Cui îi e frică de multivitamine?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt antioxidanţi, adică substanţe care ne protejează de efectele nocive ale radicalilor liberi, asigură funcţionarea corectă a organelor şi regenerarea ţesuturilor. În mod normal, ar trebui să ne asigurăm aportul optim de vitamine şi de minerale din alimente. Dar câţi dintre noi reuşesc acest lucru?Summary

Alimentaţia omului modern este adesea dezechilibrată şi, în plus, săracă în nutrienţi din cauza preparării termice şi a procesării industriale. De aceea, dezechilibrele sunt frecvente şi pot afecta o mare parte din populaţie.

Hrana nesănătoasă, fortifiată cu vitamine sănătoase

În scop preventiv, unele guverne iau măsuri care vizează întreaga populaţie. Hrana fortifiată, adică acele alimente cu adaos de vitamine şi de minerale care se comercializează la nivel naţional în multe state ale lumii, au devenit soluţia pentru a preveni afecţiuni la care populaţia majoritară are predispoziţie.

Pioniere sunt Statele Unite şi Canada, ţări în care mai multe produse alimentare de bază sunt fortifiate cu acid folic, cu scopul de a preveni defectele de tub neural la făt, defecte care determină, printre altele, sindromul Down. De asemenea, adăugarea acidului folic şi a vitaminelor B12 şi B6 în hranş a facut subiectul a numeroase studii destinate prevenţiei bolilor cardiovasculare.

Un exemplu concludent în aceeaşi direcţie este şi sarea iodată comercializată în România. Această măsură a fost luată printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii în încercarea de a preveni afecţiunile tiroidiene date de deficitul de iod. În plus, există studii recente care arată că doar 10% din populaţia globului îşi obţine nutrienţii necesari funcţionării optime dintr-o dietă echilibrată. Restul riscă oricând dezechilibre nutriţionale.

Te poţi îmbolnăvi din exces de antioxidanţi?

Dacă există în organism o singură carenţă a unui mineral sau a unei vitamine, efectul este cel al bulgărelui de zăpadă.

Se declanşează un lanţ de dezechilibre care, în timp, creează un teren fertil pentru boli. Şi toti suntem expusi riscului.

Din acest motiv s-au creat suplimente alimentare cu vitamine şi cu minerale: cu scopul de a preveni afecţiuni sau de a fortifia organismul bolnav. Şi tot din acest motiv există campanii pentru alimentaţie sănătosă, echilibrată din punct de vedere nutriţional. Până aici lucrurile sunt clare. Cel mai bine este să obţii vitamine şi minerale din dietă, iar dacă nu se poate aşa, să le administrezi din suplimente alimentare.

Dar, când eşti sănătos şi te hrăneşti corespunzator, are rost să iei multivitamine doar pentru a-ţi prelungi tinereţea? Te poţi îmbolnavi din exces de vitamine antioxidante? În cazul ambelor întrebări, răspunsul este „da!”.

Contracareaza efectul stresului oxidativ

Ca să înţelegi cum te ajută multivitaminele trebuie să înţelegi mecanismele prin care acţionează asupra noastră stresul oxidativ, adică renumiţii radicali liberi. Deşi oxigenul este vital pentru celule din corpul tău, aşa cum metalele se oxidează la contactul cu aerul, şi celulele se deteriorează sub acţiunea oxigenului.

După ce este folosit pentru a întreţine arderile de la nivelul celulelor, 98% din oxigen este eliminat din corp sub formă de dioxid de carbon. Restul oxigenului intră în compuşi instabili, numiţi radicali liberi. Aceştia generează disfuncţii la nivelul tuturor organelor: modifică permeabilitatea membranelor celulare şi îngreunează hrănirea celulelor cu nutrienţi, încetinesc activitatea enzimatică, scad elasticitatea ţesuturilor.

Îmbătrânirea, mutaţiile genetice şi numeroase patologii precum ateroscleroza, cancerul, diabetul, artroza, glaucomul, cataracta şi afecţiuni ale pielii precum psoriazisul pot fi considerate consecinţe ale stresului oxidativ. Ei bine, vitaminele şi mineralele contracarează din efectul stresului oxidativ. Prin urmare, o serie întreagă de afecţiuni pot fi evitate cu ajutorul antioxidanţilor care anulează din nocivitatea atacurilor radicalilor liberi. Pe de altă parte, există şi situaţii în care multivitaminele pot să-ţi facă rău.

Situaţii în care trebuie să fii precaut

Toate studiile care au demonstrat că vitaminele pot creşte riscul de boală, în loc să prevină afecţiuni, au fost realizate pe doze mari, administrate pe durate importante de timp. Prin urmare, administrarea corectă a dozelor obişnuite nu este periculoasă ci doar excesul perpetuat este cel care poate crea dezechilibre.

Voi da numai un exemplu. Vitaminele A şi E cresc riscul de deces cu până la 16%, dar numai dacă se administrează o cantitate de trei ori mai mare decât cea recomandată ca doza zilnică. Există însă şi situaţii în care trebuie să fii prudent.

De exemplu, dacă iei medicamente pentru reducerea colesterolui, ai grijă la consumul de vitamine E şi C, fiindcă scad eficienţa acestui tip de medicamente. Apoi mai sunt şi situaţiile trecute în prospectul acestor suplimente alimentare, în care sunt precizate efectele secundare şi cele apărute ca urmare a supradozajului. Deci, nu te teme de multivitamine, ci de greşelile în administrarea lor!

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite