Convorbirea telefonică cu Zelenski este doar un element în „Inițiativa securității globale” a Beijing-ului. China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol din Radio China Internațional, referitor la convorbirea dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski din data de 26 aprilie, primul apel telefonic între cei doi lideri de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, care a avut loc pe 24 februarie 2022. Ultima lor convorbire data din iulie 2021.

The Times
The Times

De remarcat că această convorbire nu trebuie privită doar în sine, ci ca parte a unui proiect mai amplu de politică externă al Beijingului, care, tăcut, dar sistematic, vrea să transforme imaginea Chinei la nivel global într-un actor care își asumă responsabilități, nu ar avea „interese personale”, lucrează „pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a menține pacea și stabilitatea mondială, și pentru a îmbunătăți guvernanța globală”. În cazul Ucrainei, China joacă între diversele interese de pe teren, repurtând un succes prin această convorbire cel puțin pentru că actorii implicați direct sau indirect – SUA, Ucraina, Rusia – au salutat-o. E de urmărit atitudinea Chinei pe acest dosar, fără iluzii inutile, cu conștiința clară că pentru Beijing Kievul nu este o miză în sine, ci parte a unui joc mai amplu și a unei repoziționări a Chinei pe scena mondială (CSSR).

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:

Convorbirea telefonică Xi Jinping-Volodimir Zelenski, comentată pozitiv de toate părțile

În după-amiaza zilei de 26 aprilie, președintele chinez Xi Jinping a fost invitat la o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi lideri au făcut schimb de opinii privind relația bilaterală și criza din Ucraina. Această știre a atras imediat atenția presei internaționale. „China își va trimite reprezentanți speciali în Ucraina și în alte țări”, s-a scris în titlurile mai multor mass-media străine. Ulterior, Zelenski a postat pe rețelele de socializare că a avut „o convorbire telefonică lungă și plină de însemnătate” cu președintele Xi.

Statele Unite, Rusia și Franța au salutat apelul telefonic dintre cei doi lideri din data de 26 aprilie. Mai mulți experți chinezi intervievați de un reporter Global Times au declarat că, de la emiterea documentului legat de „poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene” de către Ministerul chinez al Afacerilor Externe pe data de 24 februarie, până la apelul telefonic al președintelui Xi, China a menținut o poziție clară și a întreprins acțiuni în scopul rezolvării acestei crize. Diplomația șefului de stat va deschide canale, va crea o atmosferă pozitivă și va ghida direcția, deși încă mai sunt multe probleme specifice de rezolvat la nivel de lucru.

„China nu va privi nepăsătoare, nici nu va pune gaz pe foc, cu atât mai puțin nu va profita de oportunitate pentru atingerea propriilor interese”

FOTO Wionews.com
FOTO Wionews.com

Președintele Xi Jinping a subliniat că relația chino-ucraineană cu o istorie de 31 ani se află la nivel de parteneriat, ceea ce a contribuit la dezvoltarea și revitalizarea celor două țări. ,,Apreciez declarațiile repetate ale președintelui Zelenski privind dezvoltarea relațiilor și cooperarea China-Ucraina și mulțumesc Ucrainei pentru ajutorul deosebit acordat în evacuarea cetățenilor chinezi anul trecut. Respectul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială este baza politică a relațiilor China-Ucraina. Cele două părți ar trebui să se concentreze asupra viitorului, să persiste în vizualizarea și planificarea relațiilor bilaterale dintr-o perspectivă pe termen lung, să continue tradiția de respect reciproc și sinceritate între cele două părți și să promoveze dezvoltarea parteneriatului strategic China-Ucraina. Disponibilitatea Chinei de a dezvolta relațiile China-Ucraina este consecventă și clară. Indiferent de evoluțiile internaționale, China este dispusă să colaboreze cu partea ucraineană pentru a promova cooperarea reciproc avantajoasă dintre cele două țări.

Început în februarie 2022, conflictul dintre Rusia și Ucraina durează de mai bine de un an. Potrivit Radioului Public Național (NPR) al Statelor Unite, liderul chinez a precizat în apelul telefonic că China nu este nici inițiatorul și nici parte implicată în acest conflict. „În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și de mare putere responsabilă, China nu va privi nepăsătoare, nici nu va pune gaz pe foc, cu atât mai puțin nu va profita de oportunitate pentru atingerea propriilor interese."

Potrivit Agenției France-Presse, Xi Jinping a subliniat că își va trimite reprezentanți  speciali în Ucraina și în alte țări pentru a promova convorbirile de pace și a face eforturi pentru o încetare a focului cât mai curând posibil. China a oferit mai multe loturi de asistență umanitară Ucrainei și este dispusă să continue să ofere ajutor în limita capacităților sale.

Din 2019, China a rămas cel mai mare partener comercial al Ucrainei timp de patru ani consecutiv. În timpul apelului telefonic din 26 aprilie, Zelenski a declarat că Ucraina aderă la politica „o singură China” și și-a exprimat intenția de a se angaja într-o cooperare cuprinzătoare cu China, în scopul deschiderii unui nou capitol, atât în relațiile dintre Ucraina și China, cât și în menținerea păcii și stabilității mondiale. Zelenski și-a prezentat punctele de vedere cu privire la criza actuală din Ucraina, a mulțumit Chinei pentru ajutorul umanitar acordat Ucrainei și a salutat rolul important al Chinei în restabilirea păcii și soluționarea crizei prin mijloace diplomatice.

NPR a declarat că apelul Chinei vine într-un moment în care aceasta joacă un rol de mediere și facilitează un acord pentru a remedia relația dintre concurenții din Orientul Mijlociu, respectiv Iran și Arabia Saudită. Cu toate acestea, având în vedere că pozițiile Moscovei și Kievului sunt încă departe, posibilitatea înregistrării unui progres în conflictul ucrainean este foarte scăzută. Analiştii susțin că Ucraina se pregăteşte pentru un posibil contraatac de primăvară pentru a recâştiga terenurile ocupate de Rusia, iar succesul sau eşecul acestor acţiuni ar putea remodela dramatic  conflictul.

Convorbirile telefonice cu președintele chinez și numirea ambasadorului Ucrainei în China vor oferi un impuls puternic dezvoltării relației noastre bilaterale, a declarat Zelenski pe rețelele de socializare în data de 26 aprilie.

Potrivit Agence France Presse, la aceeași dată, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a declarat că cei doi lideri „au avut o conversație de aproape o oră”. Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrei Iermak, a descris discuția telefonică ca „un dialog important”.

Pavlo Riabikin, noul ambasador al Ucrainei în China
Pavlo Riabikin, noul ambasador al Ucrainei în China

Pe 26 aprilie, Zelenski l-a numit pe Pavlo Riabikin noul ambasador al Ucrainei în China. Potrivit Agenției de știri de stat ucraineană, noul ambasador s-a născut la Kiev în 1965 și a fost ministru al industriei strategice al Ucrainei.

Convorbirea telefonică Xi Jinping-Zelenski, comentată pozitiv de toate părțile

Pe data de 26 aprilie, Rusia, Statele Unite și Franța și-au exprimat opiniile cu privire la convorbirea telefonică dintre Xi Jinping și Zelenski. Potrivit Agenției Ruse de Știri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, Zakharova, a declarat că Rusia a observat că China se pregătește să inițieze un proces de negociere și că poziția de principiu a Rusiei este în linii mari în concordanță cu documentul de poziție al Chinei. Dar ea a criticat și lipsa de voință a Ucrainei de a negocia.

Potrivit sursei Reuters, Kirby, șeful Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat pe 26 că Statele Unite salută apelul telefonic dintre liderul chinez și cel ucrainean, care este „un lucru bun”, însă „nu știm încă” dacă este un pas semnificativ către pace. Agence France-Presa susține că un oficial francez a declarat pe 26 aprilie că Franța „încurajează orice dialog” purtat în scopul soluționării conflictului, care este în conformitate cu dreptul internațional și cu interesele fundamentale ale Ucrainei. Versiunea europeană a „Political News Network” afirma că apelul telefonic dintre liderii Chinei și Ucrainei este „o veste bună” pentru Europa.

,,China înțelege că conflictul din Ucraina face parte din problemele complexe ale lumii moderne și că, pentru a rezolva pe deplin problema, Beijingul ar trebui să fie deschis unui dialog cu toate părțile implicate în conflict, astfel că a fost perfect logic ca liderul chinez să vorbească cu Zelenski după întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin”, a declarat, la 26 iunie, agenția rusă de presă RIA Novosti, citându-l pe membru al Dumei de Stat ruse Dmitri Novikov.

Acest apel este, fără îndoială, foarte important și ar putea fi privit ca o parte importantă a unei serii de acțiuni ale Chinei pentru a promova soluționarea crizei ucrainene. Toate aceste acțiuni, de la vizita președintelui Xi în Rusia la începutul anului, primirea unor lideri precum Macron, președintele Comisiei Europene von der Leyen și alți lideri la Beijing, până la discuțiile cu Zelenski, reflectă dorința Chinei de a contribui la consolidarea păcii, a declarat pe 26 aprilie celor de la Global Times, Cui Hongjian, directorul Departamentului de Studii Europene din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaționale.

Până în acest moment, China a devenit practic un mediator recunoscut de comun acord între Rusia, Ucraina și Franța. Acest lucru arată că poziția Chinei cu privire la criza ucraineană este una justă și obiectivă, iar China este o țară care-și asumă responsabilitatea, fără a avea interese personale. Reprezentanții chinezi vor vizita Ucraina și alte țări pentru a asculta opiniile tuturor părților și pentru a căuta un numitor comun, în timp ce promovează discuțiile de pace și negocierile. China va folosi acest lucru pentru a acumula experiență, pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a menține pacea și stabilitatea mondială, și pentru a îmbunătăți guvernanța globală, a declarat Wang Xiaoquan, cercetător la Institutul de Studii despre Rusia, Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Academiei de Științe Sociale.

Sursa: aici, 27 aprilie 2023.

Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana Ghinea, Cristian Oancea, Rogojinaru Andreea Bianca, Davițoiu Elena, Pușchiulescu Raluca, Petraru Miruna, Nicolescu Roxana.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite