Cum vor crește planurile de pace în Ucraina sub o viitoare Administrație Trump?

0
Publicat:

Chiar fără s-o recunoască deschis deoarece, cum s-ar spune, și ei sunt lideri mondiali, asta este singura întrebare care domină dezbaterile, demersurile și negocierile în orice formulă de discuții despre viitorul Ucrainei și, implicit, despre cel al lumii în care trăim. Este o întrebare asociată cu o spaimă absolut reală deoarece, din păcate pentru toată lumea, chiar asta e situația: fără sprijin american, fără susținerea financiară și logistică în sensul cel mai larg a americanilor, Europa nu are capacitatea de a acționa la înălțimea sarcinilor pe care le-ar impune statutul pe care și-l proclamă, cel de actor global și în domeniul securității.

Picture1 png

În consecință, analiștii de risc geo-politic încearcă să stabilească care dintre cele două scenarii americane va ieși câștigător și, drept urmare, cum ar fi cel mai util să se poziționeze liderii occidentali. Nu despre o poziționare morală sau politică, cu atât mai puțin ideologică, este și va fi vorba în finalul jocului. Atunci, ca și acum, se număra avantajele economice și se pun în balanță cu pierderile, mai puțin cu costurile în ce privește victimele umane, cele mai puțin importante. Amintiți-vă de Afganistan și comparați situația cu ce înseamnă  angajamentul enorm al aliaților dinn spațiul euro-atlantic pentru inimosul președinte Zelenski. Asemeni lui, am întâlnit odată, la Kabul, un alt președinte la fel de inimos și cu un discurs electrizant în favoarea democrației și instaurării valorilor unei noi civilizații, poate vă aduceți aminte și dvs. de Președintele Karzai, abandonat de toată lumea din momentul retragerii rușinos și haotice a occidentalilor și a americanilor.

Se poate repeta situația în Ucraina cazul în care Trump se va ține de cuvânt și, pe considerente în principal economice, adică în logic protecționismului care l-a făcut să cheme acasă trupele americane? Foarte posibil, chiar probabil și în primul rând pentru a da o lecție extrem de severă unei Europe care trebuie să-și reamintească care-i este locul în lume și că, fără SUA, nu poate susține o acțiune militară complexă, pe front larg și de lungă durată. Nu asta e și părerea lideri de la Bruxelles dar lui Trump puțin îi pasă de asta. Ca și Putin, știe foarte bine că alegerile din acest an vor schimba îndeajuns peisajul politic din bătrâna Europă pentru a putea miza pe linii de alianță pregătite din timp.

Nu este nicidecum o întâmplare că Trum a ieșit din nou la atac pe tema Ucraina exact în momentul în care, sub impulsul delicat al mesagerilor lui Biden, liderii prezenți în Elveția au transmis un mesaj, chiar dacă nu de pe deplin asumat de toți invitații, în sensul sprijinirii regimului de la Kiev. L-a critica pe Biden pentru că a propus congresului aprobarea unui alt ajutor de 60 miliarde $ „și acum vine să ne spună că mai are nevoie de alte 60 de miliarde”. Angajamentul lui Trump în fața suporterilor săi reuniți sâmbătă la Detroit a fost clar: dacă va fi ales, va restrânge sau chiar va anula ajutorul pentru Ucraina.

Est asta o mișcare care-i va aduce voturi? Vom vedea dar, pentru europen9, asta înseamnă în mod clar că vor trebui să fie foarte bine pregătiți pentru o multiplicare spectaculoasă a contribuțiilor naționale pentru fondurile de sprijin pentru Ucraina. Iar asta s-ar putea să aibă și un efect electoral, vom vedea cum evoluează bătălia politică din Franța și, în general, care va fi reacția extremi-drepte din diferite state europene, în general foarte apropiată de Rusia.

Reacții?

Cea mai interesantă și relevantă este a personajului cel mai interesat de evoluția evenimentelor. Președintele Zelenski, într-un interviu pentru The Guardian avertiza deja pe toată lumea că „Trump va fi un președinte pierzător dacă va impune un acord prost pentru Ucraina...Nu este vorba despre Trump ca persoană ci despre instituțiile Statelor Unite. Vor deveni foarte slabe. SUA nu vor mai fi liderii mondiali. Da, vor fi o putere deoarece au o economie solidă, da, fără niciun fel de îndoială. Dar, pe plan internațional, influența lor va fi egală cu zero”.

Chiar așa? Dacă da, are Trump de că se teamă...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite