Dacă Putin escaladează conflictul din Ucraina, Biden promite că America va interveni

0
0
Publicat:

Putin ne anunţă că Rusia va apela la toate resursele militare pe care le are, dar preşedintele Biden îi spune care sunt liniile roşii pe care dacă le trece, America va interveni. Putin a avut mai multe întâlniri în ultimele zile, prilej cu care a comentat contraofensiva ucrainiana din estul ţării şi în Donbas. Serviciile occidentale de informaţii descriu pierderile enorme suferite de armata Rusiei, în oameni, echipamente militare şi muniţie. Retragerea armatei Rusiei din zona Harkov s-a produs pe fugă, abandonând logistica şi resursele militare. Majoritatea experţilor militari şi din serviciile de informaţii spun că Putin nu mai are şanse reale pentru a-şi realiza planurile. Ce va face în aceste condiţii?

Declaraţii ale experţilor occidentali

Iată ce spune  generalul locotenent Scott Berrier, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare de la Pentagon:

”Ajungem într-un punct când cred că Putin va trebui să-şi revizuiască obiectivele pentru această operaţiune”. „Este destul de clar în acest moment că nu va putea face ceea ce intenţiona iniţial”.

Se apropie de punctul luării unei decizii”, a declarat Berrier, referindu-se la Putin. ”Nu ştim care va fi acea decizie. Dar ea va hotărî în mare măsură durata acestui conflict”.

David Cohen, director adjunct al CIA, declară:

”Nu cred că ar trebui să subestimăm ataşamentul lui Putin faţă de programul iniţial, care constă în a controla Ucraina. Nu cred că am văzut vreun motiv să credem că a renunţat”. „SUA nu ar trebui nici să subestimeze ”apetitul pentru risc” al lui Putin”.

Declaraţii belicoase ale lui Putin

Aflat în Uzbekistan, Putin a răspuns la o întrebare a ziariştilor:

„Autoritățile de la Kiev au anunțat că au lansat și că desfășoară o operațiune activă de contraofensivă. Ei bine, să vedem cum se dezvoltă, cum se termină”, a spus Putin zâmbind.

„Recent, forțele armate ale Rusiei au efectuat câteva lovituri sensibile. Să presupunem că acesta a fost un avertisment. Dacă situația de acum continuă, atunci răspunsul nostru va fi mai serios” Întrebat dacă ceea ce el numește „operațiune militară specială” necesită anumite modificări, Putin  a spus că „planul nu are nevoie de ajustări și că „sarcina principală rămâne neschimbată și este în curs de implementare”  iar „scopul principal îl reprezintă eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.

Reacţia preşedintelui Biden

Preşedintele Biden a demonstrat încă de la începutul invaziei în Ucraina că este foarte bine informat. Încă din februarie a anunţat că invazia Rusiei în Ucraina este iminentă şi mulţi nu l-au crezut.

Iată ce a declarat preşedintele Biden chiar vineri.

Întrebarea unui ziarist: Și mă întreb, domnule Președinte, ce i-ați spune dacă s-ar gândi să recurgă la armele chimice sau la cele nucleare tactice?

Răspunsul preşedintelui Biden: "Nu face asta! Nu face asta! Nu face asta! Vei schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial încoace."

Reporter: Și care ar fi consecințele? Care va fi răspunsul Statelor Unite?

Joe Biden: "Crezi că ți-aș spune dacă aș ști exact ce va fi? Desigur, nu o să-ți spun. Vor fi consecințe. Rusia va fi disprețuită în lume mai mult decât a fost vreodată. În funcție de amploarea a ceea ce vor ei, vom determina ce răspuns vom avea noi."

Ce concluzii se desprind din aceste declaraţii?

Serviciile de informaţii americane, foarte bine informate, anticipează că Putin nu va accepta să piardă războiul cu Ucraina, şi va proceda, cum a şi declarat, că „dacă situația de acum continuă, atunci răspunsul nostru va fi mai serios”.

Dacă n-a arătat „pisica” occidentului să-l sperie, Putin se gândeşte să apeleze la arme chimice sau nucleare tactice. Sperând că NATO şi ţările vestice nu vor reacţiona altfel decât criticând în gura mare escaladarea impusă de Putin în acest război.

Dar din declaraţiile lui Biden rezultă că dacă procedează aşa, Putin încalcă o linie roşie pe care americanii şi NATO nu  acceptă a fi încălcată. Avertismentul lui Biden este destul de clar şi dur: "Nu face asta! Nu face asta! Nu face asta!

Oricum, ne apropiem de un moment critic. Între a fi izgonit din Ucraina împreună cu „măreaţa” armata rusă şi a utiliza armamentul din dotare, inclusiv cel nuclear, ce va alege Putin?

Circulă informaţii că elite militare şi de informaţii de la Moscova, conştiente fiind de alegerea lui Putin, vor să-l declare bolnav şi să-i ia puterea. Iar Rusia să fie condusă de Consiliul de Securitate al Rusiei. Şi asta înainte că economia Rusiei să se prăbuşească în haos, consecinţă a sancţiunilor occidentale.

Toate aceste informaţii sunt coerente,  acesta este momentul în care ne aflăm.

Va încerca Putin să escaladeze conflictul, mizând ca lumea occidentală să se sperie de armele nucleare ruseşti, va fi dat jos de la conducerea Rusiei? Încă fără răspuns aceste întrebări. Cert este că preşedintele Chinei şi premierul Indiei i-au transmis lui Putin, mai mult sau mai puţin voalat, că lumea nu are nevoie de un război în acest moment.

Zilele următoare ne vor aduce, posibil, răspunsuri la aceste întrebări.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite