Daredevil, Un erou al clasei de jos

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marvel, compania Disney care face majoritatea filmelor cu super-eroi care par să fi cotropit imaginaţia populară sau cel puţin domină industria de filme, a început să facă seriale de televiziune pentru o audienţă similară. Daredevil este poate cea mai bună dramă de televiziune din 2015 şi este debutul unui erou care apără săracii.

Filmele cu super-eroi de obicei nu arată probleme de clasă socială--din contră, se concentrează pe probleme planetare sau galactice. Daredevil, din contră, trăieşte în umbra acestor eroi şi se confruntă cu criminali şi nedreptăţi la scara umană. Daredevil vrea să apere oamenii lipsiţi de apărare. Pe deasupra, trăieşte cu vinovăţia pe care a învăţat-o în Biserica Catolică. Confruntarea cu răul nu este o problemă pe care o poate rezolva acumulând destulă putere, pentru că nu este dispus să comită crime. Povestea descoperă treptat consecinţele imprevizibile ale acţiunilor sale şi caracterul problematic al eroismului--dreptatea se transformă într-un secret.

În New York, după evenimentele remarcabile din Avengers, o bună parte din oraş trebuie reconstruită. Treptat, două opinii despre ce e de făcut, întruchipate de un erou şi un om aproape monstruos, ajung la conflict deschis. Hell's kitchen, un vechi cartier de imigranţi irlandezi săraci din Manhattan, este lumea lui Matt Murdock, un băiat din clasa de jos care şi-a pierdut vederea încercând să salveze un om, în stradă, într-un accident de maşină. Cartierul este de asemenea lumea lui Wilson Fisk, care încearcă să cumpere destulă proprietate pentru a controla dezvoltarea cartierului în timp ce dezvoltă un imperiu criminal alături de crima organizată rusă, japoneză şi chineză din New York.

Confruntarea dintre crima organizată şi eroul care încearcă să apere victimele criminalilor se desfăşoară în primul sezon de 13 episoade, publicate simultan de Netflix. Poate că cel mai remarcabil aspect al acestui erou este faptul că începe cu legea şi profesia de avocat şi apoi, transformându-se în erou, îşi schimbă şi perspectiva asupra a ceea ce trebuie să facă. Nu vrea să răzbune nedreptăţi în principal, ci să le ofere oamenilor nevoiaşi posibilitatea unei vieţi mai bune--speranţa că pot avea o viaţă decentă. Preţul pe care îl plăteşte pentru că încearcă să salveze oameni este o suferinţă care aminteşte de sacrificiul de la originea creştinismului. Diferit de majoritatea oamenilor educaţi de biserică, Matt Murdock învaţă lecţia sacrificiului, nefiind dispus nici să ignore nedreptăţile lumii noastre, nici să le imite.

Puteţi citi mai mult aici. Vă las cu o luptă pe care o vedeţi aşa cum a fost filmată, fără tăieturi, aproape trei minute:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite