cîţu - Klaus Iohannis - 14 iul 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Să ne imaginăm cum luminau telefoanele mobile la ora asta, în Piaţa Universităţii, dacă Ponta, Dragnea sau Năstase ar fi tăinuit precum Cîţu, weekend trip-ul de vis din Statele Unite.

Pe Cîţu l-am perceput din prima zi de mandat, astfel: un politician inventat, fără istoric în PNL, economist, libertarian în intimitatea lui, prin urmare prea tare nu m-a mirat condamnarea din America.

Faptul că a ascuns această pată neagră din trecutul său, este infinit mai imoral decât gestul în sine.

Prim-ministrul României nu trebuie să fie un sfânt, căci politica nu este o mănăstire cu măicuţe, însă atunci când hoţul este prins, negustorul nu mai este cinstit.

Sfântul Ambrozie, unul din cei patru părinţi ai Bisericii Apusene, spunea că „împăratul promulgă legi şi e cel dintâi care le respect” prin urmare soluţia demisiei este cea mai onorabilă pentru Florin Cîţu. 

Oricât şi-ar dori unii să salveze imaginea liberalului Florin Cîţu, candidat la preşedinţia PNL, prin bagatelizarea arestului şi prin romantizarea tinereţii lui Cîţu, aşa precum o magie a imperfecţiunii, un lucru este cert: Guvernul României nu este Woodstock. 

Dezvăluirea de ieri, premeditată sau accidentală, normalizează puţin jocul democratic din România. Practic după foarte mulţi ani, un preşedinte de stat, are la dispoziţie: Guvernul său, majoritatea sa parlamentară, oamenii săi în instituţiile cheie. A mai rămas doar PNL de câştigat şi iată că un mare hop a apărut în aceste zile.

În plus, cred că nici tentativa unor liberali de a încerca să controleze BNR, după mandatul curent al guvernatorului Isărescu, nu a fost de bun augur. Aici se poate aminti relaţia glaciară dintre Mugur Isărescu şi Lucian Isar, consilierul onorific al premierului Cîţu şi soţul Alinei Gorghiu.

Scandalul în care este implicat Cîţu afectează România şi oricât încearcă unii să ducă în derizoriu discuţia, doar demisia este soluţia minim decentă în acest caz.

Şi dacă până astăzi, Ilie Bolojan, Alin Tişe şi Dan Motreanu nu şi-au exprimat clar opţiunea, consider că singura şansă de a mai salva astăzi PNL de la o scădere ruşinoasă în opţiunile electorale este ca cei care au fost votaţi direct şi nu pe listă, cei care de ani de zile muncesc în PNL, să preia legitim conducerea partidului.

La 156.241 de voturi luate de Ilie Bolojan în Bihor, este cel mai votat liberal din ultimii ani, secondat de Alin Tişe cu 127.251 de voturi.

Şi nu o spun de dragul PNL, ci de frica ca USR să nu devină în trei ani principalul partid de dreapta din România, pe ritm de „mindfulness”...

P.S. Va fi invitat Florin Cîţu de primarul Emil Boc (votat de doar 73.182 de clujeni...) la UNTOLD? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite